Venäläismedia: Ex-upseeri Girkin pysyy pidätettynä syyskuuhun asti, syytetään ääritoiminnasta – MTV seurasi sotaa

Ukraina torjuu Venäjän ilmahyökkäyksiä Odessassa 19. heinäkuuta 1:27
Ukraina torjuu Venäjän ilmahyökkäyksiä Odessassa 19. heinäkuuta.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 21. heinäkuuta 2023.

  • Yhdysvallat: Ukraina saa F-16-hävittäjiä vuoden loppuun mennessä
  • WP: Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien käytön rintamalla
  • Krimin sotilastukikohdassa räjähti keskiviikkona ammusvarasto
  • Reuters: Mahdollinen havainto Prigozhinista
  • Sota-asiantuntija: Ukrainan vastahyökkäys ei etene
  • Ukraina hyökkäsi Krimin sillalle venedronella heinäkuussa
  • Venäjä irtautui Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.07: Bulgaria muutti linjaansa ja lahjoittaa panssaroituja ajoneuvoja Ukrainalle

Bulgaria on muuttanut linjaansa Ukrainan avustamisessa. Maa päätti lähettää Ukrainalle noin sata panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa.

Bulgarian parlamentti hyväksyi maan uuden Eurooppa-myönteisen hallituksen ehdotuksen. Ajoneuvot lähetetään asevarusteineen ja varaosineen.

Bulgaria osti armeijalleen 1980-luvulla erilaisia neuvostovalmisteisia BTR-ajokkeja, mutta niitä ei koskaan käytetty. EU:n ja Naton jäsenenä Bulgarialla on varastossaan suuria määriä neuvostotyylisiä aseita, joita Ukraina haluaa saada.

Bulgaria on historiallisesti ja kulttuurisesti lähellä Venäjää, ja se on ollut syvästi jakautunut suhtautumisessa avun lähettämiseen Ukrainaan.

(STT)

22.20: Yhdysvallat: Wagner-ryhmä ei taistele Ukrainassa tällä hetkellä

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan kertoi perjantaina, että palkkasoturiryhmä Wagner ei taistele tällä hetkellä Ukrainassa. 

Ryhmän johtaja Jevgeni Prigozhin kertoi keskiviikkona videolla, että hänen taistelijansa eivät tällä haavaa ottaisi enää osaa taisteluihin Ukrainassa, ja että he keskittäisivät voimansa Afrikkaan.

(Reuters)

19.46: Venäläismedia: Girkin pidätettynä syyskuuhun asti

Venäläinen RBK-media uutisoi, että entinen venäläisupseeri ja sotabloggaaja Igor Girkin pysyy vangittuna syyskuun 18. päivään asti. Asiasta uutisoi Reuters.

18.55: Venäläismediat: sotabloggaaja Girkiniä syytetään ääriliikkeiden yllyttämisestä

Venäjän liittovaltion turvallisuuspalvelun FSB:n syyttäjät pyysivät perjantaina Moskovan tuomioistuinta vangitsemaan näkyvän kansallismielisen Kremlin kriitikon Igor Girkinin syytettynä ääritoiminnasta, kertoivat Venäjän valtion uutistoimistot TASS ja RIA.

Girkiniä uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio, jos hänet tuomitaan.

(Reuters)

18.35: Venäjän keskuspankki nosti ohjauskorkoaan ennakoitua enemmän

Venäjän keskuspankki nosti perjantaina ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa yli vuoteen. Korko nousi 7,5 prosentista 8,5 prosenttiin.

Keskuspankin mukaan koronnoston taustalla on huoli inflaation kiihtymisestä Venäjällä. Kotimaan kysyntä ja ruplan arvon alentuminen kasvattavat inflaatioriskiä merkittävästi, pankki sanoi tiedotteessaan.

Analyytikkojen mukaan koronnostoa osattiin odottaa, mutta noston ennakoitiin olevan pienempi kuin toteutunut nosto. Esimerkiksi brittiläinen tutkimuslaitos Capital Economics sanoi AFP:n mukaan noston olleen huomattavasti odotettua suurempi.

Venäjän tilastoviranomaisen Rosstatin mukaan inflaatio oli Venäjällä kesäkuussa 3,25 prosenttia.

Viime vuoden keväänä Venäjän aloittaman sodan jälkeen inflaatio oli maassa korkeimmillaan lähes 18 prosenttia. Tuolloin keskuspankki nosti ohjauskorkonsa peräti 20 prosenttiin. Syksyllä 2022 pankki laski koron 7,5 prosenttiin, josta sitä nyt nostettiin.

(STT)

17.18: CIA-johtaja: Putin saattaa yhä hautoa kostoa Prigozhinille

Epäselvyys Venäjän johdon ja Wagnerin välisistä suhteista jatkuu. 

Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa edelleen hautoa kostoa kapinaan noussutta palkka-armeija Wagnerin johtajaa Jevgeni Prigozhinia vastaan. Näin arvioi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns

Prigozhin joukkoineen nousi aseelliseen kapinaan juhannuksensa Venäjällä ja vaati julkisesti Venäjän sodanjohdon vaihtoa. 

– Kokemukseni mukaan Putin on ultimaattinen koston apostoli, joten olisin yllättynyt, jos Prigozhin pääsisi pakoon ilman rangaistusta, CIA:n Burns sanoo. 

Aiemmin tässä kuussa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vihjasi, että Prigozhin voi olla myrkytysvaarassa. 

– Jos olisin Prigozhin, en antaisi potkuja ruuanmaistajalleni, Burns säestää. 

Burnsin arvioista uutisoi muun muassa BBC.

Yevgeni Prigozhinin väitetään puhuneen Valko-Venäjällä raikuvien aplodien saattelemana 1:29
Jevgeni Prigozhinin väitetään puhuneen Valko-Venäjällä raikuvien aplodien saattelemana.

Lue aiheesta lisää täältä

15.15: Suomesta lähetetty Ukrainaan vesikanistereita, pumppuja ja muita vesihuollon materiaaleja

Suomesta on lähetetty kesän aikana Ukrainaan vedenpuhdistusmateriaaleja, vesikanistereita, pumppuja ja tehokloorausyksiköitä parantamaan maan vesihuoltoa.

Sisäministeriö kertoo tiedotteessa, että Kahovkan padon tuhoaminen kesäkuun alussa on johtanut siihen, että tuhansilla ukrainalaisilla ei ole varmuutta vesihuollosta.

Lisäksi viimeisten viikkojen aikana Ukrainaan on lähtenyt generaattoreita, ajoneuvokalustoa, ambulansseja, sairaalasänkyjä ja esimerkiksi kulttuuriperinnön suojeluun tarkoitettuja varusteita.

Lisäksi Ukrainaan on lähetetty muun muassa pelastustoimen ajoneuvoja ja linja-autoja. (STT)

Ennen ja jälkeen: Satelliittikuvat paljastavat Kahovkan padon aiheuttamat tuhot 0:52
Ennen ja jälkeen: Satelliittikuvat paljastavat Kahovkan padon aiheuttamat tuhot.

14.45: Venäjä pidättänyt sodanjohtoaan arvostelleen tunnetun sotabloggaajan

Venäjä on pidättänyt entisen venäläisupseerin ja sotabloggaajan Igor Girkinin, kertoi hänen vaimonsa Reutersille. STT kirjoittaa, että myös Girkinin asianajaja Aleksandr Molohov on vahvistanut asian uutistoimisto AFP:lle.

Girkinin 29-vuotias vaimo Miroslava Reginskaya kirjoitti Girkinin viralliselle Telegram-tilille, että Venäjän tutkintakomitean viranomaiset tulivat pariskunnan kotiin noin kello 11.30, tarrasivat Girkiniin ja veivät pois. Reginskaya kuitenkin mainitsee, ettei ollut tapahtuma-aikaan kotona. Siten on siis vaikea päästä varmuuteen siitä, ovatko tapahtumat edenneet Reginskayan kuvauksen mukaan. 

Vaimo kertoo, ettei hänellä ole tietoa miehensä olinpaikasta eikä mies ole ottanut häneen yhteyttä katoamisen jälkeen.

Igor Strelkovinakin tunnettu venäläisnationalistin taustoista tiedetään se, että hän oli johtamassa vuonna 2014 Itä-Ukrainan miehitystä. Girkin on itse väittänyt palvelleensa Venäjän turvallisuuspalvelussa FSB:ssä. Länsimaat eivät ole pystyneet vahvistamaan Girkinin väitettä.  

Girkinin väitetään sanoneen aiemmin tänä vuonna, että hän olisi astumassa mukaan Venäjän politiikkaan. Girkin on kritisoinut avoimesti maan presidentti Vladimir Putinia sekä puolustusministeri Sergei Shoigua tavasta, jolla se johtaa joukkojaan aloittamassaan hyökkäyssodassa Ukrainassa. 

14.14: USA vahvistaa Ukrainan aloittaneen rypälepommien ampumisen

Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien ampumisen venäläisasemiin, vahvistaa Valkoisen talon tiedottaja John Kirby uutistoimisto Reutersin mukaan. Asiasta kertoi aiemmin yhdysvaltalaismedia Washington Post.

Yhdysvaltain Kirbyn mukaan maa on jo saanut "ensipalautetta" ukrainalaisilta rypäleammuksista.

– He käyttävät niitä (rypäleammuksia) varsin tehokkaasti, Kirby sanoi Reutersin mukaan.

Kirby sanoo Ukrainan hyödyntävän rypäleammuksia sekä tuhotakseen venäläisasemia että vaikeuttaakseen venäläisjoukkojen liikkumista.

Lue lisää aiheesta täältä.

10.51: Ukrainalaisvakooja: "Venäläiskenraali sai käskyn, mutta jatkoi ryyppäämistä" – media paljastaa sekasorron Prigozhinin kapinan aikana

Wagner-komentaja Jevgeni Prigozhinin juhannuskapinan aikaan useat venäläiskenraalit tarjoilivat "vaihtelevia tekosyitä", joiden nojalla he eivät toimineet Prigozhinia vastaan.

Venäläiskenraalien innottomuudesta kirjoittaa tutkivaan journalismiin erikoistunut latvialaismedia The Insider, joka on haastatellut useita Venäjän sotilastiedustelu GRU:n, turvallisuuspalvelu FSB:n ja Ukrainan sotilastiedustelun henkilöstöä.

Osa nimettömänä haastatelluista venäläisistä väittää, että jotkut maan kenraaleista olivat vielä krapulassa edellisillan juhlien jäljiltä, kun Wagnerin moottorimarssi kohti Moskovaa oli jo käynnissä.

Venäläislähteiden väitteitä tukee Ukrainan tiedustelu-upseerin haastattelu, jossa hän kertoo Ukrainan tarkkailevan Venäjän armeijan tekemisiä reaaliajassa.

Ukrainalaisvakoojan mukaan oli "täysin selvää", että ensinnäkin Venäjän armeija oli täysin valmistautumaton kapinaan. Toisekseen armeija ei "aikonut tehdä asialle yhtään mitään".

– Seurasimme, kun yhden venäläisalueen kenraali sai puhelun lauantaina ja häntä vaadittiin pikaisesti saapumaan tukikohtaan kapinaan liittyen. Hän ei lähtenyt mihinkään, vaan jatkoi ryyppäämistä, ukrainalaislähde väittää.

– Ja ymmärtääksemme tuollainen reaktio oli tyypillinen, hän jatkaa.

10.41: Neljäs peräkkäinen yö Venäjän iskuja Odessaan, nyt isku osui viljavarastoon

Venäjän isku on osunut Ukrainan Odessassa viljavarastoon. Iskussa tuhoutui 100 tonnia herneitä ja 20 tonnia ohraa, aluekuvernööri Oleg Kiper sanoi Telegram-viestisovelluksessa.

Lisäksi kaksi ihmistä loukkaantui Kalibr-ohjuksen aiheuttamassa räjähdyksessä, Kiper sanoi.

Kyse on neljännestä peräkkäisestä yöstä, jolloin Venäjä on iskenyt Mustanmeren satamaan.

8.18: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 680 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 680 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä panssarivaunua, 15 panssariajoneuvoa ja 18 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.12: Venäjä väittää ampuneensa Mustallamerellä harjoituksessa

Venäjän laivasto suoritti "harjoituksen" oikeilla ammuksilla Mustanmeren luoteisosissa, Venäjän puolustusministeriö sanoo.

Mustanmeren laivasto ampui laivantorjuntaohjuksia kohti alusta taisteluharjoittelualueella. Laivasto myös teki toimenpiteitä aluksen pidättämiseksi, puolustusministeriö sanoi lausunnossaan.

Venäjä ilmoitti vain päiviä sitten pitävänsä mahdollisina sotilaskohteina laivoja, jotka suuntaavat Mustallamerellä Ukrainaan.

(STT)

7.14: Yhdysvallat: Ukraina saa F-16-hävittäjiä vuoden loppuun mennessä

Ukraina saa F-16-hävittäjiä "todennäköisesti ennen vuoden loppua", sanoi Valkoisen talon tiedottaja John Kirby yhdysvaltalaismedia Fox Newsin haastattelussa.

Kirby ei tarkentanut, kuka F-16-hävittäjät Ukrainalle vuoden loppuun mennessä toimittaisi.

– Arvioimme on, etteivät pelkät F-16-hävittäjät käännä (taisteluiden) suuntaa, Kirby sanoo.

Kirbyn mukaan Ukraina tarvitsee tällä hetkellä ennen kaikkea tykistöä, ammuksia, ilmapuolustusta ja taistelupanssarivaunuja. Yhdysvallat teki äskettäin "vaikeaksi" kuvaillun päätöksen antaa Ukrainalle rypäleammuksia.

Heinäkuussa Valkoisen talon turvallispoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan vahvisti aiemmat mediatiedot, joiden mukaan Yhdysvallat siunaa F-16-hävittäjien antamisen Ukrainalle.

– Presidentti (Joe Biden) on näyttänyt vihreää valoa. Me sallimme, annamme luvan, tuemme ja tarjoamme tarvittavat työkalut ukrainalaisille, jotta he voivat alkaa harjoitella F-16-hävittäjien käyttöä heti, kun eurooppalaiset ovat valmiita, Sullivan sanoi CNN:n haastattelussa.

6.02: IAEA ei ole vieläkään päässyt tarkastamaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan kattoja

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n asiantuntijat eivät ole päässeet tarkastamaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan kattoja, YK:n alainen järjestö kertoi torstaina.

IAEA:n johtajan Rafael Grossin mukaan järjestön asiantuntijat odottavat edelleen pääsyä reaktorirakennusten katoille.

Ukraina on syyttänyt Venäjää räjähteiden asettamisesta ydinvoimalan katolle. Myös Venäjä on syyttänyt Ukrainaa provokaation suunnittelemisesta voimalalla.

Syytösten jälkeen järjestö on vaatinut lisäpääsyä voimalaan tosiasioiden todentamiseksi paikan päällä.

5.55: Ukrainan kulttuuriministeri jätti eroilmoituksensa maan pääministerille

Ukrainan kulttuuriministeri Oleksandr Tkatshenkoilmoitti perjantaina eronneensa ministerinpestistään. Hän kertoi toimittaneensa eroilmoituksensa Ukrainan pääministerille torstai-iltana.

Tkatshenkon mukaan eron taustalla ovat väärinkäsitykset, jotka liittyvät kulttuurin rahoitukseen Ukrainan taistellessa Venäjän hyökkäystä vastaan. Hänen mukaansa kulttuurin rahoitus on yhtä tärkeää sodan aikana kuin droonien, sillä kulttuuri suojaa ukrainalaisten identiteettiä.

Tkatshenko ilmoitti erostaan vain tunteja sen jälkeen, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi maan pääministeriä harkitsemaan Tkatshenkon korvaamista.

21.48: Oikeudessa jälleen ollut Navalnyi tuomitsi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa

Venäjällä syyttäjät vaativat torstaina jo ennestään vankeudessa olevalle opposition johtohahmolle Aleksei Navalnyille 20 vuoden vankeustuomiota. Navalnyia syytetään ääriliikkeen muodostamisesta, kertoi hänen asianajajansa Olga Mihailova uutistoimisto Tassille.

Navalnyia pidetään rangaistussiirtolassa. Kun syyttäjien ilmoitus tuli julki, EU lisäsi pakotelistalleen rangaistussiirtolan johtajan.

Oikeuden istunto käytiin suljettujen ovien takana korkean turvallisuusluokituksen IK-6-rangaistussiirtolassa, joka sijaitsee noin 250 kilometriä itään Moskovasta.

Istunnossa Navalnyi tuomitsi Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa. Navalnyi luonnehti sotaa 2000-luvun typerimmäksi ja järjettömimmäksi sodaksi.

Venäjällä tuhansia ihmisiä on pidätetty heidän vastustaessaan hyökkäyssotaa. Monet nimekkäät, vielä Venäjällä olevat aktivistit ovat telkien takana. Näiden joukossa ovat Vladimir Kara-Murza ja Ilja Jashin.

(STT)

20.50: IAEA:n tarkastusryhmä Zaporizhzhjan ydinvoimalasta: Räjähteitä ei havaittu, mutta kaikkiin tiloihin ei päästetty 

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA sanoo, ettei se ole nähnyt Zaporizhzhjan ydinvoimalassa esimerkiksi räjähteitä, miinoja tai muuta raskasta sotilaallista kalustoa. Joskaan Venäjä ei ole päästänyt tarkastusryhmää kaikkiin ydinvoimalan tiloihin. Asiasta kertoo The Guardian.

Tiettävästi IAEA:n tarkastusryhmä haluaisi nähdä ydinvoimalan katon, mutta ydinvoimalan haltuun ottaneet venäläisjoukot eivät ryhmää sinne ole päästäneet. 

20.00: WP: Ukraina on aloittanut Yhdysvalloilta saamiensa rypälepommien käytön rintamalla

Ukraina on alkanut käyttää Yhdysvaltojen Ukrainalle toimittamia rypälepommeja, kirjoittaa The Washington Post (WP)

Nimettömänä pysyttelevä ukrainalainen sotilas tai virkamies vahvisti WP:lle, että Ukraina on käyttänyt rypälepommeja tuhotakseen venäläisten asemia. 

Tietoa siitä, missä päin Ukrainan sotarintamaa rypälepommeja on käytetty ei ole kerrottu. WP kuitenkin arvelee, että Ukraina käyttäisi ammuksia mahdollisesti Kaakkois-Ukrainassa sekä Bahmutissa. Juuri kyseisillä alueilla, ja yleisemmin niin idässä kuin etelässäkään, Ukrainan vastahyökkäys ei ole edennyt kuin muutamia kilometrejä. Länsiviranomaisten mukaan Ukraina ei ole edennyt odotetusti millään rintamalla

18.10: Ukraina varoittaa liikkumisesta Mustallamerellä

Venäjän hallinnoimiin satamiin Mustallamerellä matkaavia laivoja voidaan puolenyön jälkeen kohdella niin kuin ne kuljettaisivat asetarvikkeita kaikkine tähän liittyvine riskeineen, Ukraina sanoo. Ukraina ilmoitti asiasta päivä sen jälkeen, kun Venäjä ilmoitti samanlaisesta liikkeestä Ukrainaa kohtaan.

Jännitteet Mustallamerellä ovat kasvaneet nopeasti tällä viikolla. Venäjä ilmoitti maanantaina, ettei suostu jatkamaan sen ja Ukrainan välistä viljasopimusta. Sopimus turvasi Ukrainan meriteitse viemät viljakuljetukset viimeisen vuoden ajan.

(STT)

16.24: BBC: Vehnän hinta maailmanmarkkinoilla noussut jyrkästi Venäjän uhattua Ukrainan satamia lähestyviä laivoja

Vehnän hinta maailmanmarkkinoilla on noussut jyrkästi sen jälkeen, kun Venäjä sanoi suhtautuvansa Ukrainan satamiin matkaaviin laivoihin mahdollisina sotilaskohteina, kertoo BBC.

Venäjä vetäytyi maanantaina viljasopimuksesta, joka takasi ukrainalaisista satamista lähteneille viljakuljetuksille turvallisen matkan Mustanmeren kautta.

Venäjä on myös varoittanut, että tästä päivästä lähtien jokaisen ukrainalaisiin satamiin pyrkivän laivan katsotaan olevan Ukrainan puolella.

(STT)

13.21: Venäjän ohjushyökkäys vaurioitti Kiinan konsulaattia Odessassa 

Kiinan konsulaatti vaurioitunut Venäjän ohjus- ja dronehyökkäyksessä Etelä-Ukrainassa Odessassa, uutisoi Reuters alueen kuvernöörin Oleh Kiperin tiedottaneen.

Reutersin mukaan kuvernööri julkaisi Telegramissa kuvan rakennuksesta, jossa näkyi rikotut ikkunat. Venäjä on iskenyt Odessaan kolmena yönä peräkkäin sen jälkeen, kun Kreml ilmoitti maanantaina vetäytyvänsä Mustanmeren viljasopimuksesta.

12.38: Venäjän iskut Odessaan jatkuivat kolmatta yötä

Venäjän tekemät iskut Mustanmeren rannikolle Ukrainassa jatkuivat torstain vastaisena yönä. Iskuissa Odessaan ja toiseen satamakaupunkiin Mykolajiviin haavoittui ainakin 20 ihmistä, paikalliset viranomaiset kertoivat. 

Lisäksi iskuissa tuhoutui hallinnollinen rakennus Odessan keskustassa, Ukrainan eteläisen sotilasjohdon tiedottaja sanoi.

Venäjä on iskenyt Odessaan kolmena yönä peräkkäin sen jälkeen, kun Kreml ilmoitti maanantaina vetäytyvänsä Mustanmeren viljasopimuksesta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Venäjää iskujen tarkoituksellisesta kohdistamisesta viljavarantoihin. Esimerkiksi keskiviikon vastaisen yön iskuissa tuhoutui Ukrainan mukaan 60 000 tonnia vientiin tarkoitettua viljaa.

12.28: Ex-komentaja Lindberg osoittaa ratkaisevan ongelman Ukrainan hyökkäyksessä – tämä on takaraja onnistumiselle

Jos Ukrainan vastahyökkäys löytää Venäjän rintamasta heikon paikan, pitää eri aselajien pystyä koordinoituun iskuun, sanoo Suomen puolustusvoimain entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.) Huomenta Suomen haastattelussa.

Lindbergin mukaan Ukrainan menestyksen kannalta kalustoakin tärkeämpi seikka on joukkojen koulutus.

– Ukrainan pitää kouluttaa johtajat ja joukot koordinoimaan hyökkäykset yhteen. Jos tulee paikka ja nähdään, että löytyy heikko kohtaa, pitää (Ukrainan kyetä tekemään) useiden eri aselajien koordinoitu hyökkäys, Lindberg sanoo.

Ex-komentaja Lindberg: "Tämän kokoisia sotaoperaatioita ei ole juuri tehty Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen" 1:24
Puolustusvoimien ex-komentaja Lindberg: "Tämän kokoisia sotaoperaatioita ei ole juuri tehty Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen".

11.05: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 530 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 530 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. 

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa kuusi panssarivaunua, kuusi panssariajoneuvoa ja 19 tykkiä tai raketinheitintä. Luvuista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.18: Venäjä: Ukraina teki droneiskun Krimille – yksi kuoli

Ukrainalainen droneisku osui Krimin niemimaalla hallinnollisiin rakennuksiin, ja teini-ikäinen tyttö kuoli, sanoo Venäjän nimittämä Krimin kuvernööri Sergei Aksjonov.

Kuvernöörin mukaan isku vaurioitti neljää hallinnollista rakennusta Krimin luoteisosassa. Hän ei kertonut enempää yksityiskohtia iskusta.

Aikaisemmin tällä viikolla Ukraina iski Krimin Kertshinsalmen sillalle, jonka kautta Venäjä kuljettaa niemimaalle sotilaallista kalustoa.

Venäjä liitti Krimin niemimaan laittomasti itseensä vuonna 2014.

6.09: ISW: Ukraina etenee kolmella alueella

Ukrainan vastahyökkäys eteni keskiviikkona kolmella alueella, kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) tuoreimmassa tilannekatsauksessaan.

Paikallistettu kuvamateriaali vahvistaa, että ukrainalaisjoukot etenivät Bahmutin lounaispuolella, minkä lisäksi maan armeijan yleisesikunta väitti Ukrainan edenneen rauniokaupungin luoteispuolella.

Ukraina eteni lisäksi yli kilometrin verran tarkemmin määrittelemättömällä alueella Melitopolin suunnalla, Ukrainan armeijan yleisesikunta väittää.

Keskeisen venäläisen sotabloggarin mukaan Kremlin joukkojen taistelukykyä heikentää tällä hetkellä se, ettei etulinjasta vastuussa olevia joukkoja kyetä kierrättämään tai vahvistamaan.

Diagnoosi on samankaltainen, minkä potkut saanut venäläiskenraali Ivan Popov esitti aiemmin tässä kuussa.

5.29: Ulkoministerit puhuvat Brysselissä Ukrainasta – tappavalle tuelle haluttaisiin 20 miljardin euron rahapotti

EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat tänään Brysseliin käsittelemään muun muassa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Turkkia ja Euroopan taloudellista turvallisuutta.

Keskusteltavana on muun muassa se, voisiko nykyisen EU:n rauhanrahaston alle varata Ukrainan puolustuksen tukemiseksi 20 miljardia euroa seuraavien neljän vuoden ajaksi. Tämä loisi pitkäjänteisyyttä yhteiseurooppalaiseen aseelliseen tukeen, jota Ukrainalle on annettu Venäjän laajennettua hyökkäyssotaansa.

Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

5.15: Ukraina: Venäjä hyökännyt Mykolajiviin, 18 haavoittunut

Ainakin 18 ihmistä haavoittunut Venäjän hyökkäyksessä Etelä-Ukrainan Mykolajivin kaupunkiin, kertoo alueen kuvernööri Vitaliy Kim yhdysvaltalaisen uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kuvernöörin mukaan Venäjä iski kolmikerroksiseen asuinrakennukseen kaupungin keskustassa.

Alun perin Kim kirjoitti, että useita ihmisiä on kuollut hyökkäyksessä, mutta sittemmin menehtyneistä ei ole raportoitu.

Tietoja ei ole vahvistettu.

23.18: BBC: Videolla näyttäisi olevan Wagnerin johtaja Prigozhin Valko-Venäjällä

Viestipalvelu Telegramin kanavilla on video, jolla näyttäisi olevan palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin Valko-Venäjällä, kertoo muun muassa BBC. Kanavat ovat yhteydessä Wagneriin.

Videolla Prigozhin näyttäisi tervehtivän sotilaita ja kuvailevan Venäjän hyökkäyssodan etulinjan tapahtumia Ukrainassa häpeäpilkuksi.

Video näyttäisi vahvistavan Valko-Venäjän lausunnon, jonka mukaan Wagnerin sotilaita toimii Valko-Venäjän armeijan kouluttajina.

Viime viikolla Valko-Venäjän puolustusministeriö kertoi, että Wagnerin sotilaita on toiminut Valko-Venäjällä alueellisten puolustusjoukkojen kouluttajina.

21.55: Putin syytti länttä viljasopimuksen käyttämisestä poliittiseen kiristykseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää länttä siitä, että se on käyttänyt Mustanmeren viljasopimusta poliittiseen kiristykseen.

Putin väitti lännen muuttaneen viljasopimuksen työvälineeksi rikastuttaa monikansallisia yhtiöitä ja keinottelijoita globaaleilla viljamarkkinoilla.

Putin sanoi, että Venäjä harkitsisi palaamista viljasopimukseen, jos sen vaatimukset otetaan huomioon. Hänen mukaansa esimerkiksi pakotteet, jotka koskevat venäläisen viljan ja lannoitteiden toimittamista maailmanmarkkinoilla, tulee poistaa.

Nykyisessä muodossaan viljasopimuksen jatkaminen on menettänyt kaiken merkityksensä, Putin sanoi.

(STT)

21.05: Yhdysvallat julkisti uuden aseapupaketin Ukrainalle

Yhdysvallat on julkistanut uuden aseapupaketin Ukrainalle. Apupaketin arvo on 1,3 miljardia dollaria eli reilut 1,1 miljardia euroa. 

Siinä on muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä, panssarintorjuntaohjuksia ja drooneja, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Uudet aseet eivät päädy heti Ukrainan avuksi rintamalle, koska Yhdysvallat hankkii niitä puolustusteollisuudelta tai kumppaneilta ennemmin kuin oman armeijan varastoista.

(STT)

Lisää keskiviikon tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat