Huuhkajien luottopuolustaja nousi pihapeleistä Mestarien liigan viheriöille – suomalaispakilla jo selvät suunnitelmat supertähtien varalle

Huuhkajien luottopuolustaja Jere Uronen pelaa ensimmäistä kertaa urallaan Mestarien liigassa, kun hänen edustamansa Genk selvitti tiensä lohkovaiheeseen. Samassa lohkossa pelaavien Liverpoolin ja Napolin supertähtien varalle Urosella on selkeät suunnitelmat.

Uronen pääsee heti debyyttikaudellaan suurimpaan mahdolliseen testiin, kun se joutuu hallitsevan mestarin Liverpoolin ja italialaisseura Napolin hampaisiin. Laitapuolustajana operoiva Uronen saakin vastaansa maailmanluokan laitahyökkääjiä, kuten Liverpoolin tehoduo Sadio Manen ja Mohamed Salahin sekä Napolin tuulennopeat Lorenzo Insignen ja Dries Mertensin

– Tietty, kun pelaat noin hyviä kavereita vastaan, jotka ovat nopeita ja hyviä pallon kanssa, saat juosta kovaa omaa maalia kohti, jos päästät heidät täyteen vauhtiin. Tärkeintä on koittaa ottaa tila ja aika pois. On paljon vaikeampi mennä vastustajasta ohi, jos olet seisovilla jaloilla. Se on avainkysymys, Uronen sanoo C Moren haastattelussa.

Uronen on yksi tämän kauden kolmesta Mestarien liigan suomalaispelaajasta Bayer Leverkusenin Joel Pohjanpalon ja Lukas Hradeckyn ohella. Ensimmäistä kertaa maailman arvostetuimpaan seurajoukkueturnaukseen osallistuminen merkitsee Uroselle erittäin paljon, vaikka sitä ei välttämättä vielä aivan kokonaan ymmärräkään.

– Se merkitsee enemmän kuin tällä hetkellä vielä tajuaakaan. Kun pikkupoikana pelattiin kavereiden kanssa pihapelejä, mentiin riviin ja laulettiin sitä hymniä päässä. Tehtiin takapihapeleistä Mestarien liiga -pelejä. Ei silloin edes kuvitellut, että voisi olla mahdollista pelata näitä pelejä oikeasti ja kuunnella sitä hymniä Anfieldilla.

– Vaikka en koskaan pitänyt sitä lapsena ihan realistisena, jos vain jatkat hommien tekoa ja menet askel kerrallaan, etkä koita heti hypätä kuuhun, vaan otat välietappeja, niin kaikki on mahdollista, Uronen summaa.

Turusta nopeasti maailmalle

17-vuotias Jere Uronen nousi varkain TPS:n Veikkausliiga-miehistöön kaudella 2011. Seuraavana vuonna Uronen pelasi jo ruotsalaisen Helsingborgin riveissä europelejä. Nuorena poikana ulkomaan kentille loikannut Uronen oppi Ruotsissa pelattujen vuosien aikana paljon elämästä, varsinkin loukkaantumisensa aikana.

– Kyllä siinä oppi pistämään asioita perspektiiviin, kun asut 18-vuotiaana yksin Ruotsissa keppien kanssa, etkä pysty oikein tekemään mitään. Siinä oppii arvostamaan terveyttä, elämää ja jokapäiväistä elämää kavereiden kanssa pukukopissa. Jos otat sen opettavaisuuden kannalta, pystyt oppimaan siitä paljon, Uronen muistelee.

Vasta 15-16 vuoden ikäisenä laitapuolustajaksi siirtyneen Urosen vahvuudet ovat läpi uran olleet pallollisessa ja hyökkäävässä pelaamisessa, mutta viime vuosina hän on keskittynyt vahvasti myös muihin osa-alueisiin.

– Mitä enemmän vuodet ovat vierineet, sitä enemmän olen muokannut itseäni puolustavammaksi pelaajaksi. Se oli suurin heikkous, kun menin Ruotsiin. Olen tehnyt sen kanssa paljon hommia, ja olen huomannut, että se puolustuspelaaminen on kuukausi kuukaudelta parempaa. Enää en sano kaikille, että olen huono puolustaja, vaan voin oikeasti sanoa, että olen hyvä puolustaja jo, Uronen kertoo.

Jalkapallo vain osa elämää

Nuorempana poikana tiiviisti Mestarien liigaa seuranneen Urosen mieleen on jäänyt useita huippukamppailuja, mutta viime aikoina jalkapallon seuraaminen kotoa käsin on jäänyt vähemmälle muun muassa perheenlisäyksen myötä.

– Keväällä tuli pohjanoteeraus, kun en katsonut edes Mestarien liigan finaalia. Futis on koko elämäni ollut koko elämä. Nyt on vähän aikuistunut ja huomannut, että tasapaino futiksen ja elämän välilläkin on aika tärkeää.

– Se on ihan täydellistä minulle, että päivät ja viikonloput tehdään hommia ja kotona saa vain tyhjentää pään. Koitamme nauttia toistemme kanssa olemisesta, Uronen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat