Ihmisarka Funja-koira sai apua mielialalääkkeistä – milloin lääkkeitä harkitaan?

Funja-koiran ihmisarkuutta hoidettiin mielialalääkkeillä 2:17
Omistaja Kirsi Haarala kertoo, millaista apua mielialalääkkeistä oli hylättynä Venäjältä löytyneen Funja-koiran koulutuksessa.

Käytöshäiriöistä kärsivät koirat voivat saada lisätukea koulutukseen ja oppimiseen eläimille tarkoitetuista mielialalääkkeistä.

Evidensian eläinlääkäri Nina Mahlanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että mielialalääkkeet lemmikeillä eivät ole välttämättä vielä kovin laaja ilmiö, mutta koirien käytösongelmia esiintyy kuitenkin melko paljon.

Mahlasen mukaan mielialalääkkeitä käytetään sellaisissa tilanteissa, että koira ei treenaamalla, harjoitusten avulla tai siedätyksellä pääse yli ongelmasta.

– Silloin otetaan lääke apuun. Lääke ei yksinään paranna yhtään mitään – tai hyvin harvoissa tapauksissa. [Lääkkeellä] tuetaan oppimista ja mahdollistetaan joissakin tapauksissa koko harjoittelu. Se on ihan korvaamaton apu, Mahlanen sanoo lääkkeistä.

Katso yllä olevalta videolta, miten mielialalääkkeet auttoivat Funja-koiraa. Koko Huomenta Suomen haastattelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Ihmisten suhde lemmikkeihin on muuttunut

Vuosikymmeniä sitten lemmikkeihin suhtauduttiin Mahlasen mukaan hyvin eri tavalla.

– Nykyään ne [lemmikit] elävät eri tavalla meidän läheisyydessä. Meidän suhteemme on muuttunut täysin. Koira tai kissa ei ole enää hyötyeläin, vaan se on lemmikki.

Se, mitä koetaan nykyisin lemmikin häiriökäyttäytymiseksi ei siis välttämättä ole ennen ollut varsinainen ongelma.

Mahlasen mukaan myös lemmikinomistajien tietoisuus koirien käytösongelmista on lisääntynyt ja nykyään osataankin paremmin hakea apua niihin.

Jos koulutus ja harjoittelu koiran kanssa ei edisty ammattilaisenkaan avulla tai kouluttaja kokee, että koira saattaisi tarvita tukea, kannattaa Mahlasen mukaan konsultoida eläinlääkäriä mielialalääkkeiden mahdollisuudesta.

– Kyllä olen nähnyt, että niistä on oikeasti apua, Mahlanen toteaa.

Katso koko haastattelu: Mielialalääkkeistä haetaan apua lemmikkien käytösongelmiin

Mielialalääkkeistä haetaan apua lemmikkien käytösongelmiin 10:54
Haastattelussa Evidensian eläinlääkäri Nina Mahlanen.

Lue myös:

    Uusimmat