Hiroshiman pommista 54 vuotta

Kymmenettuhannet japanilaiset ovat muistelleet maailman ensimmäisen ydinpommin pudottamista Hiroshimaan.

Japanin pääministeri Keizo Obuchi ja Hiroshiman kaupunginjohtaja Tadatoshi Akiba vaativat ydinaseista luopumista, mutta myönsivät, että päämäärän saavuttaminen on vaikeaa nykyisessä kriisien repimässä maailmassa.

Hiroshiman atomipommi, taloja ja teksti

Tuhannet vielä elossa olevat Hiroshiman pommi-iskun uhrit, omaiset ja Japanin hallituksen edustajat kokoontuivat Hiroshiman rauhanpuistoon, jossa suuri pronssinen kello kumahteli muistohetken kunniaksi. Hiroshima koki kohtalonhetkensä elokuun 6. päivänä vuonna 1945, kun amerikkalainen B 29 -pommikone Enola Gay pudotti lempinimellä Little Boy (pikku poika) kutsutun ydinpommin Hiroshimaan. Pommi räjähti 567 metriä kaupungin yläpuolella tuhoten lähes kaiken elollisen elämän neljän kilometrin säteellä.

Noin 140 000 ihmistä sai surmansa iskussa, ja sittemmin räjähdykseen kuolleiden määrä on noussut runsaaseen 200 000:een. Tämän päiväisessä seremoniassa uhrien luetteloon lisättiin jälleen 5071 uutta nimeä. Kolme päivää Hiroshiman pommin jälkeen Nagasakiin pudotettiin lähes kaksi kertaa yhtä voimakas ydinpommi. Kuusi päivää myöhemmin Japani antautui ja toinen maailmansota päättyi.

Aasian kiristynyt ilmapiiri loi varjonsa tilaisuuteen


Tilaisuudessa kuullut vaatimukset ydinaseriisunnasta heijastelivat synkällä tavalla nykytodellisuutta. Vain vähän aikaa sitten Kiina teki ohjuskokeita lisäten omalta osaltaan jännitteitä suhteissaan Taiwaniin. Pohjois-Korea, jonka epäillään kehittelevän omaa ydinasetta, kokeili puolestaan äskettäin ballistista ohjusta ja järkytti pahanpäiväisesti Japanin.

Hiroshiman kaupunginjohtaja Tadatoshi Akiba viittasi myös verhotusti vaatimuksiin muuttaa maan sodanjälkeistä perustuslakia, joka kieltää japanilaisten osallistumisen sotaan.

-On välttämätöntä, että Japanin hallitus noudattaa perustuslain johdannossa hahmoteltua filosofiaa, hän sanoi. Pääministeri Keizo Obuchi puolestaan vannoi, että hallitus pyrkii vakavasti ydinaseriisuntaan, mutta varoitti edessä olevista vaikeuksista. Hän sanoi, ettei etnisten ja uskonnollisten ongelmien aiheuttamille alueellisille selkkauksille näy loppua, kuten Kosovo on osoittanut.
(STT-AFP-Reuters)
Hiroshiman Internetsivut

Lue myös:

    Uusimmat