Poliisille tulvii vihjeitä lapsiin verkossa kohdistuneista seksuaalirikokista – sisäministeri Maria Ohisalo lupaa poliisille lisää resursseja

0:39

Sisäministeri Maria Ohisalo on valmis siirtämään poliisin nykyisiä resursseja lapsiin netissä kohdistuvien seksuaalirikosten tutkintaan. Keskusrikospoliisilla on Helsingin Sanomien mukaan yli 2000 asiaan liittyvää vihjeviestiä lukematta, koska resursseja niiden käsittelemiseen ei ole.

Tyypillisissä tapauksissa tekijä houkuttelee lapsia ja nuoria lähettämään paljastavia kuvia tai videoita itsestään. Tämäntyyppinen houkuttelu on lisääntynyt selvästi viime aikoina.

Sisäministeri onkin valmis puuttumaan asiaan välittömästi, vaikka poliisin resurssien vahvistaminen on jo Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa.

– Kyllä tämä on erittäin korkealla prioriteettilistalla. Pitkään olemassa ollut ilmiö aletaan vihdoin tunnistaa, ja se pitää myös poliittisesti tunnustaa ja sille pitää myös esittää toimia, sanoo ministeri Ohisalo MTV Uutisten haastattelussa.

– Asia on erittäin vakava. Siihen on jo viime hallituksen aikana puututtu, ja tämä hallitus jatkaa aktiivisesti sitä työtä, Ohisalo sanoo.

"Hallitus pyrkii auttamaan uhreja"

Rikolliset tekevät lasten ja nuorten kanssa tuttavuutta sosiaalisessa mediassa tai pelien ja muiden sovellusten kautta. Luottamusta rakennetaan ja lapsilta pyydetään rohkeita kuvia tai videoita.

– Saatua materiaalia käytetään joko itse tai myydään eteenpäin, maailmalla on kysyntää tällaiselle materiaalille, sanoo rikosylikomisario Sari Sarani Keskusrikospoliisista.

Rikosten selvittämisen ohella, ministeri kantaa huolta nuorista uhreista.

– Ennen kaikkea uhrien asemaa pyritään parantamaan, auttamaan näitä ihmisiä, sanoo Ohisalo.

 Esimerkiksi eilen poliisi kertoi Espoossa käynnissä olevasta tutkinnasta, jossa noin 30-vuotiasta espoolaismiestä epäillään yhteensä 52 eri lapseen kohdistuneista seksuaalirikoksista. Rikokset ovat tapahtuneet sosiaalisessa mediassa. Miehen epäillään pyytäneen lapsilta kuvia ja videoita ja lähettäneen näille seksuaalissävytteisiä viestejä, kuvia ja videoita.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja