"Hyvä etten hukkunut siinä kisassa" – Mika Häkkisen F1-debyytistä tuli täysi farssi tallikaverin ratin nappuloiden takia

Ratin irtoaminen paikoiltaan vauhdikkaalla katuradalla oli Mika Häkkiselle jo sinänsä ikimuistoinen tapa aloittaa F1-ura, mutta lisää ongelmia oli luvassa, kun Lotuksen suomalaiskuskille asennettiin tallikaverin ratti, jossa kaikki nappulat olivat täysin eri järjestyksessä.

Häkkinen ajoi uransa ensimmäisen F1-kisan Phoenixin radalla Yhdysvalloissa vuonna 1991. Hän pääsi Lotus-kuskeista ainoana mukaan sunnuntain GP-starttiin tiimikaveri Julian Baileyn karsiuduttua lauantain aika-ajoissa. Asiat lähtivät omituiseen suuntaan varhaisessa vaiheessa kisaa.

– Kisaa oli ajettu varmaan about kymmenen kierrosta, niin minulla lähti ratti irti. Siinä tuli joku pieni teknillinen ongelma – kuvitelkaa katurata ja ne nopeudet – niin siinä nuorella miehellä meinasi sydän pysähtyä, Häkkinen kuvailee tuntemuksiaan C Morelle.

– Sain sen ratin takaisin kiinni ja menin varikolle, että antakaas minulle vararatti. He antoivat minulle tallikaverini ratin, jossa oli kaikki napit eri kohdissa. Ja yksi nappi, joka oli tietysti justiinsa väärässä paikassa, oli juomanappi.

– Aina, kun käännyin oikealle mutkaan, käteni painoi sitä, niin oli hyvä, etten hukkunut siinä kisassa, Häkkinen naureskelee.

Lue myös:

    Uusimmat