Helsinkiläispastori pussasi rippileirillä poskelle ja puraisi isosta olkapäästä – ahdistelusyytteet kaatuivat

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet tapauksessa, jossa helsinkiläisseurakunnan pastoria syytettiin kahden nuoren seksuaalisesta ahdistelusta rippileirillä.

Tekoon liittyen häntä syytettiin myös virkavelvollisuuden rikkomisesta. Mies oli rikosepäilyjen vuoksi pidätetty virastaan.

Tapahtumat sattuivat viime vuoden heinäkuussa Kirkkonummella.

Uhkasi levottomia nuoria pusulla

Toisessa tapauksista pastori oli antanut leiriläisenä olleelle nuorelle poskisuudelman, jota nuori oli pitänyt ikävänä.

Käräjäoikeuden käsitys on, että tilanteesta teki ikävän erityisesti muiden leiriläisten länsäolo ja heidän nauramisensa. Pastori oli uhannut pussata, jos nuoret eivät hiljene, ja oli myös toteuttanut uhkauksena.

Toisessa tapauksessa pappi oli puraissut rippileirin isosta olkapäästä ja antanut tälle poskisuudelman. Kyseinen nuori ei kokenut tapahtunutta ikävänä, vaan oli pyrkinyt suhtautumaan niihin vitsinä.

Pureminen oli vitsi isosen sanottua ”ettei täällä kukaan pure”. Poskisuudelmassa oli kyse edelliseen tapaan tilanteen hiljentämisestä.

Nuoret eivät kokeneet tekoja seksuaalisina

Kumpikaan nuorista ei kokenut tapahtuneen vaikuttaneen heidän leiritunnelmaansa. Nuoret eivät vaatineet papille rangaistusta tai korvauksia, eivätkä kertomansa mukaan ajatelleet tai halunneet asian päätyvän käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

– Sekä kohdassa 1 että kohdassa 2 asianomistajat ovat todenneet, että eivät ole yhdistäneet tekoon mitään seksuaalista, tuomiossa kerrotaan.

Tuomiosta käykin ilmi, että pappi pyrki spontaaneilla toimilla hiljentämään leiriläiset. Mies oli toiminut vuosikymmeniä nuorten parissa, ja hänet tunnettiin pidettynä ja työssään taitavana.

– [Papin] on kerrottu olevan spontaani, vastuuntuntoinen ja halaileva, tuomiossa kerrotaan.

Ei ollut tietoinen ilmapiirin muutoksesta

Pappi myös kertoi itse olleensa poissa Helsingistä noin viisi vuotta, jonka vuoksi ilmapiirinmuutos ihmisten henkilökohtaiseen tilaan ei ollut hänen tiedossaan.

Hän kertoi itse tottuneensa yleiseurooppalaiseen tapaan tervehtiä, minkä vuoksi mielsi esimerkiksi poskisuudelmat kädenpuristukseen verrattavaksi tervehtimismuodoksi. Hän kertoo, että olisi toiminut toisin, jos olisi ymmärtänyt ilmapiirissä ja oheistuksissa tapahtuneen muutoksen.

Tuomiossa kuitenkin todettiin, ettei papin ollut soveliasta käyttäytyä kuvaillulla tavalla, vaikka se ei rikoksen määritelmää täyttänytkään.

Tuomio ei ole lainvoimainen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja