Hikoilu ja sähkölasku kuriin kaupunkikodissa: Näillä 13 vinkillä onnistut!

Pidä mielesi ja kehosi vilpoisana kesähelteilläkin, ja viilennä olosi kätevillä nikseillä. Kirsikkana kakun päällä säästät myös energiakustannuksissa!

Useimpien kaupunkiasuntojen ongelmana ovat kesähelteillä todella tukaliksi kohoavat lämpötilat. Pieneen asuntoon voi olla hankalaa mahduttaa ilmastointilaitetta tai tuuletinta. Nappaa siis talteen alla olevat tehokkaat vinkit!

1. Siirrä lämpöä aiheuttavat työt iltaan

Voit säästää jäähdytys-, tuuletus-, ja ilmastointikuluissa siirtämällä askareita iltaan. Ainakin pyykinpesu, astioidenpesu ja ruoanlaitto sekä tietokoneen käyttäminen kuumentavat kotisi sisäilmaa. Ruokaa voi toki kesäaikaan laittaa myös ulkosalla.

2. Vaaleat värit ja hyvät materiaalit

Pue kesällä yllesi vaaleansävyisiä vaatteita, sillä ne tutkitusti heijastavat lämpöä poispäin kehostasi. Vältä ainakin keinokuituja, sillä ne hiostavat hengittämättömyytensä ansiosta. Suosi sen sijaan puuvillaa, viskoosia ja silkkiä.

3. Viilennystä suihkulla

Ilmastointilaitteen huudattamisen sijaan ekologisempi tapa on käväistä vaikkapa kylmässä pikasuihkussa. Voit myös kastella t-paidan ja pukea sen päällesi - viilennys on taattu! Myös järveen pulahtaminen tepsii varmasti. Päinvastainen keino on hypätä kylmän sijasta kuumaan suihkuun. Kun tulet ulos suihkusta, ilma tuntuu takuulla ihanan viileältä!

4. Tuuletin pois päältä

Kun poistut huoneesta, kannattaa tuuletin sammuttaa energiaa syömästä. Tuuletin ei itsessään viilennä huoneilmaa, vaan saa sen vain tuntumaan viileältä ihollasi.

5. Tuuleta yöllä

Avaa ikkunat yöksi ja saat kotiisi viileämmät nukkumisolot. Jos haluat pitää ikkunaa auki myös päivällä, avaa se varjon puolelta mikäli mahdollista. Varjossa oleva ilma on huomattavasti viileämpää kuin suorassa auringonpaisteessa.

6. Folio ikkunaan

Kun teippaat alumiinifoliota ikkunoihisi, luot auringonsäteille niin sanotun peiliefektin. Säteet heijastuvat takaisin niiden tulosuuntaan, ja kotisi säästyy hiostavalta ilmalta. Jos haluat panostaa, voit hankkia myös ikkunoihisi auringonsuojakalvoja.

7. Verhot ja kaihtimet kiinni

Tämä keino estää lämpösäteilyn pääsyn kotiisi, eikä lämpötila pääse nousemaan kovallakaan paisteella.

8. Takan pelti auki

Avaamalla takan pellin saat aikaiseksi hienoisen läpivedon huoneistoosi. Pelti kannattaa avata erityisesti yöllä, kun ilma on viileimmillään.

9. Jääpaloja tuulettimen eteen

Aseta lautasellinen jääpaloja tuulettimen eteen. Näin saat ilman viilenemään nopeammin, eikä tuuletinta tarvitse pitää koko aikaa päällä.

10. Löysät vaatteet

Jos käytät ihonmyötäisiä vaatteita, tuuli ei pääse puhaltamaan vaatteidesi läpi eikä olosi näin ollen viilenny. Suosi sen sijaan väljiä vaatteita - ovathan ne myös mukavia!

11. Käy kaupassa päiväsaikaan

Elintarvikkeiden säilymisen vuoksi marketeissa on erittäin toimiva ilmastointi myös kesällä - puhumattakaan pakastealtaista! Mene kauppaan päivän kuumimpaan aikaan niin saat olosi takuulla jäähdytettyä.

12. Syö kevyesti

Vältä tukalaa oloa kiinnittämällä huomiota siihen, mitä syöt. Raikkaat salaatit ja smoothiet täyttävät vatsan mutta eivät aiheuta ähkyn tunnetta.

13. Katso viilentäviä videoita

Kuumuuden tunteminen johtuu myös psykologisista seikoista. Voit viilentää mieltäsi katsomalla videoita vaikkapa lumesta tai jääkarhuista YouTuben kautta.

Lähde: Säästö.fi

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja