Hiusten harmaantuminen voi olla merkki hyvästä terveydestä

Pelkäätkö sitä päivää, kun astelet peilin eteen ja löydät ensimmäisen harmaan hiuksen? Ei hätää! Tutkijat kertovat, että hiusten harmaantuminen saattaa olla merkki hyvästä terveydestä.

Espanjalaiset tutkijat raportoivat, että hiusten harmaantuminen saattaa olla merkki hyvästä terveydestä. Tutkijat tekivät johtopäätöksiä villisikatutkimusten perusteella.

Eläimillä ja ihmisillä melaniini toimii pigmenttinä. Ihmisillä melaniinia on ihossa, hiuksissa ja silmän verkkokalvon pigmenttiepiteelissä. Melaniini määrittelee muun muassa hiusten ja ihon värin.

– Kaikilla selkärankaisilla on samanlaista melaniinintuotantoa ihossa ja hiuksissa, joten nämä tulokset saattavat muuttaa nykyistä käsitystämme pigmentaatiosta ja sen merkityksestä fysiologiaamme, kertoo tutkija Ismael Galván tiedotteessa.

Tutkimuksissa selvisi, että eläimillä turkin harmaantuminen, joka johtuu melaniinin puutteesta, olikin merkki hyvästä terveydestä. Villisioilla, joilla oli punertava turkki, oli enemmän soluvahinkoa kuin harmaaturkkisilla yksilöillä. Syynä tähän on se, että punapigmentin tuotanto käyttää kehon antioksidanttia, joka muuten estäisi vapaita radikaaleja vahingoittamasta soluja.

– Tämä tarkoittaisi, että tietynlaisella värityksellä on seuraamuksia, Galván kertoo.

Tutkimuksissa on myös selvinnyt, että punahiuksisilla ihmisillä on suurempi riski sairastua syöpään.

Kuva: Shutterstock

Lähde: Live Science, Physiological and Biochemical Zoology journal, Wikipedia.org

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja