Hullun sähköperjantain kerskakulutus voi kostautua – monelle kuluttajalle yllättävä lisälasku

Voiko kesämökin pitää kylmänä koko talven? 0:51
Katso myös: Voiko kesämökin pitää kylmänä koko talven? Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander vastaa.

Marraskuussa miinukselle mennyt pörssisähkön hinta voi nyt kostautua lisälaskuna. 

24. marraskuuta pörssisähkön hinta putosi norjalaisen Kinect Energy virheen vuoksi reippaasti miinukselle. Tämä näkyi poikkeuksellisena sähkönkäyttöpäivänä Fingridin sähkönkulutusdatassa, kun moni suomalainen kulutti surutta energiaa.

Nyt tämä sähköriemu voi kostautua, sillä jotkut sähköverkkoyhtiöt käyttävät sähköenergialle tehomaksua. Tämä tarkoittaa, että sähkönsiirtoyhtiö perii asiakkailta lisämaksua, jos sähkönkulutus menee yli asiakkaan aiemman henkilökohtaisen kulutuspiikin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Tehomaksu on käytössä ainakin Helen Sähköverkolla ja Lahti Energialla. Tehomaksu vaikuttaa Ylen mukaan pääasiassa yhden mittauspaikan pientalokohteisiin, mikä käytännössä tarkoittaa omakotitaloja.

Tehomaksu iskee pääsiassa omakotitaloihin

Ylen mukaan esimerkiksi Lahti Energialla noin 25 000 asiakkaalla on tällainen tehomaksun mahdollista sopimus. Helen Sähköverkolla tehomaksu on 18 000 asiakkaan sopimuksissa

Ylelle Lahti Energian Antti Rautiainen kertoo, että tavallista pidemmästä saunomisesta tai ahkerasta pyykinpesusta tuskin aiheutui huippukulutuspiikkiä. Tehomaksu ei hänen mukaansa iske siihen, että sähkönkäyttö lisääntyi.

Palvelujohtaja Jouni Lehtinen Helsingin Sähköverkosta arvioi Ylelle helsinkiläisten tehomaksun olevan hyvin samaa luokkaa helsinkiläisillä ja lahtelaisilla eli noin 15 euroa 10 kilowatin teholla.

– Jos hullun perjantain aikana olisi kuluttanut pörssisähköä 9 tunnin ajan 10 kilowattia tunnissa, olisi tehomaksun, siirtomaksun ja sähköveron vähentämisen jälkeenkin tienannut noin 25 euroa, Lehtinen arvioi Ylelle.

Ylen jutussa sekä Rautiainen että Lehtinen myöntävät, että tehomaksusta ei kenties ole tiedotettu riittävästi.

Lahti Energia: Koskee epätyypillistä sähkön käyttöä

Lahti Energian verkkopäällikkö Antti Rautiainen vahvistaa MTV Uutisille, että lisälaskua voi tulla asiakkaille, jotka ovat käyttäneet sähköä enemmän kuin 12 kuukauden aikana kertaakaan. 

– Mielestäni se tarkoittaa lähinnä niitä, jotka asuvat pientalossa ja ovat pyrkineet hyödyntämään jollain tapaa poikkeuksellisesti pörssisähkötilannetta niin, että on käytetty hyvin epätyypillisesti sähköä ja on lisätty sähkön käyttöä jollain erikoiskeinoilla.

Rautiaisen mukaan ei puhuta isoista summista. 

– Todennäköisesti, jos tavallinen pientaloasukas on tilannetta pyrkinyt maksimaalisesti hyödyntämään, puhutaan muutamasta eurosta kuukausimaksussa.

Tyyntä ja toimintahäiriöitä - millaiseksi sähkön hinta muodostuu talvella? 12:14
Katso myös: Millaiseksi sähkön hinta muodostuu talvella?

Rautiainen arvioi, että tavanomainen halvan sähkön hyödyntäminen ei ole laskutettavaa tehomaksua kasvattanut, ja että enimmilläänkin sähkön käyttö on voinut lisääntyä muutamalla kilowatilla tyypillisessä pientalossa. 

Se tarkoittaisi parin euron kuukausittaista tehomaksun kasvua. Hänen tiedossaan ei ole yksittäisiä isompia tapauksia, kuten laskun tuplaantumisia.

Rautiainen kertoo, että tarkempaa tietoa toteumasta on saatavilla, kun marraskuun laskutusraportit valmistuvat loppuviikon aikana

Helen Sähköverkko: Suurin tehotunti määrittää maksun

Palvelujohtaja Jouni Lehtinen Helen Sähköverkosta kertoo, että heidän alueellaan tehomaksusta seuraava lisälaskun mahdollisuus koskee aikasiirtotuotteella olevia asiakkaita, joita heillä on noin 18 000. Näitä kohteita ovat muun muassa sähkölämmitteiset huoneistot ja omakotitalot.

Entä millaiseksi Lehtinen arvioi mahdollisen lisälaskun suuruuden?

– Hinta on 1,59 euroa per kilowatti. Jos asiakas lisää sähkön käyttöä kymmenen kilowattia, tulee 15,9 euroa siitä lisäkustannusta yhden kuukauden laskulle. Kun palvelua käyttää enemmän, se maksaa enemmän, hän tiivistää.

Sähkön säästö lisännyt puulämmitystä, mutta onko homma hanskassa? Nämä asiat huolettavat paloasiantuntijaa 2:01
Katso myös: Sähkön säästö lisännyt puulämmitystä, mutta onko homma hanskassa? Nämä asiat huolettavat paloasiantuntijaa

Lehtinen kertoo, että tehomaksu määräytyy asiakkaan käyttämän suurimman tunnin aikana käyttämän sähkömäärän mukaan eli tunnin keskitehon mukaan. Lasku tulee erikseen kuukausittain asiakkaan mitatun sähkönkäyttötiedon mukaan.

– Jos puhutaan tuosta perjantaista, jolloin sähkön hinta oli normaalia edullisempaa, niin jos siinä hetkessä asiakas on laittanut enemmän sähkölaitteita päälle, se kuormittaa sähköverkon kapasiteettia enemmän ja siitä kapasiteetista laskutetaan asiakkaan käyttämän todellisen mitatun tehon mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat