HUS: Koronatartunnat ovat Uudellamaalla huolestuttavassa nousussa – "Hiihtolomalla ei kannata lähteä bilettämään"

Koronatartunnat ovat Uudellamaalla huolestuttavassa nousussa – HUS:in johtajaylilääkäri ei suosittele bilettämistä hiihtolomalla 1:57
Koronatartunnat ovat Uudellamaalla huolestuttavassa nousussa – HUS:in johtajaylilääkäri ei suosittele bilettämistä hiihtolomalla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin analyysin mukaan jo lähes puolet alueen uusista koronavirustartunnoista on virusmuunnoksia, lähinnä brittivarianttia.

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi tiedotustilaisuudessa, että on odotettavissa, että virusmuunnoksesta tulee valtavirus, kuten esimerkiksi Irlannissa ja Britanniassa on käynyt.

Mäkijärven mukaan tällä hetkellä Uudenmaan virusmuunnoksista 96 prosenttia on brittivarianttia. Lisäksi on tavattu muutama Etelä-Afrikka-variantti.

Tällä hetkellä brittivariantin tartuttavuus arvioidaan noin puolitoistakertaiseksi.

Britanniassa tehtyjen tutkimusten mukaan virusmuunnos myös aiheuttaa vakavia sairastumisia 30–40 prosenttia enemmän, mikä heijastuu myös sairaalakuolleisuuteen.

MTV Uutiset seurasi HUSin tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä.

12.16: Toimittajien kysymykset alkavat.

Markku Mäkijärvi kertoo, että Uudenmaan virusmuunnoksista 96 % on Britti-varianttia.

Toisen asteen oppilaita on palaamassa lähiopetukseen. HUSin kannan mukaan etäopetusta olisi voitu jatkaa.

Mäkijärven mukaan tartunnan jäljitys onnistuu hyvin. Tavoitteena on, että positiivisen tartunnan saaneeseen ollaan yhteydessä ensimmäisen vuorokauden sisällä ja tartuntaketjua aletaan rakentaa, jotta altistuneet saataisiin kiinni.

Vantaalla jäljitys on hieman jäljessä. Helsingissä ja Espoossa pysytään vuorokauden määräajassa.

Mäkijärvi kommentoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eilistä suositusta sulkea ravintolat kokonaan.

– Kun tarkastellaan viimeaikaisia tartuntaketjuja, usein on jonkin ravintola mainittuna. HUSilla on sellainen näkemys, että niillä on merkitystä tartunnan leviämisessä ja niiden toiminnan rajaamisessa on merkitystä tartunnan hillitsemisessä.

Koronaviruksen niin sanottu brittimuunnos aiheuttaa vakavia sairastumisia noin 30–40 prosenttia enemmän kuin alkuperäinen virus.

Mäkijärvi arvoi, että kaupassa käydessä se ei tartu, jos käyttää kasvosuojusta ja pitää turvavälit kunnossa.

12.09: JHUS Diagnostiikkakeskuksen laboratoriohoitaja Jaana Niemi kertoo koronanäytteiden ottamisesta ja niiden tutkimisesta.

12.00 Tilaisuus alkaa. 

Markku Mäkijärvi kertoo, että viime viikkoina tartuntojen määrä on kääntynyt huolestuttavaan nousuun. Uudellamaalla on palattu samalle tasolle kuin jossa oltiin ennen joulua.

Rokotuksilla ja rajoituksilla on onnistuttu suojaamaan kaikkein haavoittumissa olevat.

Lähes puolet HUSin alueen viruksista on virusmuunnoksia, lähinnä Britti-varianttia. Siitä on tulossa valtavirus myös Uudellamaalla.

Ensi viikolla on etelän hiihtolomaviikko. Mäkijärvi toteaa, että laduille mahtuu ja ulkona on turvallista, kun pidetään etäisyydet.

– Sen sijaan lomaviikkoa ei kannata käyttää bilettämään, silloin otetaan liian suuri riski näillä tartuntamärillä ja muuntoviruksen esiintyvyydellä.

HUSLABISSA on tutkittu miljoona koronanäytettä. Testaaminen toimii.

Suurin osa useasti testeissä käyneistä on 20–50-vuotiaita.

Lue myös:

    Uusimmat