Hierojayrittäjälle tuomio törkeästä kiskonnasta, mukana alaikäinen uhri: Teko täytti ihmiskaupan tunnusmerkit, mutta ihmiskauppasyytteet hylättiin

"Meillä on sokea piste" – Suomessa ei juuri tunnisteta lapsiin kohdistuvaa ihmiskauppaa 3:24
"Meillä on sokea piste" – Suomessa ei juuri tunnisteta lapsiin kohdistuvaa ihmiskauppaa. Juttu on maaliskuulta.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi tiistaina hieronta- ja kauneusalan yrittäjänä toimineen thaimaalaisnaisen syytteet ihmiskaupasta.

Sen sijaan käräjäoikeus katsoi naisen syyllistyneen muun muassa törkeään kiskontaan, työeläkevakuutusmaksupetokseen, työsyrjintään sekä luvattoman ulkomaisen työvoiman käyttöön. Syyte kahden kiskonnantapaisen työsyrjinnän osalta hylättiin.

Käräjäoikeuden mukaan teoissa ei ollut kyse ihmiskaupan tunnusmerkistön edellyttämästä pakkotyöstä tai ihmisarvoa loukkaavista olosuhteista, vaikka muutoin ihmiskaupan tunnusmerkistö täyttyikin.

Nainen tuomittiin yhden vuoden ja neljän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen sekä kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.

Uhrit työskentelivät tuomitun thaihierontaa tarjoavassa spa-yrityksessä. Yksi heistä oli alaikäinen. Oikeuden mukaan uhrit tekivät pitkiä työpäiviä vähillä vapailla. Syyttäjän mukaan osa naisen uhreista on lapsia, jotka tämä laittoi pyykkäämään muutaman euron tuntipalkalla.

Myös silloiselle kumppanille lyhyt tuomio

Tuomittu kiisti syyllistyneensä asiassa vakaviin rikoksiin.

Nainen ja hänen yrityksensä velvoitettiin yhteisvastuullisesti korvaamaan asianomistajille palkkasaatavina yhteensä 110 000 euroa sekä rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä yhteensä 27 000 euroa. Lisäksi nainen velvoitettiin korvaamaan eläkevakuutusyhtiölle 10 000 euroa ja asianomistajien oikeudenkäyntikulut.

Käräjäoikeus ei langettanut yritykselle yhteisösakkoa, koska nainen tuomittiin merkittävään vankeusrangaistukseen, liiketoimintakieltoon ja korvauksiin yrityksensä kanssa. Lisäksi naisen vapaudenmenetyksen ja työntekijöiden työn lopettamisen vuoksi yrityksen toiminta käytännössä päättyi, tuomiossa kerrotaan.

Naisen silloinen seurustelukumppani tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen laittoman maahantulon järjestämisestä. Käräjäoikeuden mukaan hänen roolinsa oli olennainen teon onnistumisen kannalta. Hänen tekonsa moitittavuutta vähensi oikeuden mukaan kuitenkin se, että hänen osallisuutensa rajoittui kutsukirjeen laatimiseen ja sen allekirjoittamiseen. Uhreja kutsuttiin Suomeen turistiviisumilla tekaistun kutsukirjeen avulla.

Lupasi moninkertaista palkkaa Thaimaahan verrattuna

Syyttäjän mukaan nainen muun muassa houkutteli kaksi ihmistä lähtemään Thaimaasta Suomeen lupaamalla heille palkan, joka olisi jopa moninkertainen verrattuna heidän ansiotasoonsa kotimaassaan. Thaimaassa heidän tulonsa olivat 500 eurosta 800 euroon kuukaudessa ja Suomessa luvattu kuukausipalkka oli lähes 2  000 euroa.

Syyttäjän mukaan tultuaan viime vuonna Suomeen uhrit joutuivat kuitenkin pakkotyöhön ja he työskentelivät jopa yli kymmenen tunnin työpäiviä kokonaan tai lähes kokonaan ilman vapaapäiviä. Lisäksi heidän palkkansa meni suurelta osin syytetyn heiltä perimien velkojen maksuun, syyttäjä sanoo

Syyttäjän mukaan uhreilta veloitettiin muun muassa lentolipun hinta ja asiakirjakustannuksia sekä majoitus- ja ruokakuluja, vaikka majoituksen ja ruoan oli luvattu olevan ilmaista.

Syyttäjä: 11-vuotias lapsi pesi pyykkiä neljän euron tuntipalkalla

Syyttäjän mukaan yrittäjä majoitti uhrit ensin kotinsa olohuoneeseen, missä nämä nukkuivat patjalla. Myöhemmin yrittäjä vuokrasi työntekijöille kalustamattoman vuokra-asunnon. Ruoka oli syyttäjän mukaan lähinnä riisiä.

Yrittäjä otti syyttäjän mukaan töihin myös 11-, 13- ja 14-vuotiaat lapset. Lapsilla teetettiin pyykkäystä ja viikkausta yrityksen tiloissa ja naisen kotona. Heille maksettiin syyttäjän mukaan huomattavan pientä palkkaa, esimerkiksi 11-vuotias sai noin neljä euroa tunnilta.

Lue myös:

    Uusimmat