HS: Lääkäreitä irtisanoutunut Husin uuden palkkauksen vuoksi – ero kuukausipalkoissa jopa 6000 euroa

Näin HUSin toimitusjohtaja pyytää anteeksi hoitojonoihin juuttuneilta potilailta 0:48
HUS:in toimitusjohtaja Matti Bergendahl pyysi MTV Uutiset Livessä anteeksi luvattoman pitkään hoitoa odottaneilta potilailta.

HS:n haastattelemat lääkärit kertovat epäreilusta järjestelmästä ja Husin johdon välinpitämättömyydestä lääkäreiden huolien edessä.

Helsingin Sanomien mukaan joukko lääkäreitä on irtisanoutunut Husin uuden palkkauksen vuoksi. Lääkärit pitävät järjestelmää epäreiluna.

Epäreilua johtamista 

Vuonna 2022 Husin vatsaradiologian osastolta Meilahden sairaalasta irtisanoutui kahdeksan radiologia. Palkkauksen epäreiluuden lisäksi he ovat kokeneet epäkohtia Husin johtamisessa.

Tällä hetkellä HUS Diagnostiikka-keskuksessa työskentelee noin 250 radiologia ja noin 65 radiologiaan erikoistuvaa lääkäriä. Suurimmaksi syyksi radiologien irtisanoutumiseen on epäreiluksi koettu uusi suorituspalkkausjärjestelmä, joka kannustaa tekemään nopeita lausuntoja.

Suorituspalkkajärjestelmän ansiosta radiologeilla voi olla jopa 6000 euron ero kuukausipalkassa.

– Se tuntui lähtökohtaisesti niin epäreilulta, että minua pätevämmät työkaverit eivät ansainneet suoritepalkalla mitään, yksi haastateltavista kertoi Helsingin Sanomille.

Irtisanoutuneiden radiologien mukaan esimerkiksi Husin kuvantamisyksikön ruuhkat johtuvat radiologien joukkoirtisanoutumisesta.

Irtisanoutuneiden radiologien mukaan lausuntomääriin perustuva suoritepalkka ei kannusta yliopistosairaalan muihin yliopistosairaalan työtehtäviin, joita ovat muun muassa erikoistuvien lääkäreiden ohjaaminen, moniammatilliset hoitokokoukset sekä tutkimus- ja kehitystyö.

– Kyse ei ole pelkästään rahasta. Olemme valinneet työuran yliopistosairaalassa saadaksemme tehdä nimenomaan yliopistosairaalatyötä, ja valitsimme sen tietoisina muita sairaaloita huonommasta palkkauksesta. Jos pitää vain sanella kuin kone, on järkevämpää sanella niitä helpompia tapauksia jossain pikkusairaalassa, ja saada sitä parempaa palkkaa, yksi haastatelluista radiologeista tiivistää.

Suoritepalkan käyttöönottoa edelsi noin vuoden kestänyt suunnittelu­vaihe, jonka aikana radiologit yrittivät vaikuttaa siihen, millaiseksi uusi palkkajärjestelmä muodostuisi. Radiologien näkemystä ei kuitenkaan HS:n haastateltavien mukaan huomioitu.

Otsikkoa korjattu 28.7. klo 15.02.

Lue myös:

    Uusimmat