Hiivaleivän leipominen

Haluaisin hiivaleipä- tai sämpylöiden reseptin?

Hei!
Tässä on ohje sekä sämpylöille että hiivaleivälle. Hiivaleivän voi leipoa myös itse tehtyyn juureen, joka tuo makua leivälle.

Ystävällisin terveisin, Arja Savela

Hiivaleipä

4 isoa hiivaleipää tai 10-15 hiivareikäleipää

  • 1 l vettä
  • 75 g hiivaa
  • 1 rkl suolaa
  • 2 rkl siirappia
  • 2½ l hiivaleipäjauhoja (1,6 kg)
  • 50 g voita tai margariinia

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää suola, siirappi ja hiivaleipäjauhoja ja alusta taikina hyvin, lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa (esim. lämpimässä vesialtaassa) kaksinkertaiseksi.

Leivo taikinasta 4 isoa hiivaleipää tai kaaviloi taikina noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi ja ota siitä lautasella isoja reikäleipiä, joihin voit tehdä keskelle reiän juomalasilla tai piparimuotilla. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä. Pistele.

Paista hiivaleipiä 200 asteisen uunin alatasolla puolisen tuntia kauniin ruskeiksi. Hiivareikäleivät paistuvat 225 asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuutissa leipien koosta riippuen.

Mikäli haluat pehmeän pinnan leiville, pidä ne leivinliinan alla uunista oton jälkeen. Pakasta ylimäärä leivistä.

Hiivaleipä juurella

3 isoa hiivaleipää

  • Juuri:
  • ½ l vettä
  • 30 g hiivaa (2/3 pkt)
  • 2 rkl siirappia
  • 6 dl hiivaleipäjauhoja (360 g)
  • Taikina:
  • 2 tl suolaa
  • 30 g juoksevaa margariinia tai öljyä
  • n. 8 dl hiivaleipäjauhoja (n. ½ kg)

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Liuota nesteeseen hiiva. Lisää siirappi ja 6 dl hiivaleipäjauhoja ja sekoita. Anna taikinajuuren käydä puolisen tuntia niin, että se alkaa kuplia. Mikäli haluat enemmän makua taikinaan, anna juuren tekeytyä pidempään viileässä esim. jääkaapissa.

Valmista taikina lisäämällä juuritaikinaan suola, rasva ja vaivaa sekaan jauhoja niin, että taikinasta tulee hyvä leipoa leipiä. Leivo taikinasta heti alustuksen jälkeen 3 isoa hiivaleipää. Kohota leivät kaksinkertaisiksi peitettynä.

Pistele tai koristele pinta viilloin. Paista hiivaleipiä 200 asteisen uunin alatasolla 20-25 minuuttia kauniin ruskeiksi. Hiivaleipä on parasta tuoreena.

Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen rouhetta, esim. kuidukas-leseseosta tai vaikkapa kuivattua suppilovahverorouhetta. Lisää ne jo juureen turpoamaan ja lisää tällöin hieman nesteen määrää.

Lue myös:

    Uusimmat