Putin syytti länttä viljasopimuksen käyttämisestä poliittiseen kiristykseen – MTV seurasi sotaa

Ukraina torjuu Venäjän ilmahyökkäyksiä Odessassa 19. heinäkuuta 1:27
Ukraina torjuu Venäjän ilmahyökkäyksiä Odessassa 19. heinäkuuta.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 19. heinäkuuta 2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Krimin sotilastukikohdassa räjähtänyt ammusvarasto
  • Reuters: Mahdollinen havainto Prigozhinista
  • Sota-asiantuntija: Ukrainan vastahyökkäys ei etene
  • Ukraina hyökkäsi Krimin sillalle venedronella heinäkuussa
  • Brittitiedustelu: Taistelut Dneprjoella kiihtyneet
  • Venäjä irtautui Mustanmeren viljasopimuksesta
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Torstain seuranta löytyy täältä

23.18: BBC: Videolla näyttäisi olevan Wagnerin johtaja Prigozhin Valko-Venäjällä

Viestipalvelu Telegramin kanavilla on video, jolla näyttäisi olevan palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin Valko-Venäjällä, kertoo muun muassa BBC. Kanavat ovat yhteydessä Wagneriin.

Videolla Prigozhin näyttäisi tervehtivän sotilaita ja kuvailevan Venäjän hyökkäyssodan etulinjan tapahtumia Ukrainassa häpeäpilkuksi.

Video näyttäisi vahvistavan Valko-Venäjän lausunnon, jonka mukaan Wagnerin sotilaita toimii Valko-Venäjän armeijan kouluttajina.

Viime viikolla Valko-Venäjän puolustusministeriö kertoi, että Wagnerin sotilaita on toiminut Valko-Venäjällä alueellisten puolustusjoukkojen kouluttajina.

21.55: Putin syytti länttä viljasopimuksen käyttämisestä poliittiseen kiristykseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin syyttää länttä siitä, että se on käyttänyt Mustanmeren viljasopimusta poliittiseen kiristykseen.

Putin väitti lännen muuttaneen viljasopimuksen työvälineeksi rikastuttaa monikansallisia yhtiöitä ja keinottelijoita globaaleilla viljamarkkinoilla.

Putin sanoi, että Venäjä harkitsisi palaamista viljasopimukseen, jos sen vaatimukset otetaan huomioon. Hänen mukaansa esimerkiksi pakotteet, jotka koskevat venäläisen viljan ja lannoitteiden toimittamista maailmanmarkkinoilla, tulee poistaa.

Nykyisessä muodossaan viljasopimuksen jatkaminen on menettänyt kaiken merkityksensä, Putin sanoi.

(STT)

21.05: Yhdysvallat julkisti uuden aseapupaketin Ukrainalle

Yhdysvallat on julkistanut uuden aseapupaketin Ukrainalle. Apupaketin arvo on 1,3 miljardia dollaria eli reilut 1,1 miljardia euroa. 

Siinä on muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä, panssarintorjuntaohjuksia ja drooneja, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Uudet aseet eivät päädy heti Ukrainan avuksi rintamalle, koska Yhdysvallat hankkii niitä puolustusteollisuudelta tai kumppaneilta ennemmin kuin oman armeijan varastoista.

(STT)

20.03: Ukraina tavoittelee Mustanmeren yhteistä sotilaspartiota turvaamaan viljanvientiä

Ukraina sanoo tavoittelevansa Mustanmeren valtioiden yhteistä sotilaspartiota, jotta viljanvienti Ukrainan satamista voisi jatkua, kertoi presidentin neuvonantaja Mihailo Podoljak keskiviikkona uutistoimisto AFP:lle.

Venäjä vetäytyi aiemmin tällä viikolla Mustanmeren viljasopimuksesta, joka oli taannut viljakuljetusten turvallisuuden.

Podoljakin mukaan neuvottelut ovat käynnissä kaikilla tasoilla, ja sotilaspartiota varten olisi hyvä saada YK:n mandaatti.

(STT)

19.30: Putin osallistuu etäyhteydellä Brics-maiden kokoukseen

Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistuu sittekin Brics-maiden kokoukseen etänä videoyhteydellä, kertoo venäläismedia Interfax. Asian vahvistaa presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov.

– Presidentti Putin on päättänyt osallistu Brics-maiden huippukokoukseen videoyhteyden välityksellä. Se on täysivaltaista osallistumista, Peskov toteaa.

Venäjää edustaa kokouksessa paikan päällä maan ulkoministeri Sergei Lavrov. 

18.47: Venäjä: Kaikkia Mustanmeren satamiin suuntaavia aluksia pidetään sotatarvikkeiden kuljettajina

Venäjän puolustusministeriö sanoo, että kaikkia Ukrainan Mustanmeren satamiin matkustavia aluksia pidetään sotatarvikkeiden kuljettajina ja siten uhkana huomisesta alkaen, kertoo The Guardian

Reutersin tietojen mukaan ministeriö julisti Telegramissa lähetetyssä lausunnossaan Mustanmeren kaakkois- ja luoteisosat merenkulun kannalta vaarallisiksi.

17.45: Ukraina julkaisi videomateriaalia Odessan satamahyökkäyksestä – väittää Venäjän iskeneen tahallaan viljaterminaaliin

Venäjä teki laajamittaisen ilmahyökkäyksen Odessan satamaan keskiviikkona 19. heinäkuuta. Ukraina väittää Venäjän iskeneen ohjuksilla ja drooneilla tahallaan satamaan ja sen osaan, jossa käsitellään viljakuljetuksia.

Ukraina syyttää Venäjän sabotoivan tahallaan viljatoimituksia. Armeijan mukaan isku vahingoitti myös sataman öljyterminaalia ja vaurioitti tankkeja ja lastauslaitteistoa. Ukrainan mukaan iskussa tuhoutui 60 000 tonnia viljaa.

Ukrainan viranomaiset ovat kutsuneet hyökkäykset "helvetilliseksi". Isku tapahtui vain päiviä sen jälkeen, kun Venäjä päätti olla uusimatta Mustanmeren viljasopimusta.

Ukraina julkaisi videomateriaalia Odessan satamahyökkäyksestä 2:13
Katso videolta: Tältä satamassa näytti iskun jäljiltä.

16.51: Reuters: Wagner-johtaja Prigozhinista mahdollisesti havainto

Wagner-palkkasotilasjoukon johtaja Jevgeni Prigozhinista on mahdollisesti tehty ensimmäinen havainto vähään aikaan. Asaista uutisoi Reuters vedoten yhdellä Prigozhinin virallisista Telegram-tileistä julkaistuun videoon.

Reutersin mukaan Prigozhin toivottaa videolla joukkojaan tervetulleeksi Valko-Venäjälle.

Videon aitoutta tai alkuperää ei ole pystytty vahvistamaan. Se on Reutersin mukaan kuvattu hämärässä, mikä tekee sillä puhuvan henkilön tunnistamisesta hankalaa.

15.17: Ukraina: Venäjän ohjushyökkäyksessä Odessaan tuhoutui 60 000 tonnia viljaa

Venäjän viimeöinen ohjus- ja dronehyökkäys Tshornomorskin satamaan Odessassa tuhosi noin 60 000 tonnia viljaa, sanoo Ukrainan maatalousministeri Mykola Solskyi. Aiheesta uutisoi Reuters. 

Paikallinen kuvernööri kuvaili keskiviikkoaamun iskua suureksi ja kehotti alueen asukkaita pysymään suojissa.

Ukrainan ilmavoimat kertoi havainneensa Kalibr-risteilyohjusten laukaisun Mustallamerellä, mutta ei kuitenkaan kertonut lisätietoja. Kyiv Independent -median mukaan iskuissa käytettiin myös iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja.

Alustavien tietojen mukaan iskut eivät aiheuttaneet kuolonuhreja, Kyiv Independent kertoo.

Katso myös video aiheeseen liittyen.

Ukraina torjuu Venäjän ilmahyökkäyksiä Odessassa 19. heinäkuuta 1:27
Ukraina torjuu Venäjän ilmahyökkäyksiä Odessassa 19. heinäkuuta.

14.30: Venäjä väittää valloittaneensa rautatieaseman Harkovan koillisosassa

Venäjä väittää, että se on saanut valloitettua Ukrainan Koillis-Harkovassa sijaitsevan Movchanoven rautatieaseman. Asiasta uutisoi Reuters venäläisen uutistoimisto TASSin tietoihin pohjaten. 

Ukrainan joukot kertoivat aiemmin alkuviikosta, että alueella on käyty raskaita taisteluita. 

13.59: Etelä-Afrikka: Putin ei osallistu Brics-maiden kokoukseen

Etelä-Afrikan presidentin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ei osallistu Brics-maiden kokoukseen yhteisestä päätöksestä. Kokous järjestetään Etelä-Afrikassa elokuussa. Asiasta uutisoi Reuters. 

Venäjää huippukokouksessa edustaa maan ulkoministeri Sergei Lavrov.

Brics-mailla viitataan ja tarkoitetaan viiden kehittyvän maan ryhmää. Brics-kokoonpanon muodostavat Brasilia, Venäjä, Kiina, Intia ja Etelä-Afrikka. 

Vielä eilen Etelä-Afrikka pyysi kansainväliseltä rikostuomioistuimelta ICC:ltä erikoislupaa, ettei sen tarvitsi pidättää Putinia kokouksen yhteydessä. 

Asia liittyy siihen, että Putinista on annettu kansainvälinen pidätysmääräys ICC:n toimesta ja, että Etelä-Afrikka on ICC:n jäsenmaa.

12.14: Krimin sotilastukikohdassa on räjähtänyt ammusvarasto – Ukrainan tiedustelupomo: "Vihollinen peittelee vahinkojen laajuutta ja tappioiden määrää"

Krimillä Kirovsken alueella sijaitsevassa sotilastukikohdassa on syttynyt tulipalo, väittää Venäjän miehityshallinnon kuvernööri Sergei Aksyonov tietotoimisto Reutersin mukaan. Ukraina on ottanut vastuun iskusta.

Venäjän turvallisuuspalveluihin yhdistetyt Telegram-kanavat ja ukrainalaismedia ovat Reutersin mukaan väittäneet, että palon syynä on Ukrainan armeijan ammusvarastoon yöllä tekemä ilmaisku. 

Venäläisen Grey Zone -Telegram-kanavan mukaan Ukraina teki iskun brittiläisellä Storm Shadow -ohjuksella.

Ukrainan Pravda kirjoittaa räjähdysten jatkuneen useiden tuntien ajan.

Ukrainan puolustusministeriön tiedustelupäällikkö Kyrylo Budanov väittää, että "miehitetyllä Krimillä tehtiin onnistunut operaatio".

– Vihollinen peittelee vahinkojen laajuutta ja tappioiden määrää, hän jatkoi Telegramissa.

Tietoja ei ole vahvistettu.

Krimin sotilastukikohdassa on räjähtänyt ammusvarasto 0:29
Video, jossa väitetään näkyvän Krimillä sijaitsevan Venäjän sotilastukikohdan tulipalo. Videon aitoutta ei ole vahvistettu.

10.46: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 470 sotilasta ja 31 tykkiä

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 470 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana. Luvuista uutisoi muun muassa ukrainalaismedia Kyiv Independent.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa neljä panssarivaunua, kahdeksan panssariajoneuvoa ja 31 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

10.39: Brittitiedustelu: Taistelut Dneprjoella kiihtyneet – video näyttää ukrainan erikoisjoukkojen venerynnäkön

Heinäkuun aikana taistelut Dneprjoen alajuoksulla ovat hyvin todennäköisesti lisääntyneet, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

Taisteluita käydään Ukrainan pienen sillanpääaseman ympäristössä lähellä tuhoutunutta Antonovskin siltaa ja Dneprjokea täplittävissä pienissä saarissa.

Sekä Venäjä että Ukraina käyttävät pieniä ja nopeita moottoriveneitä, joilla tehdään pistohyökkäyksiä vastapuolen asemiin.

Brittitiedustelun mukaan Ukraina on käyttänyt menestyksekkäästi myös räjähteillä lastattuja miehittämättömiä ilma-aluksia venäläisveneitä vastaan.

– Venäjän täytyy päättää vastaavatko he näihin uhkiin vahvistamalla Dneprin alueen joukko-osastoaan, brittiministeriö kirjoittaa.

Nämä yksiköt olisivat Britannian mukaan poissa Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan alueelta, jossa Ukraina on viime viikkojen ajan tehnyt hyökkäyksiä.

Dneprjoen rintamatilanne Hersonin alueella 18.7.2023
Dneprjoen rintamatilanne Hersonin alueella 18. heinäkuuta.

Ukrainan armeija julkaisi 13. heinäkuuta videon, joka vaikuttaisi antavan kuvan siitä, miltä Dneprjoella käytävä kahakointi näyttää.

Videolla Ukrainan erikoisjoukot väitetysti rynnäköivät venäläisasemiin Hersonin alueen Dneprjoella. Ukraina väitti tappaneensa hyökkäyksen aikana viisi venäläissotilasta ja tuhonneensa yhden moottoriveneen.

Yhdysvaltalaisen uutistoimisto Reuters kertoo vahvistaneensa videon kuvauspaikan, mutta ei sen kuvausajankohtaa. 

Ukrainan erikoisjoukot suorittivat rohkean tehtävän Dnepr-joella 1:51
Katso video: Ukrainan julkaisemalla videolla maan erikoisjoukot väitetysti hyökkäävät venäläisasemiin Dneprjoella. Reuters on vahvistanut videon kuvauspaikan, mutta ei kuvausajankohtaa.

8.12: Sota-asiantuntija vieraili eturintamalla ja kertoo nyt, miksei Ukrainan vastahyökkäys etene: "Sotilaat eivät jaa virallista näkemystä"

Ukrainan armeija ei ole kyennyt tekemään monimutkaisia eri aselajien yhteisoperaatioita suuressa mittakaavassa, kirjoittaa sota-asiantuntija Franz-Stefan Gady brittiläisestä ajatushautomosta International Institute for Strategic Studies Twitterissä.

Ukrainan vastahyökkäys on pääosin koostunut suorista rynnäköistä venäläisasemia vastaan. Ja ei, nämä suorat rynnäköt eivät ole olleet vain tiedusteluhyökkäyksiä.

– Ukrainan joukot eivät ole vieläkään ole eri aselajien yhteistyön mestareita, sanoo eturintamalla muiden sota-asiantuntijoiden kanssa vieraillut Gady.

– Operaatiot toteutetaan peräkkäin, ei synkronisoidusti. Tämä luo useita ongelmia ja on mielestäni pääsyy vastahyökkäyksen hitaalle etenemiselle.

Gady on arvostettu sota-asiantuntija, joka työskentelee brittiläisessä ajatushautomossa International Institute for Strategic Studiesissa. Hän on myös yksi niistä varsin harvoista länsiasiantuntijoista, jotka ovat nostaneet eri yhteyksissä esille Ukrainan armeijan ongelmia.

6.59: Sotilastukikohdassa tulipalo Krimillä

Krimillä Kirovsken alueella sijaitsevassa sotilastukikohdassa palaa, kirjoittaa Reuters nojaten Venäjän miehityshallinnon kuvernöörin tietoihin.

Tulipalon vuoksi läheinen moottoritie jouduttiin sulkemaan. 

Aiemmin uutistoimisto RBC-Ukraine kirjoitti alueella tapahtuneista räjähdyksistä. Tietoa ei ole vahvistettu riippumattomasti. 

6.11: Venäjä väittää Harkovan hyökkäyksensä edenneen

Venäjän puolustusministeriö väittää maan joukkojen edenneen 1,5 kilometriä kaksi kilometriä leveällä rintamalla Harkovan alueen Kupjanskin seudulla Koillis-Ukrainassa. Tietoa ei ole vahvistettu.

Tiistaina uutisoitiin Venäjän aloittaneen suuren hyökkäysoperaation Harkovan alueella. Ukraina väittää Venäjän kasanneen alueelle voimayhtymän, johon kuuluu yli 100 000 sotilasta ja 900 panssarivaunua.

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War arvioi tuoreimmassa tilannekatsauksessaan, ettei Venäjä pysty "taktisesti merkittävään etenemiseen tai operatiivisesti merkittävään läpimurtoon" Harkovan ja Luhanskin alueiden väliselle rintamalla.

Ukrainan sotilasviranomaiset puolestaan väittävät, että Venäjä siirtää yhä enemmän joukkoja Itä-Ukrainan Donetskin alueen Bahmutin suuntaan, jossa Ukraina on hyökännyt toukokuun puolivälistä lähtien Venäjän valloitettua rauniokaupungin. 

Kupjanskin aluen rintamatilanne 18.7.2023.
Koillis-Ukrainan rintamatilanne 18. heinäkuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group

6.02: Venäjä jatkoi yöllä iskuja Odessaan

Venäjä on jälleen yöllä iskenyt eteläiseen Ukrainaan Odessan alueelle. Iskut alueella jatkuivat toisena yönä peräkkäin.

Paikallinen kuvernööri kuvaili keskiviikkoaamun iskua suureksi ja kehotti alueen asukkaita pysymään suojissa.

Ukrainan ilmavoimat kertoi havainneensa Kalibr-risteilyohjusten laukaisun Mustallamerellä, mutta ei kuitenkaan kertonut lisätietoja. Kyiv Independent -median mukaan iskuissa käytettiin myös iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja.

Alustavien tietojen mukaan iskut eivät aiheuttaneet kuolonuhreja, Kyiv Independent kertoo.

Yhteensä ilmahälytys annettiin yli kymmenelle alueelle Ukrainassa.

5.45: Professori: Hädässä oleva Venäjä ottaa riskin katkaisemalla viljakäytävän

Putin oppi pelaamaan nälkäpeliä jo arabikevään myötä, arvioi vilja-asiantuntija.

Se, että Venäjä päätti nyt irtisanoutua Mustanmeren viljankuljetusten sopimuksesta, kertoo maan olevan hädässä, arvioi Venäjän ympäristöpolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutista.

– Venäjällä on hätä kädessä. Se joutuu nyt turvautumaan tällaisiin itselleenkin riskaabeleihin keinoihin, Tynkkynen sanoo.

Hänen mukaansa Venäjä yrittää tiukentaa ruuvia, koska sillä voi olla huoli, että Ukraina saattaa menestyä sotatantereella paremmin.

– Lisäksi tämä sopii Vladimir Putinin ja monen muun venäläisen maailmankuvaan. Sen mukaan käytetään kiristyksen välineinä erilaisia hyödykkeiden virtoja ja ihmistenkin liikkumista rajojen yli, samoin erilaisia data- ja energiavirtoja. Aina tilaisuuden tullen Venäjä toimii näin.

Tynkkysen mukaan viljasopimuksen purkamisesta on riskejä Venäjälle.

– Kun ruoan hinta nousee, Venäjän imago ja sen pyrkimys esiintyä hyväntekijänä esimerkiksi Afrikassa tulee toisenlaiseen valoon. Toki Venäjä yrittää propagandallaan painottaa, että tämä kaikki olisi länsimaiden syytä.

18.09: Venäjä nosti asevelvollisten palvelusikää

Venäjän duuma hyväksyi tänään lain, jolla se nostaa asevelvollisten ikää viidellä vuodella, uutisoi The Guardian.

Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että nyt Venäjällä on oikeus kutsua korkeimmista upseereista myös 70-vuotiaat takaisin palvelukseen 65-vuotiaiden lisäksi. Vastaavasti aliupseereista voidaan kutsua palvelukseen 60-vuotiaat ja sitä alemmalla sotilasarvoasteikolla olevat aina 55 ikävuoteen saakka. 

Venäjä nosti jo aiemmin viime syksynä järjestetyn ensimmäisen osittaisen liikekannallepanon yhteydessä palvelusikää 27 vuodesta 30 vuoteen. 

15.51: Venäjä on antanut peitellyn varoituksen Mustanmeren viljakuljetusten riskeistä

Venäjä on antanut peitellyn varoituksen Mustanmeren viljakuljetusten riskeistä. Varoitus annettiin sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi pois viljasopimuksesta.

Sopimus on mahdollistanut viljanviennin Ukrainasta meriteitse, vaikka maahan hyökännyt Venäjä on muuten sulkenut Ukrainan meriyhteydet.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan ilman asiaankuuluvia turvallisuustakuita tietynlaisia riskejä syntyy alueella.

Peskov myös väitti Ukrainan käyttäneen Mustanmeren vientikäytävää taistelutarkoituksiin.

(STT)

14.53: Finnfund: Venäjän vetäytyminen viljasopimuksesta tarkoittaa tuhoisaa ruokakriisiä kehittyville maille

Venäjän vetäytyminen Mustanmeren viljasopimuksesta tarkoittaa tuhoisaa ruokakriisiä kehittyville maille, valtion kehitysrahoitusyhtiön Finnfundin ekonomisti Nea Tiililä sanoo tiedotteessa.

Viljasopimuksen ansiosta Ukrainasta on viety lähes 33 miljoonaa tonnia ruokaa. Asia käy ilmi myös Eurooppa-neuvoston verkkosivuilta. 

Yli puolet viljakuljetuksista on viety kehittyviin maihin, esimerkiksi Egyptiin, Bangladeshiin ja Intiaan.

Jos viljanvienti Ukrainasta estyy, eniten kärsivät kaikkein köyhimmässä asemassa olevat maat ja ihmiset, Tiililä sanoo. 

(STT)

Lisää tiistain tapahtumista voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat