Huawein ja Googlen kärhämässä on kyse valtakamppailusta – asiantuntijan mukaan konflikti voi tuoda hiekkaa myös Suomen talouden rattaisiin

Mistä Googlen ja Huawein kiistassa on kysymys? 2:32
Mistä Googlen ja Huawein kiistassa on kysymys? Asiantuntija kertoo vastauksen videolla.

Elinkeinoelämän keskusliiton kauppapolitiikan asiantuntijan mukaan Googlen ja Huawein kiistassa on pohjimmiltaan kyse valtakamppailusta.

Teknologiajätti Google ilmoitti katkaisevansa yhteistyön kiinalaisen mobiilipuhelinvalmistaja Huawein kanssa amerikkalaisviranomaisten vaatimuksesta.

– Isossa kuvassa on kysymys valtakamppailusta ja teknologisesta kilpajuoksusta Yhdysvaltain ja Kiinan välillä. Kiina etenee aika nopeasti ja Yhdysvallat kokee heidän pelaavan pelisääntöjen vastaisesti, sanoo johtaja Petri Vuorio Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Yhdysvallat väittää, että Huawein verkot olisivat turvallisuusuhka, koska Kiina vakoilee niiden kautta.

– Juridisesti on aika haastavaa näyttää toteen julkisuudessa tämän tyyppisiä asioita. Taustalla on tietysti huolenaiheena Kiinan tiedustelulainsäädäntö, joka edellyttää kiinalaisyrityksiä tekemään yhteistyötä maan tiedustelupalvelun kanssa, Vuorio kertoo.

Epävarmuus on Suomelle aito huolenaihe

Tässä vaiheessa on Vuorion mukaan ennenaikaista arvioida suoria Huawein vaikutuksia suomalaisyrityksiin, mutta epävarmuus ei ole ainakaan hyväksi.

– Jos yleisesti ajatellaan tätä kauppakonfliktia ja sen luomaa epävarmuutta, niin se on aito huolenaihe sekä suomalaisyrityksille että Suomelle. Epävarmuus uhkaa lykätä asiakasyritystemme investointeja maailmalla, ja se näkyisi suomalaisten vientiyritysten tilauskirjoissa. Kun se yhdistetään heikkenevään suhdanteeseen, se voi olla hiekkaa talouden rattaisiin.

Androidia operoiva Google katkoo siteitään Huaweihin USA:n määräyksestä 2:08
Huawei-Google-kiistaa käsiteltiin Seitsemän uutisissa.

Lue myös:

    Uusimmat