Mainos

Huawein ja Googlen kärhämässä on kyse valtakamppailusta – asiantuntijan mukaan konflikti voi tuoda hiekkaa myös Suomen talouden rattaisiin

2:32
Mistä Googlen ja Huawein kiistassa on kysymys? Asiantuntija kertoo vastauksen videolla.

Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntijan mukaan Googlen ja Huawein kiistassa on pohjimmiltaan kyse valtakamppailusta.

Teknologiajätti Google ilmoitti katkaisevansa yhteistyön kiinalaisen mobiilipuhelinvalmistaja Huawein kanssa amerikkalaisviranomaisten vaatimuksesta.

– Isossa kuvassa on kysymys valtakamppailusta ja teknologisesta kilpajuoksusta Yhdysvaltain ja Kiinan välillä. Kiina etenee aika nopeasti ja Yhdysvallat kokee heidän pelaavan pelisääntöjen vastaisesti, sanoo johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Yhdysvallat väittää, että Huawein verkot olisivat turvallisuusuhka, koska Kiina vakoilee niiden kautta.

– Juridisesti on aika haastavaa näyttää toteen julkisuudessa tämän tyyppisiä asioita. Taustalla on tietysti huolenaiheena Kiinan tiedustelulainsäädäntö, joka edellyttää kiinalaisyrityksiä tekemään yhteistyötä maan tiedustelupalvelun kanssa, Vuorio kertoo.

Epävarmuus on Suomelle aito huolenaihe

Tässä vaiheessa on Vuorion mukaan ennenaikaista arvioida suoria Huawein vaikutuksia suomalaisyrityksiin, mutta epävarmuus ei ole ainakaan hyväksi.

– Jos yleisesti ajatellaan tätä kauppakonfliktia ja sen luomaa epävarmuutta, niin se on aito huolenaihe sekä suomalaisyrityksille että Suomelle. Epävarmuus uhkaa lykätä asiakasyritystemme investointeja maailmalla, ja se näkyisi suomalaisten vientiyritysten tilauskirjoissa. Kun se yhdistetään heikkenevään suhdanteeseen, se voi olla hiekkaa talouden rattaisiin.

2:08
Huawei-Google-kiistaa käsiteltiin Seitsemän uutisissa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja