HUS-ylilääkäri: Koronatesti voi antaa positiivisen tuloksen jopa kolme kuukautta tartunnan jälkeen

Husin infektioylilääkäri Järvinen: Valtaosa tunnistetuista tartunnoista on tullut lähipiiristä – tällaisia ovat tartuntojen lähteet Husin alueella 2:52
Husin infektioylilääkäri Järvinen: Valtaosa tunnistetuista tartunnoista on tullut lähipiiristä – tällaisia ovat tartuntojen lähteet Husin alueella

Suomessa koronatesteihin on tällä hetkellä ruuhkaa ja testauskapasiteetin lisäämistä odotetaan. 

HUSin ylilääkäri Asko Järvinen tiedostaa, että Suomeen saapuvat matkustajat ovat saattaneet saada vanhentunutta informaatiota koronatestaamisesta. 

– Kun toimijoita on paljon, niin vanhoja ohjeita löytyy.

Järvisen mukaan kaikkien yhteinen tahto on se, että maahan ei tulisi uusia tartuntoja.

Hän kuitenkin muistuttaa, että lentokentät ovat tässä tilanteessa vain jäävuoren huippu, sillä Suomeen saavutaan myös laivoilla ja rajan yli.

Kaikkien testaaminen ei mahdollista

Järvisen mukaan maahan saapuvien henkilöiden testaaminen on vaikea kysymys. Hän sanoo kuitenkin suoraan, että kaikkia Suomeen saapuvia ei voida testata.

– Suomeen saapuva ihmisvirta on iso ja kaikkien testaamiseen ei ole millään muotoa mahdollisuutta.

Järvinen muistuttaa myös, että positiiviset testit rajanyrityspaikalla eivät välttämättä kerro tartuttavuudesta.

– Todennäköisesti iso osa, ellei jopa isompi osa, positiivisista testeistä on vanhan infektion kantamoisia. Ihminen ei välttämättä tartuta enää tautia.

Hänen mukaansa positiivinen testi säilyy jopa kolme kuukautta tartunnan jälkeen. Tartuttavuus vähenee viikon jälkeen ja kahden viikon jälkeen ”juuri kukaan ei tartuta lainkaan”.

Jos ihminen on saanut tartunnan juuri ennen matkaansa, niin hän voi tuoda tartunnan mukanaan Suomeen, vaikka testi näyttäisi rajanyrityspaikalla negatiivista.

– Pidän tärkeänä, että ulkomailla olleet henkilöt tai heidän lähipiirissään olevat saataisiin testeihin ja heistä syntyvät uudet tartuntaketjut saataisiin katkaistua, Järvinen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat