Hovikäsittely alkaa tapauksessa, jossa tyttö joutui kahdeksan miehen hyväksikäyttämäksi ja raiskaamaksi Oulussa

0:39
Sisäministeri Maria Ohisalo on aiemmin ilmoittanut olevansa valmis siirtämään poliisin nykyisiä resursseja lapsiin netissä kohdistuvien seksuaalirikosten tutkintaan.

Rovaniemen hovioikeus alkaa tänään käsitellä tapausta, jossa yhteensä kahdeksaa miestä syytetään saman uhrin seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskaamisesta. Tyttö oli rikosten aikaan 12–13-vuotias. Kaikki syytetyt tuomittiin käräjillä vankilaan.

Valtaosa kokonaisuudessa tuomituista rikoksista on tapahtunut viime vuoden kesän ja syksyn aikana Oulussa. Rikoksissa toistui sama kaava, vaikka ne tapahtuivat eri kerroilla ja syyttäjän mukaan kaikki epäillyt eivät olleet tunteneet toisiaan.

Tyttöä houkuteltiin sosiaalisen median kautta

Miehet olivat tutustuneet tyttöön sosiaalisessa mediassa, houkutelleet tämän luokseen ja tehneet tälle seksuaalista väkivaltaa. Oikeuden mukaan tyttö oli muun muassa pakotettu väkivalloin yhdyntöihin ja häntä oli kosketeltu ja pakotettu erilaisiin tekoihin.

Kaikkia rikoksia yhdistää se, että tekijät ovat tutustuneet ja pitäneet yhteyttä tyttöön sosiaalisen median kautta, mistä syystä tapauksesta on puhuttu muun muassa grooming-vyyhtenä. Groomingilla tarkoitetaan lapsen houkuttelua seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Tänään käsitellään yhden miehen syytettä. Muut käsittelyt ovat joulu-tammikuussa. Yhden syytetyn osalta asia ratkaistaan kirjallisessa menettelyssä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja