Lämmityskuluissa voi säästää, mutta tässä menevät rajat

Voiko kesämökin pitää kylmänä koko talven? 0:51
Voiko kesämökin pitää kylmänä koko talven? Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander vastaa. Koko haastattelun voit katsoa artikkelin lopusta.

Viime päivien kaltaiset napakat pakkaset tarkoittavat piikkiä lämmityskuluissa. 

Moni yrittää säästää lämmityskuluissa niin pitkälle kuin mahdollista, mutta missä menee raja: voiko asunnon liian kylmänä pitäminen jopa aiheuttaa vaurioita rakenteille? 

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silanderin mukaan itse rakennukselle terveellisen lämpötilan nyrkkisääntö on, että sisälämpötila pysyy plussalla.

– Yleensä siihen [rakennukselle vielä turvalliseen lämpötilaan] päästään kymmenen asteen tuntumassa. Useimmitenhan ihmiset haluavat pitää omasta kotitalostaan hyvää huolta, eivätkä ottaa riskejä sen suhteen, Silander sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Jos lämpötila putoaa liian alas, saattaa vaurioita syntyä. Silanderin mukaan yleisiä vaurioita ovat muun muassa kosteuden kertyminen ei toivottuihin paikkoihin ja vesijohtojen jäätyminen.

Sopiva sisälämpötila on määritelty laissa

Osan huoneista voi pitää talvella suositeltuja lämpötiloja kylmempänä.

– Aika monet niin tekeekin. Astetta alemmas -kampanjassa neuvottiin, että voi reippaasti alentaa huoneissa, joissa ei olla säännöllisesti-

Asumislämmöstä on säädetty jopa laissa. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut asetuksen ihmisten terveydelle turvallisesta lämpötilasta.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

 –  Lämmityskaudella terveydelle turvallinen lämpötila 18-26 astetta ja ikäihmisillä muutaman asteen korkeampi, Silander sanoo.

Katso koko haastattelu ja Motivan vinkit energiasäästämiseen tästä:

Missä menee lämmityskustannuksissa säästämisen raja? 8:45

Lue myös:

    Uusimmat