Hemmoteltu sukupolvi – luottoluokittelijoiden kauhistus

Ei huolta, jos tili on miinuksella, onhan meillä luottokortit! Uusi sukupolvi elää yli varojensa ja on velkakierteessä jo ennen asuntolainaa.

Kun kaupanhyllyllä komeilee upea laukku, on turha odottaa palkkapäivään, sillä siksihän meillä on luottokortit ja käyttöluotot. Työelämään siirtynyt sukupolvi ei enää odota ja säästä, vaan toimii hetken mielijohteesta. Monelle heistä "Kaikki mulle heti nyt" -ajattelutapa on tuttua. Nämä nuoret aikuiset ovat tottuneet saamaan kaiken haluamansa heti halutessaan.

Iso-Britanniassa naisten surkea taloudenpito on jo epidemian tasolla. He ovat valinneet velkavankeuden, jotta voisivat ylläpitää kallista elämäntyyliään.

Luottorajan ylitys on arkipäivää

Lontoossa asuva Jasmine Mace, 25, tienaa 34 000 euroa vuodessa, mutta ostelee siitä huolimatta itselleen tuhansien eurojen arvosta design-tavaraa. Hänen viimeisimmät ostoksensa ovat lähes 1 500 euroa maksava Guccin laukku ja tuhat euroa maksava mekko. Käteisellä ei laukkuja ja mekkoja maksella, vaan niitä varten vingutetaan luottokorttia, jossa paukkuu luottoraja jo valmiiksi.

– Viimeisimmän kuuden kuukauden aikana olen ostanut myös Chanelin timanttikorvakorut, Balenciagan laukun, Bvlgarin aurinkolasit sekä Mulberryn lompakon, Mace luettelee ilman huolen häivää Daily Mailille antamassaan haastattelussa. Jo pelkät ostokset vievät sievoisen summan Macen vuosituloista. Miten nuorella naisella on varaa ostella luksustavaroita päivät pitkät?

Luottokortit pitävät huolen siitä, että Macen tarpeet ja halut tyydytetään heti, kun hän jotain haluaa. Onhan hän lapsesta saakka tottunut saamaan haluamansa. Useimpien muiden kaltaistensa tavoin Mace ei ole koskaan elämässään joutunut säästämään. Menestyneen pankkiirin tyttärenä hän on tottunut ylelliseen elämäntapaan, johon kuuluivat äidin kustantamat, pari kertaa vuodessa tehdyt shoppailumatkat New Yorkiin.

Opiskelut aloittaessaan Mace hankki itselleen ensimmäisenä luottokortin – ja tilinylityksen.

– Tuhlailu oli liian helppoa, eikä kortin käyttäminen maksuihin tuntunut oikealta rahalta, Mace kertoo ja huomauttaa, ettei hänen siskonsa ole yhtään parempi rahankäyttäjä kuin hänkään.

– Tällä viikolla hän soitti kertoakseen, että oli varannut matkan Australiaan siitä huolimatta, että luottokorttilasku on jo yli 4 000 euroa.

Ulkomaailma määrittää tarpeemme

Mace on vain yksi esimerkki nuorista, jotka eivät osaa suunnitella ja elää budjettiensa mukaan, koska kukaan ei ole sitä heille opettanut. Sen sijaan he kuvittelvat saavansa kaiken haluamansa, ja jos näin ei tapahdu, he turhautuvat.

Turhautuneina ja kärsimättöminä turvaudutaan luottoon, jota seuraa nopeasti kasvava kontrollinpuute ja velkakierre. Samaan aikaan halu ja stressi saada lisää materiaa kasvavat.

Sen sijaan, että ottaisimme aikaa ja miettisimme, mikä meidät todella tekee onnelliseksi, valitsemme nopeamman tien ja reagoimme siihen, mitä näemme. On paljon helpompaa antaa ulkomaailman päättää, mitä me haluamme.

Syy siihen, miksi emme osaa olla yhtä tyytyväisiä kuin vanhempamme, johtuu pitkälti materian paljoudesta – valinnanvaraa on enemmän kuin pystymme käsittelemään.

Daily Mail kysyi mielipidettä talousasiantuntija Simonne Gnesseniltä, joka muistuttaa, että rahaa ei voi tuhlata rajattomasti, jos sitä ei ole.

– Jos tämä sukupolvi ei muuta käyttäytymistään ennen eläkkeelle jäämistä, tulee heitä kohtaamaan todellinen herätys. Jo nyt huolta herättää kysymys siitä, miten tuleva sukupolvi tulee rahoittamaan eläkepäivänsä. Vanhempiinsa verrattuina heidän työuransa ovat pidempiä. Se, miten tämä yhteiskunta toimii, tulee muuttumaan radikaalisti. Sukupolvet eivät enää elä yhdessä ja ihmisten pitää työskennellä niin kauan kunnes heidän fyysinen kuntonsa ei enää kestä.

Jasmine Mace on varoittava esimerkki siitä, miten käy kun elämä pyörii pelkän materian ympärillä.

– Toivon, etten olisi ikinä ottanut ensimmäistäkään luottokorttia. Nyt olen jumissa velkakierteessä, nainen huomauttaa.

Ikinä ei ole kuitenkaan myöhäistä muuttaa tapojaan. Velat voidaan korjata ja mukavat yllätykset ansaita. Ja onni, puhumattakaan todellisesta nautinnosta, tuntuu jokaisen pennin arvoiselta.


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja