Huolettaako pörssisähkö? Tällaisia kiinteähintaisia sopimuksia on juuri nyt tarjolla

Kaj Kunnaksen sähkölaskussa hurja nousu: "Vähän mietityttää" – näin kansalaiset ajattelevat sähkön hinnasta 2:23
KATSO MYÖS: Kaj Kunnaksen sähkölaskussa hurja nousu – näin kansalaiset ajattelevat sähkön hinnasta

Sähköyhtiö Väreen toimitusjohtajan mukaan suomalaiset ostavat nyt sähkösopimuksia, joissa on kiinteähkö hinta. 

Jopa 80 prosenttia ostaa tällä hetkellä muuta kuin pörssisähköä, toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu kertoi Huomenta Suomen haastattelussa.

Selvitimme, millaisia kiinteä- tai kiinteähköhintaisia sähkösopimuksia on tällä hetkellä tarjolla suurimmilla sähköyhtiöillä. 

Vertailun vuoksi pörssisähkön lokakuun keskihinta oli alle viisi senttiä kilowattitunnilta. Marraskuun keskihinta on tähän saakka ollut vajaat kymmenen senttiä kilowattitunnilta. 

Sähkösopimus muodostuu tavallisesti perusmaksusta ja energiamaksusta, joka maksetaan kulutetun sähkön mukaisesti. 

Helen

Energiayhtiö Helen tarjoaa kiinteähintaista kahden vuoden sopimusta, jossa sähkö maksaa 8,90 senttiä kilowattitunnilta. Sopimuksen perusmaksu on 5,99 euroa kuukaudessa. 

Lisäksi Helenillä on valikoimassa kahden vuoden määräaikainen sopimus, joka yhdistelee kiinteähintaista ja tuntihinnoiteltua sähköä. 

Siinä hinta muodostuu sähkönhinnan perusosasta, joka pienenee tai suurenee riippuen siitä, käyttääkö sähköä matalan vai korkean hintahetken aikana. 

Sopimuksessa sähkö maksaa 8,05 senttiä kilowattitunnilta, mutta hinta voi olla myös pienempi tai suurempi käytöstä riippuen. Sopimuksen perusmaksu on 3,99 euroa. 

Helenillä on myös toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa sähkön hinta tällä hetkellä on 15,46 senttiä kilowattitunnilta. Sopimuksen perusmaksu on 4,74 euroa. 

Sopimuksen hinta voi muuttua ja siitä ilmoitetaan vähintään kuukautta ennen uuden hinnan voimaantuloa.

Fortum

Toisin kuin Väreen toimitusjohtaja, Fortum sanoo verkkosivuillaan, että pörssisähkö on sen suosituin sopimus. 

Fortum tarjoaa Helenin tavoin kahden vuoden määräaikaista sopimusta, jossa omalla kulutuskäyttäytymisellä voi vaikuttaa hintaan. 

Energian hinta on sopimuksessa 8,63 senttiä kilowattitunnilta. Fortum arvioi, että omalla kulutuskäyttäytymisellä voi vaikuttaa hintaan noin kahdella sentillä suuntaan tai toiseen. 

Fortumilla on myös tarjolla toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa sähkön hinta tällä hetkellä on 15,98 senttiä kilowattitunnilta. Sopimuksen perusmaksu on 4,02 euroa. Sopimuksen hinta voi muuttua.

Lisäksi Fortum tarjoaa vakiohintaisia sähkösopimuksia, jossa tietyn määrän sähköä saa tietyllä hinnalla.

 Esimerkiksi 2 000 kilowattitunnin vuosikulutuksella hinta on 29 euroa kuukaudessa. Kulutus vastaa yleensä yksiön tai kaksion kulutusta. Sopimus on tarkoitettu kerros-, rivi- ja paritaloihin. 

Vattenfall

Vattenfall tarjoaa kahden vuoden määräaikaista sopimusta, jossa sähkö maksaa 9,5 senttiä kilowattitunnilta. Sopimuksen perusmaksu on 5,9 euroa kuukaudessa. 

Yhtiö tarjoaa vakiokuukausihinnalla sopimusta kerrostaloasuntoihin, joissa kulutus on alle 2 500 kilowattituntia vuodessa. Kuukausimaksu on 39,90 euroa kilowattitunnilta. 

Jos kuukausittainen kulutus ylittää 208 kilowattituntia, lisähintaa kertyy 45 senttiä kilowattitunnilta. 

Vaasan sähkö

Vaasan sähköllä kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen kilowattituntihinta on 9,65 senttiä. Sopimuksen perusmaksu on 4,50 euroa kuukaudessa. 

Vaasan sähköllä on myös Perussähkö-sopimus, jossa hinta päivittyy neljästi vuodessa. Lokakuun alusta vuoden loppuun sähkön hinta on 9,95 senttiä kilowattitunnilta ja vuoden 2024 alusta maaliskuun loppuun 12,9 senttiä kilowattitunnilta. 

Sopimuksen perusmaksu on 3,50 euroa kuussa. 

Näin lopultakin käynnistynyt Olkiluoto 3 vaikuttaa sinunkin sähkölaskuusi 14:17
KATSO MYÖS: Näin Olkiluoto 3 vaikuttaa sinunkin sähkölaskuusi

Lue myös:

    Uusimmat