Ikea järjesti kokeen: Yhtä kasvia kehuttiin, toista haukuttiin – arvaatko, mitä kävi?

Nämä asiat tapahtuvat jokaiselle Ikeassa 1:36

Ikea päätti järjestää kokeen, jolla se halusi osoittaa kiusaamisen seuraukset.

Yllä oleva video esittelee asiat, jotka tapahtuvat jokaiselle Ikeassa!

Kiusaamista vastustavan teemapäivän kunniaksi Ikea päätti järjestää kokeen. Yritys asetti kaksi kasvia paikallisiin kouluihin Lähi-Idässä.

Kasvit olivat omissa astioissaan. Toiselle kasville soitettiin nauhaa, jossa sille juteltiin vain kauniisti. Toista kasvia sen sijaan kiusattiin ja haukuttiin. Kasveja kohdeltiin muuten samalla tavalla: ne saivat valoa, vettä ja ravinteita.

Kuukauden kuluessa kiusattu kasvi näivettyi.


"Ei tämä perustu tieteeseen"

Testi ei ole tieteellinen koe eikä sinänsä todista yhtään mitään. Kommentoijat kuitenkin huomauttavat, että testi toimii enemmänkin metaforana sille, mitä kiusaaminen tekee ihmiselle.

– Ok, ei tämä perustu tieteeseen. Mutta ehkä he halusivat vain alleviivata asiaa. Ja kyllä, tämä on myös mainos, mutta ei sillä ole väliä. Lakatkaa kiusaamasta. Olkaa kilttejä. Olkaa helliä, käyttäjä Martin Bechberger kommentoi YouTubessa.

Teoriaa testattu aiemminkin

Myös esmerkiksi Myytinmurtajat-ohjelma on testannut, kasvavatko kasvit paremmin, jos niille juttelee. Myytti todettiin mahdollisesti todeksi, sillä hiljaisessa ympäristössä kasvit kasvoivat huonoimmin: ilkeää ja kilttiä puhetta kuulleet kasvit kasvoivat paremmin.

Vuonna 2012 julkaistun tutkimuksen mukaan kasvit eivät pelkästään reagoi ääniaaltoihin, vaan niiden on havaittu myös päästävän hienoista "klikkaavaa" ääntä – ikään kuin ne keskustelisivat.

Lue myös:

    Uusimmat