Huawei kommentoi: Näin Googlen yhteistyön lopetus vaikuttaa – tietoturvapäivitykset ja palvelut nykylaitteille jatkuvat

Androidia operoiva Google katkoo siteitään Huaweihin USA:n määräyksestä 2:08
Katso videolta uutisjuttu: Google katkoo siteitään Huaweihin Yhdysvaltojen määräyksestä

Huawei on nyt kommentoinut Googlen päätöstä lopettaa Androidiin liittyvä yhteistyö sen kanssa Yhdysvaltojen asetettua Huawein kaupankäynnin kieltolistalle viime viikolla.

Huawein mukaan tietoturvapäivitykset ja palvelut nykyisille Huawei- ja Honor-puhelimille sekä tableteille jatkuvat jo myytyjen ja varastoissa olevien laitteiden osalta.

Näin Huawei kommentoi asiaa:

"Huawei on tehnyt merkittäviä panostuksia Androidin kehitykseen ja kasvuun eri puolilla maailmaa. Yhtenä Androidin tärkeimmistä yhteistyökumppaneista maailmanlaajuisesti, olemme työskennelleet läheisesti heidän avoimen lähdekoodin alustan kanssa kehittääksemme ekosysteemiä, josta ovat hyötyneet kuluttajat sekä koko ala.

Huawei tarjoaa jatkossakin tietoturvapäivityksiä ja huoltopalveluita kaikille nykyisille Huawei- ja Honor-puhelimille sekä tablettituotteille, jotka on jo myyty tai ovat tällä hetkellä varastoissa eri puolilla maailmaa.

Jatkamme turvallisen ja kestävän ohjelmistoekosysteemin rakentamista, jotta voimme tarjota parhaan mahdollisen kokemuksen kaikille käyttäjille maailmanlaajuisesti.”

Huawein kommentti ei tarjoa asiaan vielä juuri enemmän lisävaloa kuin Googlen aiempi kommentti.

Google on lopettamassa kehittämänsä käyttöjärjestelmän osalta jatkossa kaiken yhteistyön Huawein kanssa. Androidia kehitetään avoimen koodin projektina, ja tähän avoimen koodin AOSP-versioon Androidista Huaweilla säilyy pääsy.

Huawei ei kuitenkaan ole saamassa Googlelta minkäänlaista apua Androidiin liittyen ja lisäksi monet Googlen palvelut poistuvat tämän hetken ymmärryksen mukaan uusista Huawei- ja Honor-laitteista. Näin päätöksen odotetaan tällä hetkellä vaikuttavan Huawei ja Honor-laitteisiin:

  • Uusissa laitteissa ei enää mukana Googlen sovelluksia, kuten Google Play -sovelluskauppa, Google Chrome -selain, Gmail-sähköposti ja monet muut. Käytännössä sovellukset saattaa saada toimimaan laitteissa itse asentaen, mutta myös tämä voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta.
  • Uusissa laitteissa ei enää Googlen taustalla toimivia Play-palveluja (Play Services) ja muita Googlen taustapalveluja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi, etteivät monien Android-sovellusten sisältämät sijainti- ja karttatoiminnot toimi ilman kehittäjien tekemiä muutoksia, kuten eivät myöskään ilmoitukset.
  • Uusissa laitteissa huomattavasti hitaammat käyttöjärjestelmäpäivitykset, koska Huawei ei saa enää Googlelta ennakkotietoa Androidin uusista merkittävistä versioista eikä myöskään tietoturvakorjauksista.

Jo käytössä olevien laitteidenkin osalta tulevien suurempien käyttöjärjestelmäpäivitysten osalta tilanne on vielä epäselvä. Huawei kommentoi ainoastaan tietoturvapäivitysten jatkosta. Google on toistaiseksi kommentoinut vasta Google Play -sovelluskaupan ja Google Play Protectin pysyvän käytössä eikä ole sanonut mitään päivitysten saatavuudesta. Toistaiseksi ei siis tiedetä, miten esimerkiksi syksyllä odotettava Android Q -käyttöjärjestelmäversio tulee saataville Huawei-laitteisiin sillä normaalisti uudet päivitykset vaatisivat Googlen sertifioinnin Play-palvelujen tuen jatkumiseksi ja sellaista Huaweille välttämättä ole enää tarjolla.

Huawei on aiemmin kommentoinut, että se on myös jatkuvasti kehittänyt omaa käyttöjärjestelmäänsä taustalla varasuunnitelmana. ”Olemme kehittäneet oman käyttöjärjestelmämme. Jos käy niin, että ne (Android ja Windows) eivät enää ole saatavilla, käännymme B-suunnitelman puoleen. Käyttöjärjestelmä on valmis, mutta toivottavasti emme joudu kääntymään sen puoleen”, Huawein kuluttajaliiketoiminnan johtaja Richard Yu totesi haastattelussa maaliskuussa.

Googlen Android-yhteistyön katkeamisen lisäksi Yhdysvaltojen hallinnon kieltolistapäätöksen myötä Huawei ei voi enää jatkossa hankkia piirejä yhdysvaltalaisilta yhtiöiltä, kuten Qualcomm, Intel, Xilinx ja Broadcom, joita se on monissa tuotteissaan käyttänyt. Huaweilla on varmasti jonkin verran komponentteja varastossa, mutta se joutuu nyt etsimään uusia ratkaisuja pian myös näiltä osin.

Uusin käänne eli kieltolistapäätös on jatkoa Yhdysvaltojen pitkälle Huawei-ajojahdille.

Yhdysvalloissa on vallalla epäilys erityisesti Huaweita kohtaan. Huawein epäillään olevan Kiinan valtionhallinnon ohjauksessa ja tämän voivan aiheuttaa tietoturvauhan amerikkalaisten tietojen siirtymisestä ja paljastumisesta Kiinalle. Huawei on maailman suurin verkkolaiteyhtiö sen lisäksi, että se on jo toiseksi suurin älypuhelinmarkkinoilla ja oli kasvamassa ennen viimeisimpiä tapahtumia tänä vuonna Samsungin ohi markkinoiden kärkeen.

Yhdysvallat on viime aikoina lobannut ankarasti myös sen liittolaismaitaan ympäri maailmaa esimerkiksi estämään Huawein pääsyn mukaan toimittajaksi 5G-verkoissa. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa Huawei onkin jäämässä ulos 5G-toimituksista. Euroopassa Yhdysvaltojen viesti ei ole purrut yhtä tehokkaasti.

Kumppanimaidensa Huawei-vastaiseen rintamaan houkuttelun lisäksi Yhdysvallat syyttää oikeudessa Huaweita Iranin vastaisten pakotteiden loukkaamisesta sekä yhdysvaltalaisteknologian varastamisesta. Yhdysvallat hakee Kanadassa pidätetyn Huawein talousjohtajan Meng Wanzhuon luovuttamista Yhdysvaltoihin.

Yhä koveneva Huawei-painostus voidaan nähdä myös yhdeksi haaraksi Yhdysvaltojen laajemmassa kauppasodassa Kiinan kanssa. Kauppasodan ratkeaminen voisi liennyttää myös Yhdysvaltojen halua käydä Huawein kimppuun. Viime aikoina neuvottelujen maiden välillä on kuitenkin raportoitu ajautuneen huonompaan suuntaan ja viimeisten viikkojen aikana ne ovat kertoneet muun muassa uusista ja korotetuista tuontitulleista. Myös Huaweita vastaan aivan uudelle tasolle nostettu paine voi olla yksi neuvottelukeino Yhdysvalloille tilanteen ratkaisemiseksi heidän kannaltaan suotuisalla tavalla.

Lue myös:

    Uusimmat