HS:n kirjallisuuspalkinto Susanna Hastille teoksesta Ruumis/huoneet

Yhteiskuntatieteiden tohtori ja taiteellisen tutkimuksen dosentti Susanna Hast on voittanut Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon teoksellaan Ruumis/huoneet.

Palkinto myönnetään vuoden parhaalle esikoisteokselle, ja sen arvo on 15 000 euroa.

Ruumis/huoneet on omakohtainen romaani seksuaalisen väkivallan traumasta, muistista ja selviytymisestä.

Raadin mukaan Susanna Hastin teoksessa henkilökohtainen kokemus nojautuu laajaan yhteiskunnalliseen, kirjalliseen ja filosofiseen aineistoon. 

– Romaani osuu meihin kaikkiin: vaikka tiedämme, mitä rikollista aivan liian monille lapsille tapahtuu, olemme mieluummin ajattelematta sitä, koska siten meidän on helpompi tuudittautua arkeemme. Ja siksi seksuaalinen hyväksikäyttö jatkuu, raadin perusteluissa todetaan.

– Ruumis/huoneet tekee näkymätöntä näkyväksi. Samalla se osoittaa, että häpeän tunteesta voi päästä eroon. Kuten myös sen, että väkivalta ei ole koskaan kohteen syy.

HS:n kirjallisuuspalkinto on jatkumoa vuosina 1964–1994 myönnetylle J.H. Erkon esikoiskirjapalkinnolle.

Tänä vuonna kirjallisuuspalkintoraadin puheenjohtajana oli toimittaja Antti Majander. Raadin muut jäsenet olivat toimittajat Suvi Ahola, Arla Kanerva ja Susanna Laari sekä kirjailija Eino Santanen ja palkinnon vuosi sitten romaanillaan Sinun, Margot voittanut Meri Valkama

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja