IAEA ei ole vieläkään päässyt tarkastamaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan kattoja

Mitä iskusta Zaporizzjan ydinvoimalaan voisi seurata? STUK vastaa 11:22
Mitä iskusta Zaporizzjan ydinvoimalaan voisi seurata? STUK vastaa.

Ukraina on syyttänyt Venäjää räjähteiden asettamisesta ydinvoimalan katolle. Myös ydinvoimalaa hallussaan pitävä Venäjä on syyttänyt Ukrainaa "provokaation" suunnittelemisesta voimalalla.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n asiantuntijat eivät ole päässeet tarkastamaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan kattoja, YK:n alainen järjestö kertoi torstaina.

IAEA:n johtajan Rafael Grossin mukaan järjestön asiantuntijat odottavat edelleen pääsyä reaktorirakennusten katoille.

Ukraina on syyttänyt Venäjää räjähteiden asettamisesta ydinvoimalan katolle. Myös Venäjä on syyttänyt Ukrainaa "provokaation" suunnittelemisesta voimalalla. Zaporizhzhjan ydinvoimala on ollut venäläisjoukkojen hallussa viime vuoden maaliskuusta lähtien.

Euroopan suurin ydinvoimala on joutunut tulituksen kohteeksi ja se on irrotettu useaan otteeseen sähköverkosta, mikä on herättänyt pelkoa suuresta ydinonnettomuudesta.

Polttoaineiden jäähdytysaltaat tarkastettiin

Syytösten jälkeen järjestö vaati lisäpääsyä voimalaan tosiasioiden todentamiseksi paikan päällä. Grossi kertoi myöhemmin asiantuntijoiden päässeen käymään polttoaineiden jäähdytysaltailla, mutta pyyntö päästä tarkastamaan katot on ollut vireillä jo lähes kaksi viikkoa.

IAEA ilmoitti, ettei se toistaiseksi ollut havainnut näkyviä merkkejä miinoista tai muista räjähteistä. Turvallisuustilanne on järjestön mukaan kuitenkin epävakaa alueella, joka sijaitsee taisteluiden etulinjan läheisyydessä.

Lue myös:

    Uusimmat