Mainos

Hyviä uutisia Pisa-tutkimuksesta: Suomalaisnuorten lukutaito on maailman huippua!

4:50
MTV Uutiset Live oli paikalla Pisa-tulosten julkistamistilaisuudessa

Suomalaisten 15-vuotiaiden nuorten lukutaito on maailman huippua. Näin kertoo kanainvälinen Pisa-huippututkimus.

Suomen 15-vuotiaiden nuorten lukutaito arvioidaan maailman parhaiden joukkoon. Suomi keräsi arvioinnissa pistekeskiarvon 520. Sitä merkittävästi korkeammat pistekeskiarvot keräsivät Singapore ja Kiinan PSJZ-, eli Pekingistä, Shanghaista, Jiangsusta ja Zheijangista muodostettu alue.

Suomen kanssa samoilla sijoilla olivat Viro, Kanada, Irlanti ja Korea. Muissa Pohjoismaissa nuorten lukutaito oli selvästi Suomea heikompaa. Ruotsi keräsi pistekeskiarvon 506, Tanska pistekeskiarvon 501, Norja pisteet 499 ja Islanti keskiarvon 474.

Kansainvälistä osaamista mittaavan Pisa-arvioinnin on toteuttanut taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD. Tämänkertainen arvio on toteutettu vuonna 2018. 

Keskiarvo laskee Suomessa ja muualla

Vuoden 2015 Pisa-arviointiin verrattuna Suomen lukutaitopistemäärän keskiarvo heikkeni 6 pistettä, mikä ei ole tilastollisesti merkittävää.

Pitkällä aikavälillä Suomen lukutaitopistemäärän keskiarvo on kuitenkin laskenut huomattavasti tätä enemmän. Vuonna 2009 Suomen pistekeskiarvo oli 16 pistettä, ja vuonna 2000 keskiarvo oli 26 korkeampi kuin viime vuonna.

Lukutaitopistemäärän keskiarvo on laskenut muissakin OECD-maissa.

Pisa-tutkimuksessa selvitetään 15-vuotiaiden lukutaitoa, matematiikan sekä luonnontieteiden osaamista. Vuoden 2018 Pisa-tutkimukseen osallistui 79 maata ja aluetta.

Suomessa lukutaidon, matematiikan ja luonnontieteiden arviointitulokset saatiin kaikkiaan 5 649 perusopetuksen oppilaalta. Tutkimuksen Suomessa toteutti Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen ja Helsingin yliopiston Koulutuksen arviointikeskuksen yhteenliittymä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja