Helsingin Guggenheim-museo on saamassa yksityisiä rahoittajia

Guggenheim-museon tulo Helsinkiin näyttää yhä varmemmalta. Ratkaisevaa on yksityisten rahoittajien osallistuminen investointiin. Suomen puolesta selvitysryhmän vastaava johtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén kertoo, että neuvottelut etenevät hyvin elinkeinoelämän investoijien kanssa, osa niistä on suomalaisia osa ulkomaalaisia.

– Mitään päätöksiä ei ole tehty, kertoo Gallen-Kallela-Sirén MTV3:n haastattelussa.

– Näyttää siltä, että loppupeleissä yksityisiä investoijia on mukana useita eri elinkeinoelämän tahoilta.

Investoijien intressi on taidemuseon johtaja Gallen-Kallela-Sirénin mukaan yhteinen etu. - Vetovoimainen Suomi on kaikkien, lopulta myös meidän veronmaksajien etu.

Katajanokka oikea paikka

Tulevan museon paikkaa ei ole virallisesti päätetty muitta Gallen-Kallela-Sirén kertoo, että selvitysryhmän jäsenet ovat yksityishenkilöitä päätyneet siihen, että katajanokan ranta on paras paikka.

– Tätä kautta kulkee neljä ja puoli miljoonaa matkustajaa Ruotsin ja Viron lautoilla vuosittain, lisäksi täällä sataman tuntumassa käy 350 000 risteilijäturistia kesässä.

Tänne on helppo päästä kaikista ilmansuunnista, luettelee Gallen-Kallela-Sirén.

Suunnitelmat pitkällä

Selvitys on määrä antaa vuoden loppuun mennessä. Gallen-Kallela-Sirénin puheista voi päätellä että hankeen yksityiskohtia hiotaan jo.

Hän laskeskelee, että museon kooksi tulisi 10 - 15 000 neliömetriä, kun Musiikkitalon pinta-ala on 40 000 m2. Varsinaista näyttelytilaa Katajanokan Guggenheim-museoon tulisi saman verran kuin New Yorkin Guggenheim-museossa on eli noin 8 000 neliötä ja enimmillään lähes saman verran varattaisiin tilaa muuhun sosiaaliseen toimintaan, jolla on keskeinen painotus modernin monitoimimuseon suunnitelmissa.

Kustannuslaskelmaryhmää vetää kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Tällä hetkellä laskeskellaan käyttökustannuksia.

Rakennusinvestoinnin tasosta liikkuu vain hajanaisia arvioita. Musiikkitalon rakentaminen maksoi varusteineen 180 miljoonaa euroa.

Gallen-Kallela-Sirénin mukaan aikaa rakentamiseen menisi parhaillaan pari-neljä vuotta ja enimmilläänkin vain seitsemän vuotta. Sen mukaan Guggenheim-Helsinki voisi avautua yleisölle vielä tämän vuosikymmenen aikana.

Katso Merja Sundströmin juttu (Seitsemän uutiset 21.8.2011)

Lue myös:

    Uusimmat