Venäjä sanoo lähettäneensä kaksi hävittäjää yhdysvaltalaislennokkien perään Mustallamerellä – MTV Uutiset seurasi sotaa

Video: Ukrainan rajavartijat pudottivat pommeja venäläisten sotilaiden päälle 0:23
Katso video: Ukrainan rajavartijat pudottivat pommeja venäläisten sotilaiden päälle

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 28. elokuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


23.14: Venäläistä poliisiasemaa pommitettiin Enerhodarin kaupungissa

Ukrainan tiedustelupalvelun mukaan venäläistä poliisiasemaa pommitettiin Enerhodarin kaupungissa maanantaina. Kaupunki sijaitsee Kaakkois-Ukrainassa lähellä Zaporizhzhjan ydinvoimalaa. Asiasta kirjoittaa uutiskanava CNN.

Tiedustelupalvelu kertoi Telegram-kanavallaan, että räjähdys tapahtui maanantaiaamuna mellakkapoliisiyksikön päämajassa. Tiedustelupalvelu sanoo, että kyseessä oli vastarintaoperaatio.

Tiedustelupalvelun mukaan räjähdys sytytti tulipalon ja aiheutti vammoja henkilökunnalle sekä vahingoitti pihalla olleita autoja. Tietoja kuolleiden ja haavoittuneiden määrästä selvitetään parhaillaan.

Ukrainan puolustustiedustelu julkaisi räjähdyksestä myös videon, jossa näkyy lennokki lentämässä kohti rakennuksen pääsisäänkäyntiä. CNN mukaan video on kuvattu Enerhodarissa.

Venäjän nimittämä virkamies myönsi, että Enerhodarissa sijaitsevaan sotilas- ja siviilihallinnon rakennukseen osui lennokki maanantaina, CNN kirjoittaa.

22.20: Valkoinen talo yhä vakuuttuneempi siitä, että Prigozhin kuoli lento-onnettomuudessa

Valkoinen talo sanoi maanantaina olevansa yhä vakuuttuneempi siitä, että Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin kuoli lento-onnettomuudessa Venäjällä viime viikolla, kirjoittaa Reuters.

Prigozhinia kuljettanut lentokone putosi viime keskiviikkona matkalla Moskovasta Pietariin. Venäjä on sanonut vahvistaneensa Prigozhin kuolleen onnettomuudessa.

Venäjän hallinnon on epäilty olleen onnettomuuden takana. Turma sattui tasan kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Wagner oli aloittanut lyhytikäisen kapinansa Venäjän sotilasjohtoa vastaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti torstaina surunvalittelunsa Prigozhinin perheelle.

21.08: Venäjä sanoo lähettäneensä kaksi hävittäjää yhdysvaltalaislennokkien perään Mustallamerellä

Venäjän puolustusministeriö sanoo lähettäneensä maanantaina kaksi hävittäjää estääkseen kahta yhdysvaltalaislennokkia loukkaamasta sen rajaa Mustanmeren yllä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan puolustusministeriö kirjoittaa Telegram-kanavallaan, että lennokit oli havaittu Krimin lähellä ja ne olivat matkalla kohti Venäjän rajaa. Venäjän mukaan lennokit olivat tiedustelutehtävissä.

– Päivystävien ilmatorjuntajoukkojen toimien seurauksena tiedustelussa olleet yhdysvaltalaiset lennokit muuttivat lentosuuntaansa ja poistuivat alueelta, jossa ne suorittivat ilmatiedustelua

Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan puolustusministeriön väitteitä. 

17.40: Turkki: Erdogan matkustaa "pian" Sotshiin tapaamaan Putinia

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan matkustaa "pian" Venäjälle tapaamaan Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, kertoo Erdoganin puolueen tiedottaja Ömer Celik.

Celikin mukaan neuvottelujen tarkoitus on saada solmittua uusi Mustanmeren viljanvientisopimus, josta Venäjä vetäytyi viime kuussa. Turkki toivoo neuvottelujen estävän köyhiä maita uhkaavan ruokakriisin.

Presidenttien on tarkoitus tavata Venäjällä Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Sotshissa, jossa järjestettiin vuoden 2014 talviolympialaiset.

16.09: Toinen Ukrainasta lähtenyt siviilirahtialus pääsi Istanbuliin Venäjän vetäydyttyä viljavientisopimuksesta

Toinen Ukrainasta lähtenyt siviilirahtialus on purjehtinut turvallisesti Turkin Istanbuliin sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi Mustanmeren viljanvientisopimuksesta viime kuussa, kertovat meriliikennettä seuraavat viranomaiset.

Liberian lipun alla purjehtiva kuivarahtialus oli lähtenyt eilen sunnuntaina Ukrainan Odessasta, ja se purjehti Romanian ja Bulgarian rannikoita pitkin Istanbuliin.

Venäjä on varoittanut viljanvientisopimuksen rauettua, että se katsoo kaikkien Mustallamerellä kulkevien laivojen olevan sotilaskohteita.

14.28: Puolan sisäministeri: Puola ja Baltian maat sulkisivat Valko-Venäjän vastaiset rajansa kokonaan, jos Wagnerin kanssa tapahtuisi "kriittinen välikohtaus"

Puola ja Baltian maat sulkevat Valko-Venäjän vastaiset rajansa kokonaan, jos alueella tapahtuisi "kriittinen välikohtaus" Wagner-palkkasotilaiden kanssa. Asiasta kertoi Puolan sisäministeri Mariusz Kaminski maanantaina. 

Puola on jo sulkenut tänä vuonna kaikki paitsi yhden rajansa Valko-Venäjän kanssa. 

Liettuan sisäministeriö aikoo ehdottaa maan hallitukselle, että kaksi sen vielä auki olevista neljästä rajanylityspaikasta Valko-Venäjän kanssa suljettaisiin. Asiasta kertoi baltialainen uutistoimisto BNS maanantaina.

Latvia, Liettua ja Puola ovat olleet huolestuneita rajaturvallisuudestaan sen jälkeen, kun Valko-Venäjälle saapui Wagner-palkkasotilaita maan presidentin Aljaksandr Lukashenkan kutsusta.

(Reuters)

13.26: Ukraina: Kolme työntekijää kuoli Venäjän ohjusiskussa kasviöljytehtaaseen

Kolme ihmistä on saanut surmansa viime yönä Ukrainaan kohdistuneessa Venäjän ohjusiskussa ja neljäs kuoli tämän aamun pommituksissa, kertovat Ukrainan viranomaiset uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sisäministeri Ihor Klymenkon mukaan yöllä kuolleet kolme ihmistä olivat työntekijöitä teollisuuslaitoksen työntekijäitä. Se sai osuman keskisellä Pultavan alueella. Viisi muuta haavoittui ja yksi ihminen on kateissa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andriy Yermak kertoo laitoksen olevan kasviöljytehdas. Hän julkaisi kuvia, joissa tehdas oli liekeissä. Klymenko sanoi, että tulipalo saatiin myöhemmin sammutetuksi.

– Ihmiset olivat yövuorossa", Jermak sanoi Telegram-viestisovelluksessa.

Hersonin alueen kuvernööri Oleksandr Prokudin kertoi 63-vuotiaan kuolleen Sadoven kylän pommituksessa noin kello 10.40 paikallista aikaa tänään.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjä oli laukaissut yöllä Mustaltamereltä neljä ohjusta, joista kaksi ammuttiin alas.

Armeija kertoi myös, että Kryvyi Rihin alueelle Keski-Ukrainassa oli tehty ohjusisku. Paikalliset viranomaiset kertoivat, että useita omakotitaloja oli vaurioitunut, mutta eivät ilmoittaneet uhreista.

Venäjä ei ole heti kommentoinut raportteja.

12.38: Tass: Venäjän ja Turkin ulkoministerit tapaavat pian Moskovassa

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ja Turkin ulkoministeri Hakan Fidan tapaavat Moskovassa "lähitulevaisuudessa", kertoo Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass maanantaina siteeraten Venäjän ulkoministeriön tiedottajaa Maria Zaharovaa.

Turkki yrittää taivutella Venäjää palaamaan Mustanmeren viljasopimukseen, joka mahdollistaisi viljan viennin Ukrainan Mustanmeren satamista.

Kremlin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin olisi pian tapaamassa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania samoissa merkeissä, mutta tapaamiselle ei ole ilmoitettu vielä aikaa eikä paikkaa. 

(Reuters)

12.13: Venäjä väittää tuhonneensa ukrainalaisen risteilyohjuksen Mustanmeren yllä

Venäjän ilmapuolustus pudotti ukrainalaisen risteilyohjuksen Mustanmeren yllä lähellä Krimiä, väitti Venäjän puolustusministeriö maanantaina. 

(Reuters)

10.15: Yhdysvaltain konsulaatin ex-työntekijä välitti tietoja Ukrainan sodasta, väittää FSB

Yhdysvaltain konsulaatin entinen työntekijä on kerännyt ja välittänyt eteenpäin tietoja Ukrainan sodasta, väittää Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Tiedustelupalvelun mukaan se on ottanut kiinni miehen, joka työskenteli Vladivostokissa Venäjän Kaukoidässä.

FSB:n mukaan mies toimi kahden Yhdysvaltain suurlähetystössä Moskovassa työskentelevän henkilön toimeksiannosta, kertoo valtiollinen uutistoimisto Tass.

Tassin mukaan miehen epäillään syyllistyneen toimiin, joista vankeusrangaistus voi olla kolmesta kahdeksaan vuotta.

(STT)

9.43: Ukraina kertoo vallanneensa strategisesti tärkeän Robotynen kylän

Ukrainan mukaan sen joukot ovat vallanneet Robotynen kylän Etelä-Ukrainassa. Strategisesti tärkeänä pidetyn kylän hallinnasta on käyty raskaita taisteluita.

Varapuolustusministeri Hanna Maljar kertoi televisiossa, että Ukrainan joukot etenevät Robotynen kaakkoispuolella ja Mala Tokmatshkan kylän eteläpuolella.

Robotynen valtaamista on pidetty tärkeänä, koska sen kautta kulkee reitti muihin strategisesti tärkeisiin kohteisiin.

Sekä ukrainalais- että venäläislähteet ovat raportoineet kylän takaisinvaltauksesta jo viime viikolla.

(STT)

Ukrainan puolustusvoimat julkaisi tunteellisen videon Robotynen kylän vapauttamisesta 2:29
Katso myös: Ukrainan puolustusvoimat julkaisi tunteellisen videon Robotynen kylän vapauttamisesta

8.59: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 490 sotilasta ja 22 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 490 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä taistelupanssarivaunua, kahdeksan panssariajoneuvoa ja 22 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

8.11: Tutkija NY Timesille: Prigozhin sairastui päähenkilösyndroomaan – "Ja Venäjällä on vain yksi päähenkilö"

Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhin mielellään uskotteli, että hän oli ainoa asia, joka pelastaa Venäjän armeijan, vanhempi politiikan tutkija Dara Massicot sanoo yhdysvaltalaislehti New York Timesille (NYT).

Syksyllä 2022 Venäjän armeija oli pulassa. Nopea suurhyökkäys Kiovaan oli epäonnistunut, eikä sodan painopisteen kääntö Itä-Ukrainaan ollut sekään suuri menestys.

Venäjä miehitti suuria osia Ukrainasta, mutta joukot olivat hyökkäyssodan myötä harventuneet, heikentyneet ja alttiina vastahyökkäyksille.

Ennen kuin Kreml julisti liikekannallepanon, ehti Ukraina iskeä Koillis-Ukrainassa Harkovan alueella. Menestys oli nopeaa, sillä Venäjän rintama alueella oli lähinnä nimellinen.

Tuolloin Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin arvo Venäjän johdon silmissä kasvoi.

– Kun Venäjän armeija oli heikoimmillaan, hän tarjosi tärkeän reservin, jolla ostaa aikaa, sanoo New York Timesin mukaan yhdysvaltalaisen RAND Corporation -ajatushautomon vanhempi politiikan tutkija Dara Massicot.

Wagner-ryhmän varsinaisten taistelijoiden hyödyntämisen lisäksi Prigozhin kiersi vankiloita ja rekrytoi vankeja rintamalle. Vankisotilaiden taisteluteho ei ollut kovin kummoinen, mutta ne olivat kipeästi kaivattu laastari vähämiehiseksi käyneelle venäläisarmeijalle.

– Ajan mittaan Prigozhin kehitti päähenkilösyndrooman. Ja Venäjällä on vain yksi päähenkilö. Hän istuu Kremlissä, sanoo New York Timesin mukaan yhdysvaltalaisen RAND Corporation -ajatushautomon vanhempi politiikan tutkija Dara Massicot.

8.02: "Putin on mielipuolinen karhu, käpälissään ydinpommeja" – Ukrainan ex-presidentti Petro Poroshenko MTV:n erikoishaastattelussa

MTV Uutiset tapasi Ukrainan entisen presidentin Kiovassa. Petro Poroshenko on rauhallinen mutta päättäväinen aurinkoisella kiovalaisella teollisuuspihalla. Hän tietää sodan: Hän johti Ukrainaa, kun Venäjä hyökkäsi Krimille 2014. 

Vuonna 2019 Poroshenko hävisi vaalien toisella kierroksella Volodymyr Zelenskyille, mutta nyt poliittiset sotakirveet on haudattu.

– Meillä on nyt yhtenäisyys. Sodan ensimmäisenä päivänä menin Zelenskyin luo ja sanoin, että sinä et ole enää poliittinen vastustajani, enkä minä ole enää oppositiojohtaja. Sinä ja minä olemme nyt sotilaita.

Presidenttinä Poroshenko oppi tuntemaan Vladimir Putinin. Poroshenko kuvaa entistä kollegaansa mieleltään häiriintyneeksi ja sanoo, että tie rauhaan on hyvin pitkä, vaikkakin yksinkertainen. Se ei voi sisältää Putinia.

– Vaikka me puhdistaisimme Ukrainan maaperän venäläisjoukoista, ei se vielä tarkoita turvallisuutta. Muutaman vuoden kuluttua Putin voi hyökätä uudelleen. Putin on mielipuolinen karhu, jolla on käpälissään ydinpommeja.

MTV Uutisten erikoishaastattelussa Ukrainan ex-presidentti Petro Porošenko 9:21
Ukrainan ex-presidentti Poroshenko MTV Uutisten haastattelussa – "Ukraina Natoon ensi vuonna"

5.49: Zelenskyi: Liittolaiset eivät tukisi Ukrainaa, jos se veisi sotimisen Venäjälle

Kaikki Ukrainan liittolaiset eivät ehkä enää tukisi maata, jos se veisi sotatoimet Venäjän alueelle, arvioi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi uutissivusto Ukrainska Pravdan haastattelussa. Zelenskyin kommenteista ovat kirjoittaneet englanniksi ainakin Kyiv Independent ja CNN.

Zelenskyiltä oli kysytty haastattelussa, tulisiko sotaa siirtää Venäjän maaperälle. Ukrainalaisjohtaja sanoi uskovansa, että on olemassa suuri riski, että Ukraina jäisi tällaisen ratkaisun myötä yksin.

Zelenskyin mukaan on olemassa merkittäviä valtioita, joille kynnyskysymys on valtion alueellinen koskemattomuus. Nämä maat voisivat vetää pois tukensa Ukrainalta, jos sotilaita lähetettäisiin Venäjälle. Zelenskyi ei erikseen nimennyt maita, joihin hän viittasi.

Iskut Venäjän puolelle ovat lisääntyneet viime aikoina. Venäjä on syyttänyt useista iskuista Ukrainaa, joka ei ole kuitenkaan myöntänyt olleensa niiden takana.

(STT)

21.12: Räjähtäviä droneja Ukrainassa rakentava Oleksandr MTV Uutisille: "Tuhlaan kaikki rahani vihollisten kuoleman eteen"

Ukrainassa asevoimien käyttämien räjähdelennokkien rakentamisesta on tullut kukoistavaa kotiteollisuutta. MTV Uutisten toimitaja Niko Nurminen raportoi Ukrainasta räjähdelennokkien rakentamisesta.

Pihapöpelikköjen takana sijaitsevassa autotallitallissa syntyy käsityönä räjähtäviä lennokkeja. ”Kohtelias Hirvi” -nimen saanut ase ei lennä Moskovaan saakka vaan tuhoaa kohteita, kuten panssariajoneuvoja 32 kilometrin säteellä. Lennokki kulkee 120 kilometrin tuntivauhtia.

Nurminen kertoo, että räjähteitä kuljettavia miehittämättömiä ilma-aluksia tai kamikaze-drooneja valmistetaan tällä hetkellä sadoissa pikkupajoissa ympäri Ukrainaa.

– Hankin tarvikkeet ja teen työn sotilaan palkallani, joka on alle tuhat eroa kuussa. Tuhlaan siis kaikki rahani vihollisten kuoleman eteen, kommentoi Oleksandriksi esittäytyvä mies.

Myös Venäjä on alkanut käyttää laajemmassa mitassa lennokkeja, ja ukrainalaiset ovat huomanneet Venäjän kopioineen heidän kehitystyötään.

18.48: Venäjä väittää: USA:n tiedustelulennokki lähestyi rajaa

Venäjä väittää, että yhdysvaltalainen tiedustelulennokki lähestyi Venäjän rajaa Mustaltamereltä päin.

Venäjä kertoo komentaneensa hävittäjänsä ilmaan. Venäjän puolustusministeriön mukaan tiedustelulennokki teki täyskäännöksen Venäjän rajalta, kun Venäjän hävittäjä lähestyi sitä.

16.18: Tunnettu hävittäjälentäjä “Juice” kuollut kesken tehtävän Ukrainassa: Tuhoisa törmäys

Tunnettu hävittäjälentäjä “Juice” kuollut kesken tehtävän Ukrainassa: Harjoituskoneet törmäsivät ilmassa 1:10

Kolme ukrainalaista lentäjää on kuollut kahden L-39-harjoituskoneen törmäyksessä.

CNN uutisoi Ukrainan sotilaslähteisiin viitaten, että törmäys tapahtui perjantaina kesken lennon Ukrainan länsiosassa. Ukrainan ilmavoimien mukaan lentäjät olivat olleet suorittamassa tehtävää.

Ilmavoimat on esittänyt osanottonsa lentäjien perheille todeten, että kyseessä on ”tuskallinen ja korvaamaton menetys kaikille”.

Lue lisää sunnuntain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat