Koronatestauksen resurssipula jämäytti kisaturistit paahtavaan rajajonoon tunneiksi – nyt jalkapallofaneja päästetään Venäjältä Suomeen ilman testiä

Vaalimaan rajanylityspaikka ruuhkautui tiistai-iltana pahoin Huuhkajien kannattajien palatessa Pietarista Suomeen. Rajavartiolaitoksen mukaan tuntien jonotuksen syynä oli resurssipula koronatestauksessa. Nyt jonoa puretaan päästämällä kannattajat läpi ilman koronatestejä.

MTV Uutisten toimittaja Valtteri Kykkänen oli tänään palaamassa EM-kisareissulta Venäjän Pietarista takaisin Suomeen. Paluumatka bussissa sujui jouhevasti, kunnes rajanylityksessä päästiin Suomen puolelle. 

Bussi jämähti ruuhkaan noin kuudelta illalla, jossa se joutui odottaamaan tunteja. 

– Pari tuntia oli aika tukalan kuuma. Nyt onneksi alkaa hieman helpottamaan, Kykkänen kertoo puoli kymmenen aikaan illalla.

Jono jumitti pitkään lähes paikallaan, kunnes se lopulta alkoi purkautua nopeammin – ilmeisesti viranomaisten muuttuneen koronatestauslinjan takia.

– Tilanne on nyt se, että meitä ei testata. Kehotetaan, että jokainen käy Suomessa omatoimisesti testissä ja on karanteenissa, Kykkänen kertoo ollessaan jo lähellä Suomeen pääsemistä.

Normaalisti rajalla testataan ne maahantulijat, joilla ei ole esittää todistusta alle 72 tuntia vanhasta koronavirustestistä, jonka tulos on negatiivinen.

Testauksessa resurssipula

Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen yleisjohtaja, kapteeni Taneli Repo kertoo MTV Uutisille jonon Vaalimaalle olleen tänään pahimmillaan noin kilometrin mittainen.

– Valitettavasti testaajilla on ollut resurssipula. Tämä on tietysti Kymsoten asia, mutta sen verran osaan sanoa, että siellä oli turhan vähän testaajia siihen hetkeen, Repo sanoo.

Hän ei itse ole paikalla Vaalimaalla, joten ei osaa sanoa testaajien tarkkaa lukumäärää. Revon mukaan rajalla oletettiin, että suurin tulijapiikki olisi ollut aiemmin päivällä ja rauhoittunut iltaa kohden, mutta toisin kävi.

"Pakkohan tässä on jonkin olla mennyt pieleen"

Tiedossa oli, että tiistai on jalkapallofanien suurin paluupäivä Pietarista, sillä Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen Huuhkajien viimeinen ottelu kaupungissa päättyi maanantaina vain hieman ennen puoltayötä.

Kykkänen ihmettelee, miten tilanne pääsi yllättämään viranomaiset.

– Venäjän puolella rajamuodollisuudet sujuivat ihan jouhevasti, täällä (Suomessa) ei. Pakkohan tässä on jonkin olla mennyt pieleen, Kykkänen sanoo.

Vaalimaan jonossa joutui odottelemaan myös toinen MTV Uutisten toimittaja Christian Soininvaara. Hän oli liikkeellä henkilöautolla, jotka odottivat eri jonossa kuin bussit.

– Meillä meni odottelussa yli kaksi tuntia, mutta jonossa oli sellaisikin, jotka ovat olleet yli kolme tuntia, Soininvaara sanoo.

– Toivottavasti kaikki myös menevät sinne testiin itse, hän sanoo testauspäätöksestä. 
Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja