Mainos

Huuhkaja pesinyt Helsingin keskustassa

Helsingin keskustasta on tänä kesänä löytynyt ensimmäinen huuhkajan pesä. Toimistorakennuksen katolla sijainnut pesä valitettavasti tuhoutui tuntemattomasta syystä munavaiheen aikana.

Helsingin keskustan huuhkajapesinnästä kertoo tänään ilmestyvä BirdLife Suomen Linnut-lehti. Koskaan aikaisemmin huuhkajan ei tiedetä pesineen kaupungin keskusta-alueella Suomessa.

Helsingissä elää tällä hetkellä arviolta 4–6 huuhkajapariskuntaa, suurin osa keskustan läheisyydessä. Tänä kesänä havaittu pesä kuuluu tuskin Stadion-esiintymisillään kansainvälistäkin huomiota saavuttaneelle Bubi-huuhkajalle, sillä pesä ei sijaitse Bubin reviirillä.

Löydetty pesäpaikka joudutaan salaamaan, koska elinikäisessä parisuhteessa pysyvästi samalla reviirillä elävät huuhkajat saattavat pesiä kesällä löydetyllä paikalla tulevinakin vuosina.

Pesät tuhoutuvat helposti

Huuhkajan pesät ovat erityisen alttiita tuhoutumiselle munavaiheessa. Jos hautova naaras joutuu jostakin syystä pakenemaan pesältään, varikset, harmaalokit tai muut pesärosvot syövät nopeasti suojattomat munat. Näin lienee tapahtunut löydetyllekin pesälle, vaikkakin tuhoutumisen tarkka syy jäi epäselväksi.

Poikasvaiheessa pesälle ei saa mennä sen vuoksi, että poikasiaan puolustavat emolinnut saattavat hyökätä poikasia lähestyvän ihmisen kimppuun.

Kyseinen huuhkajapari nähtiin parittelemassa pesän tuhoutumisen jälkeen, joten ne luultavasti pesivät uudestaan. Uusintapesää ei ole löydetty.

Rotat ja kanit saaliseläiminä

Bubin ravintojätöksiä eli oksennuspalloja on saatu jonkin verran talteen Olympiastadionilta. Kun ne analysoitiin Helsingin Yliopiston Eläinmuseolla, todettiin, että selvästi suosituin saalis on ollut rotta.

Toiseksi suosituin oli kani. Öinen Helsinki tarjoaa molempia loputtomasti.

Kaupunkihuuhkajien ja ihmisten yhteiselo on sujunut hienosti. Huuhkajat näyttävät pesivän katoilla, joten törmäämistä ihmisen kanssa ei juuri tapahdu. Joskus ehkä joutuu käyttämään korvatulppia, mikäli katolla huutaa huuhkaja aamuyöllä.

Huuhkaja kuitenkin voi saalistaa mitä tahansa kovakuoriaisen ja ketun väliltä. Näin ollen ei ole järin viisasta juoksuttaa öisin lemmikkikoiria vapaana Helsingin puistoalueilla. Tällaista näkee joskus, vaikka järjestyslaki kieltää sen.

Lisää pesiä huoltotöiden yhteydessä?

Huoltomiehet saattavat törmätä huuhkajan munapesiin tai pesästä kävelemään lähteneisiin harmaisiin, pörröisiin ja koukkunokkaisiin poikasiin kattojen huoltotöiden yhteydessä.

Pesä on vaatimaton kuoppa maassa, esim. kattojen sepelikerroksessa, ja munat vitivalkoisia, kuin kananmunia.

Poikaset saattavat toikkaroida jopa 100 metrin päähän pesästä, jos kattoa vain riittää.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.