Ihastuminen tapahtuu sekunneissa – näin kehosi reagoi

Lieneekö tunnettu termi "rakkautta ensisilmäyksellä" sittenkin "kemiaa ensisilmäyksellä"? Kun joku ihminen vetää sinua mielettömästi puoleensa, sinun aivosi – ei suinkaan sydän – potkaisee käyntiin melkoisen myllerryksen. Muutoksia tapahtuu jo ensimmäisillä sekunneilla.

Näin nopeasti aivosi reagoivat, kun kohtaat sinua kiehtovan komistuksen.

0–5 sekuntia

Kun hurmaavan oloinen mies vetää sinua puoleensa, et ehdi edes tervehtiä häntä, kun aivosi ovat jo prosessoineet hänen äänensä, kasvonsa ja tuoksunsa. Mikäli uroksesta aistittavat feromonit miellyttävät sinua, aivosi kokevat voimakkaan ensihuuman. Tässä vaiheessa on vaikea olla hymyilemättä tai punastelematta, sillä mielihyvähormoni dopamiini aloittaa villin tanssin aivoissasi.

Samaan aikaan ajatuksesi värittyvät vaaleanpunaisiksi, eikä mikään uudessa kiinnostuksen kohteessasi aiheuta negatiivisia tuntemuksia. Normaalisti sinua ärsyttävät tavat jäävät kokonaan huomaamatta tai tuntuvat ainoastaan suloisilta.

Sekunneissa aivojesi muistia käsittelevät osat rekisteröivät ihastuksesi eleet ja ilmeet verraten niitä samalla entisiin rakastettuihin tai ihastuksiin.

5 minuutin jälkeen

Aivosi kiihtyvät hormoneista ja riemu valloittaa joka solun. Sisäisiä signaaleja sinkoilee myös suoraan munasarjoihin ja viesti on selvä: "Tämä mies on kuumaa kamaa!"

Kehosi kiirehtii tuottaessaan lisää testosteronia eli mieshormonia, joka lisää aggressiivisuutta ja riskinottokykyä. Eihän kukaan voi flirttailla ujona! Samalla myös adrenaliini lisää sydämen sykettä, hikoilua ja jännitystä.

10 minuutin jälkeen

Tässä vaiheessa meinaat jo pyörtyä kiihdyttävistä hormoneista! Aivosi kuitenkin rauhoittavat tilannetta erittämällä oksitosiinia, joka lieventää jännitystä ja lisää luottamusta ja kiintymisen tunnetta toiseen ihmiseen.

Jos ovuloit, saatat viehättyä enemmän maskuliinisista piirteistä kuten karheasta parransängestä tai matalasta äänestä. Kuukautisten aikana sinua voi miellyttää enemmän feminiiniset piirteet kuten pehmeä ääni ja turvallinen olemus.


Lue lisää:


MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja