Mainos

Huonoilla kengillä voi pilata jalat, lonkan ja selän

Jalkoja puristaa, hiertää, kivistää ja laastaria kuluu. Huonolla kengällä on ikävä kävellä, mutta huono kenkä voi myös pilata jalat. Kyseessä ei ole myytti, vaan kengät voivat aiheuttaa paitsi kovettumia myös kynsimuutoksia, vaivaisenluita ja asentomuutoksia varpaisiin ja jalkaterään.

- Kun liian pienillä korkokengillä kävelee koko ikänsä, varmasti menee jalka pilalle, sanoo Itä-Suomen yliopiston ergonomian professori Veikko Louhevaara.

Korkokengissä akillesjänne on supistuneessa tilassa eli lyhentynyt. Jos on kävellyt jatkuvasti korkokengillä, voivat matalat kengät tuottaa kipua, sillä lyhentynyt akillesjänne venyy. Metropolia ammattikorkeakoulun jalkaterapian lehtorin Riitta Saarikosken mukaan tyypillistä on myös liian matalakärkisten kenkien tuoma varpaiden koukistuminen.

Jalan asento heijastuu ihmisen koko asentoon. Louhevaara kertoo, että sopimaton kenkä voi ensin vaikuttaa nilkkoihin, mikä heijastuu polviin, ja se taas heijastuu lonkkaan ja selkään asti.

Kenkien aiheuttamia muutoksia voidaan usein korjata, mutta jalkansa voi saada pilalle myös lopullisesti.

- Jos varpaat ovat olleet koukussa jo monta kymmentä vuotta, ei niitä enää ojentumaan saa, Saarikoski sanoo.

Saarikosken mukaan suomalaisten jalkaongelmat lisääntyvät. Hän arvioi, että 60 prosentilla suomalaisista on esimerkiksi erilaisia varpaiden virheasentoja. Kenkien lisäksi jalkaongelmia aiheuttavat esimerkiksi ylipaino ja vähäinen liikunta.

Kengän ei tarvitse enää tukea

Viime vuosina tutkimustulokset ovat muuttaneet käsityksiä siitä, minkälainen on hyvä kenkä. Ennen vannottiin jalkaa tukevien kenkien nimeen, mutta nyt uskotaan jalkaterän luonnollisen liikkeeseen ja kenkien keveyteen. Silti kengän valinta on tärkeä.

- Jokainen pitkänmatkan juoksua harrastava tietää, että kenkä täytyy valita todella huolellisesti. Pienikin epäbalanssi alkaa vaivata, jos kävelee paljon, Louhevaara kertoo.

Louhevaaran mukaan kannattaisikin käyttää monenlaisia kenkiä. Tällöin jalka ei jämähdä yhteen muotiin, vaan muotoutuu uusiin tilanteisiin. Tällöin juhlissa korkokenkiä voi käyttää huoletta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.