Mainos

Hyvällä hoidolla skitsofreniaa sairastava voi palata työhön

Potilaan kuntoutumista voi estää hoitoriippuvuus. Myös vertaistuki on kuntoutujalle tärkeä.

Vakavaa psyykkistä sairautta sairastavat voivat kuntoutua työkykyiseksi hyvän hoidon avulla. Mielenterveyden keskusliiton tutkimuksen mukaan skitsofreniasta kuntoutumisen tärkein tekijä on hyvä hoitosuhde. Toimiva yhteistyö omahoitajan kanssa on välttämätön.

Potilaan kuntoutumista voi estää hoitoriippuvuus. Tällöin sairaala tai muut hoitopaikat tuntuvat liian turvallisilta rutiineineen ja ulkomaailma taas pelottavalta. Tutkimuksen tekijän Päivi Rissasen mukaan ensin on päästävä irti potilaan roolista ja sen jälkeen ryhdyttävä ottamaan itse vastuuta omasta kuntoutumisesta.

Vertaistuki on kuntoutujalle tärkeä, sillä saman kohtalon kokeneelle on joskus helpompi puhua kuin ammattiauttajalle.

Rissasen mukaan avohoidossa kuntoutuja jää usein heitteille. Hänen pitäisi pystyä itse etsimään apua, vaikka aina sitä ei edes ole saatavilla.

Asumispalvelut eivät tue riittävästi mielenterveyskuntoutujia

Asumispalveluyksiköt tukevat huonosti mielenterveyskuntoutujia. Tuoreen tutkimuksen mukaan monissa asumispalveluyksiköissä asukkaat ovat lähinnä säilössä. Tarkoituksena olisi kuitenkin, että asukkaat kuntoutuisivat psyykkisestä sairaudesta.

Asukkaista vain kahdeksan prosenttia osallistuu koulutukseen ja kolme prosenttia käy töissä. Asumispalvelut eivät tue muutenkaan riittävästi asukkaiden aktiivisuutta.

Tutkijat painottavat, että kuntoutus onnistuu vain, jos kuntoutujaa lakataan pitämästä alaikäisenä aikuisena ja rohkaistaan ottamaan vastuu omasta elämästään. Nykyisin yhdessä yksikössä asuu keskimäärin 12 asukasta, joista vuosittain vain yksi muuttaa oman asuntoonsa.

Mielenterveyden keskusliiton tutkimus Yhteisasumisesta yhteiskuntaan perustuu yli 300 asumisyksikön kyselytutkimukseen ja noin 50 mielenterveyskuntoutujan elämäntarinahaastatteluun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.