Herkkuja itsenäisyyspäivän pukuraadille

Ensi sunnuntaina juhlitaan Suomen itsenäisyyttä. Monen suomalaisen ilta huipentuu Linnan juhlien pukuloiston ihasteluun. Koska vastaanotto kestää useamman tunnin, on katsomoon hyvä varata juhlaan sopivaa tarjottavaa.

Pienet suolaiset tarjottavat ja makeat leivokset pitävät pukuraadin tyytyväisenä. Tarjoa herkkujen kanssa glögiä tai kuohuviiniä.

Juustomuffinit

Maija Silvennoisen maukkaat juustomuffinit ovat suolaisten leivonnaisten parhaimmistoa. Ripottele muffinien pinnalle seesaminsiemeniä.

4 rkl seesaminsiemeniä
4 rkl auringonkukansiemeniä
4 rkl kurpitsansiemeniä
5,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
ripaus chiliä
1 dl cheddaria raasteena
1 dl parmesaania raasteena
2 munaa
2,5 dl maitoa
125 g voita sulatettuna
pinnalle; 2 rkl seesaminsiemeniä

Paahda siemenet kuivalla paistinpannulla kullan ruskeiksi ja anna jäähtyä.

Laita kuivat aineet kulhoon.

Vatkaa munat ja maito kulhossa. Kaada seos kuivien aineiden joukkoon ja sekoita kevyesti. Lisää sulatettu voi ja sekoita joukkoon. älä sekoita liikaa sillä taikina sitkistyy.

Lusikoi taikina muffinivuokiin. Täytä syvennykset vain kolmeneljäsosaan asti , jotta muffinit mahtuvat kohoamaan. Ripottele pinnalle seesaminsiemenet.

Paista muffinit 200-asteisessa uunissa kunnes keskelle työnnettyyn tikkuun ei tartu taikinaa.

Anna muffinien levätä noin viisi minuuttia ja nosta ne sitten ritilälle jäähtymään.

Yhden desin juustoa voit korvata kinkkusuikaleilla, kylmäsavulohisuikaleilla, öljyssä kuullotetuilla purjosuikaleilla, kuullotetuilla sienillä tai hienonnetuilla oliiveilla.

Tonnikalatäytteiset voitaikinanyytit

Tonnikalaiset voitaikinanyytit ovat helppo ja nopea valmistaa. Tarjoa niitä juhlissasi lohilehikäisten ja kookos-piparipullien kera.

1 pkt voitaikinaa
1 prk tonnikalaa
nippu korianteria
tulista chilikastiketta
1 kananmuna

Kauli voitaikinalevy parin-kolmen millin paksuiseksi. Lusikoi tonnikalaa pieninä nokareina muutaman sentin välein levyn päälle. Mausta leikatulla korianterilla ja tipalla tulista chiliä. Aseta toinen kaulittu taikinalevy ensimmäisen päälle ja painele tiiviisti tonnikalanokareiden ympärille. Leikkaa pieniksi tyynyiksi, voitele pinnat kananmunalla ja paista 200-asteisessa uunissa vartin verran.

Leivontanurkna kätevät cocktailpalat sopivat hyvin linnan juhlien tunnelmaan. Täytteen värit on valittu sini-valkoisiksi, voit täyttää puolet paloista sinihomejuustolla ja puolet fetajuustolla.

Kiireinen emäntä tai isäntä tarjoaa juhlavieraille helppoja pestosarvia tai suolaisia kinkku-tomaattihyrriä.

Itsenäisyyspäivän leivokset

Suolaisten tarjottavien lisäksi pitää tietysti olla myös makeita vaihtoehtoja. Ulla Svenskin upeat leivokset koristellaan kultaisilla leijonilla.

Pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
6 dl kermaa
400 g rommirusinarahkaa (kausituote)
2 tl vaniljasokeria
½- 1 dl sokeria
1 dl rusinoita
1 dl marjoja/hedelmiä maun mukaan
10 liivatelehteä + ½ dl vettä

Kostutus:
1½- 2 dl kylmää vettä
rommiaromia tujaus/rommilikööriä

Kuorrutus ja koristelu:
200-250 g sinistä marsipaania
kristallipulveria, kultajauhetta tms.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot varovasti sekoittaen joukkoon. Kaada massa leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista uunin keskitasossa 225-asteessa noin 6-8 minuuttia. Tarkkaile ettei paistu yli!

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma, sekoita siihen rommirusinarahka, sokerit, rusinat ja marjat/hedelmät. Purista liivatelehdistä kylmä vesi pois ja liuota ne kiehautettuun vesitilkkaan. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen kokoajan sekoittaen.

Kaada täyte kelmulla vuorattuun noin 23 x 31cm kokoiseen suorakaiteen muotoiseen vuokaan.

Leikkaa pohjasta samankokoinen pala ja laita se täytteen päälle. Kostuta pohja ja laita vuoka jääkaappiin hyytymään yön yli.

Kumoa vuoka leikkuulaudalle. Kaulitse marsipaani ja nosta se päälle. Leikkaa leivospaloiksi, esim. 6 x 6cm. (Tämä oli sopiva koko tekemälleni sabluunalle) Laita sabluuna leivoksen päälle ja töpsöttele siveltimellä kristallipulveria, kultajauhetta tai jotain millä leijonan kuvio tulee esiin.

Suklaakonvehdit

Makuja-kokki Krista Niinharjun ihanat konvehdit sulavat suussa. Kukin ohje on tusinalle pienelle konvehdille.

100 g taloussuklaata
1 tl appelsiinin kuoriraastetta
2 rkl kookoshiutaleita

Paloittele suklaa kattilaan. Sulata hyvin miedolla lämmöllä. Varo, ettei vettä tai vesihöyryä pääse joukkoon. Pese ja raasta appelsiinin kuoriraaste joukkoon, lisää myös kookoshiutaleet ja sekoita. Kaada muotteihin ja pakasta neljä tuntia. Kumoa konvehdit muoteista kopauttamalla.

Valkosuklaa-pistaasikonvehdit

100 g valkosuklaata
25 g paahdettuja ja suolattuja pistaasipähkinöitä

Paloittele suklaa kattilaan. Sulata hyvin miedolla lämmöllä. Varo, ettei vettä tai vesihöyryä pääse joukkoon. Kuori ja hienonna pistaasit joukkoon. Sekoita.

Kaada muotteihin ja pakasta neljä tuntia. Kumoa konvehdit muoteista kopauttamalla.

Mustikka-kardemumma-konvehdit

50 g tummaa suklaata
50 g valkosuklaata
0,5 tl kardemummaa
1 rkl kuivattuja mustikoita (Biokia) hienonnettuna

Paloittele suklaat kattilaan. Sulata hyvin miedolla lämmöllä. Varo, ettei vettä tai vesihöyryä pääse joukkoon. Lisää kardemumma ja kuivatut mustikat ja sekoita. Kaada muotteihin ja pakasta neljä tuntia. Kumoa konvehdit muoteista kopauttamalla.

Pukuloistoa ja uutisia Linnan juhlista:mtv3.fi/linnanjuhlat

Teksti: MTV3

Kuvat: MTV3, Myllyn Paras Oy ja Ulla Svensk

Lue myös:

    Uusimmat