Huuhkajien kapteenilta selkeä viesti: "Ennenaikainen kisapaikan juhliminen voi olla vaarallista, nyt jäitä hattuun"

8:23
Huomenta Suomen Vilttiketjussa keskusteltiin Huuhkajien Armenia-voitosta.

Suomen jalkapallomaajoukkue voitti EM-karsinnoissa vakuuttavalla suorituksella Armenian tiistaina Turussa maalein 3-0. Kreikan voitettua Bosnia-Hertsegovinan Suomella on jo toinen jalka EM-kisoissa, mutta kapteeni Tim Sparv haluaa lähettää nyt selkeän viestin: Jäitä hattuun. 

Suomi jäi Bosniassa jyrän alle lukemin 1-4. Tulos herätti osassa kannattajista jo pelkoa ja huolta, mutta Armenia-ottelu todisti Suomen peruspelaamisen tason nousseen EM-kisakandidaatin vaatimustason mukaiseksi.

– Jos katsotaan, että Paukku (Paulus Arajuuri) ja minä olimme poissa, alla tappio Bosnialle sekä matkustaminen sieltä, Armenia-ottelu oli todella kypsä esitys meiltä, Sparv sanoo MTV Urheilulle. 

Sparv pelasi Bosnia-Hertsegovinaa vastaan 70 minuuttia, kunnes vihoitellut pohje pakotti kapteenin vaihtoon. Armenia-ottelussa Sparvia ei nähty, mutta tilannepäivitys MTV Urheilulle paljasti, ettei suurempaa huolta ole. 

– Oli kiva katsoa penkiltä, kun joukkue pelasi niin hyvin. Armenia-ottelussa nähtiin, että joukkueessamme on laatupelaajia koko ryhmä. Leveyttä löytyy ja on hienoa, että pelipaikoista käydään kovaa kilpailua.

Teemu Pukki on iskenyt EM-karsinnoissa Huuhkajien 12 maalista seitsemän. On keskusteltu, onko Suomi liikaa Pukin maalien varassa, mutta Joel Pohjanpalon osuma Bosniaa vastaan sekä Armenia-ottelu laajemmin todistivat, ettei materiaali ole niin ohut kuin luullaan.

– Pukki tuo peliimme sellaista erityiskykyä, mitä jokainen joukkue tarvitsee. Tämä on kuitenkin joukkue isolla J:llä. Meillä on loistava ilmapiiri ja kentällä vaatimustaso on korkea. Se on tärkeää tulevaisuutta ja uusia pelaajia varten. U21-maajoukkueessakin on loistavia pelaajia valmiina auttamaan meitä, kuten Aapo Halme ja Benjamin Källman, Sparv sanoo.

Sparv ei pysty nimeämään otteluita tai hetkiä, jolloin mainittu "ilmapiiri" lähti Huuhkajissa syntymään.

– Tämä on ollut mielestäni kaksi-kolme vuotta sellainen prosessi, jonka aikana olemme tehneet tuloksellisesti ja pelillisesti hyvää työtä. Kiinnostus ja haippi ympärillämme on nyt loistavaa, mutta olemme pelanneet korkealla tasolla aika pitkään. Se nähtiin Nations Leaguessa ja se nähdään nyt EM-karsinnoissa, Sparv sanoo.

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kreikan odottamaton voitto Bosnia-Hertsegovinasta tiistai-iltana sytytti EM-huuman Suomessa huippuunsa.

– Pieni osa joukkueesta lähti ottelun jälkeen bussilla Helsinkiin. Olin siinä mukana ja katsoimme peliä autossa. Jännitti aika paljon, se oli hieno tulos meille, Sparv kertoo.

– Pakko sanoa, että Kreikka pelasi loistavan pelin ja olisi ansainnut voittaa kolmella tai neljällä maalilla. Onneksi he saivat sen maalin lopussa. Olimme iloisia, mutta sanoimme toisillemme heti, että meidän on voitettava vielä Liechtenstein.

Huuhkajat on täysin uudessa tilanteessa. Kisaunelma ei ole koskaan aiemmin ollut kaksi ottelua ennen karsintojen päättymistä näin vahvasti omissa jaloissa. Kapteeni on iloinen joukkueen kyvystä käsitellä tilanne.

– Olen ollut todella tyytyväinen siihen, miten olemme tämän projektin aikana käsitelleet odotukset ja paineet. Alussa monikaan ei uskonut meihin, mutta nyt lopussa kaikki odottavat meidän pääsevän kisoihin. Siihen pitää löytää tasapaino. Nyt on tärkeää, ettei juhlita ennen kuin ollaan maalissa. Se voi olla vaarallista, Sparv muistuttaa.

Sparv haluaa ottaa kantaa tiistain jälkeen syttyneeseen ennenaikaiseen kisahuumaan. Voitto Liechtensteinista tarvitaan ja kapteenin viesti on selkeä.

– Nyt jäitä hattuun. En pysty lukemaan kaikkea, mitä Suomen medioissa kirjoitetaan, mutta haippi on mennyt jollain tavalla nyt överiksi. Joku on ollut varaamassa jo lippua EM-kisoihin. Haluan vain sanoa, ettemme ole vielä maalissa, Sparv ilmoittaa.

– Tiedostan, että olen todella tylsä, kun sanon tämän, mutta vähän malttia ja pidetään jalat maassa. Nyt tarvitaan ammattimaisuutta, jolla hoidamme tehtävän loppuun. Sen lupaan, että jos voitamme Liechtensteinin, juhlin yhtä kovaa kuin kaikki muut.

Keskikenttäpelaaja myöntää, että EM-paikan pitäminen mielestä loitolla on seurajoukkueen arjessa vaikeaa.

– Pakko myöntää, että se on vaikeaa. Vastuuni täällä liittyvät kuitenkin eniten seurajoukkueeseen. Minun on oltava johtajatyyppi arjessa myös täällä. Totta kai maajoukkue tulee mieleen monista jutuista, kun soitan Riven (Markku Kanerva) tai jonkun muun kanssa ja keskustelen maajoukkueasioista. Täällä ollessani yritän kuitenkin täysin keskittyä siihen, että Midtjylland menestyy, Sparv sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja