Länsiviranomaiset CNN:lle: Ukrainan vastahyökkäys "ei ole sujunut odotetusti millään rintamalla"

Ukrainan erikoisjoukkojen vahvistamaton video: Raakaa lähitaistelua venäläisten juoksuhaudassa 1:57
Ukrainan erikoisjoukkojen julkaisema vahvistamaton video: Sotilaat rynnäköivät venäläisten juoksuhautaan ja käyvät raakaa lähitaistelua. Videota ei suositella herkille.

Ukrainan pitkään odotettu vastahyökkäys on sujunut ennakoitua huonommin ja Venäjän puolustustaistelu on ollut odotettua pätevämpää. Näin arvioivat yhdysvaltalaismedia CNN:lle kaksi länsiviranomaista ja yksi Yhdysvaltalainen sotilasviranomainen.

Länsiviranomaisten yhteenveto on CNN:n mukaan se, ettei vastahyökkäys "ole sujunut odotusten mukaisesti millään rintamalla".

Venäjän on tiedetty rakentaneen varsinkin Etelä-Ukrainaan syviä puolustuslinjoja, joiden moni sota-asiantuntija uskoi olevan Ukrainan länsivarustetuillekin prikaateille haastava purtava.

CNN:n haastattelemien viranomaisten mukaan Ukrainan panssarihyökkäykset ovat pysähtyneet miinoihin ja ohjuksiin. Venäjä on myös käyttänyt ilmavoimiaan aiempaa tehokkaammin.

Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat viranomaisten mukaan kuitenkin "yhä optimistisia", mitä tulee Ukrainan kykyyn vallata takaisin alueitaan.

Torstaina Ukraina väitti jatkaneensa hyökkäysoperaatioita ainakin kolmella suunnalla ja myös edenneensä jonkin verran. Maan armeijan yleisesikunnan mukaan Ukraina hyökkäsi Luhanskin ja Zaporizhzhjan alueilla sekä Donetskin ja Zaporizhzhja alueiden välisellä kaistaleella.

Kahdella jälkimmäisellä sektorilla Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Malyar sanoi maan joukkojen edenneen korkeintaan kilometrin, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War

"Ukrainan tappiot ovat raskaita"

Ukrainalaisjoukkojen etenemistä voi tähän mennessä kuvata varsin vähäiseksi. Maan joukot ovat onnistuneet valtaamaan takaisin joitain kyliä, mutta esimerkiksi Etelä-Ukrainassa taistelut eivät ole vielä yltäneet Venäjän pääpuolustuslinjoille. 

Maan pääministeri Denys Shmyhal väitti toissapäivänä Ukrainan vallanneen takaisin 113 neliökilometriä sitten heinäkuun 4. päivän.

CNN:n jututtamat länsiviranomaiset huomauttavat, että Ukraina on pyrkinyt sopeutumaan Venäjän käyttämiin puolustustaktiikoihin. Tämä on näkynyt ainakin siinä, että jalkaväki on siirtynyt taisteluihin jalan panssariajoneuvojen kyydin sijaan.

Sääkään ei ole ollut Ukrainan puolella, CNN kirjoittaa. Kehnot kelit ovat vaikeuttaneet ajoneuvojen liikkumista.

– Ukrainan tappiot ovat raskaita, mutta eivät niin pahoja kuin mitä Venäjä antaa ymmärtää, yksi CNN:n haastattelemista viranomaisista sanoi.

Venäjän puolustusministeriö on julkaissut kuvia muun muassa taistelukentälle jääneistä saksalaisvalmisteisista Leopard 2 -taistelupanssarivaunuista, yhdysvaltalaisista Bradley-rynnäkkövaunuista ja Suomen Ukrainalle lahjoittamista Leopard 2R-miinanraivausvaunuista.

Vaikka kuvia ja videota on nähty runsaasti, on suurin osa materiaalista peräisin yhdestä "panssaribordellista", kuten entinen Suomen panssariprikaatin komentaja, kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) asian muotoili MTV Uutisille.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu puolestaan sanoi torstaina uskovansa, että ukrainalaisjoukot järjestyvät parhaillaan uudelleen "kärsittyään merkittäviä tappioita". Shoigu sanoi Venäjän turvallisuusneuvoston tapaamisessa Ukrainalla yhä olevan hyökkäyspotentiaalia.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi keskiviikkona, että vastahyökkäys on edennyt "hitaammin kuin haluttiin".

Videot etulinjoista paljastavat, miten Ukrainan vastahyökkäys etenee ja mikä hidastaa sitä 2:07
Videot etulinjasta paljastavat, mikä Ukrainan vastahyökkäystä hidastaa.

Lue myös:

    Uusimmat