Hyttyset ovat taas täällä – näin helpotat kutinaa!

Vaikka kesä vasta kolkuttelee ovella, pyrkivät minikokoiset vampyyrit jo ovista ja ikkunoista. Kyse on tietenkin inhottavista, inisevistä hyttysistä. Lue, miten kutiavia pistojälkiä voi helpottaa.

Hyttyset, kesäiset ystävämme, ovat jälleen täällä. Koska taistelu pieniä verenimijöitä vastaan on usein turhaa, kannattaa tyytyä vain parantelemaan kutisevia kohtia taistelun jälkeen.

Antihistamiinitabletit auttavat kutinaan, ja herkät lomailijat voivat ottaa pillerin jo ennen hyttysiä kuhisevalle alueelle uskaltautumista. Myös hydrokortisonivoiteet ja -geelit auttavat kutinaan: voimakas voide on tarpeen, jos reaktio on raju. Kutiavien paukamien päälle voi levittää kostean pyyhkeen lievittämään tuskaa ja raapimishimoa.

Vaaleat vaatteet ja hyttysmyrkyt antavat suojaa

Vaaleat vaatteet ja mahdollisimman vähäisen paljaan ihon vilauttelu suojaa hyttystenpistoilta, mutta tarjolla on myös useita erilaisia hyttysmyrkkyjä. Karkottimia käytettäessä kannattaa muistaa, ettei yksi suihkaus suojaa koko päivää, vaan hyttysmyrkkyjä on lisättävä tietyin väliajoin. Pienille lapsille vahvoja karkotteita ei suositella, joten kunnon vaatetus on kesäloman hyttyskautena tarpeen.

Hienhaju houkuttelee tunnetusti hyttysiä, mutta kesäaikaan asia hoituu kunnollisella kesäuinnilla.

Siedätyshoito ei näiden kiusallisten inisijöiden pistoihin auta, joten on turhaa usuttaa niitä pistämään. Reaktiot pistoihin saattavat kuitenkin heiketä kesän loppua kohti, ja osa matkaajista todella voi tulla immuuneiksi hyttysenpistoille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja