Helpot neuvot: Häädä kirvat kotikonstein

Kirva on monelle kotipuutarhurille tuttu tuholainen, joka on yleinen lähes kaikissa puutarhakasveissa. Onneksi sen häätäminen onnistuu myös ilman ympäristöä rasittavia myrkkyjä.

Vihreät, mustat tai kellertävät kirvat haittaavat erityisesti nuoria kasveja ja levittävät tauteja kasvista toiseen. Tunnistat kirvojen valloittaman kasvin siitä, että sen lehdet käpristyvät ja näyttävät likaisilta, kasvu pysähtyy ja kukkien nuput eivät aukea.

Aloita torjunta suihkuttamalla kasvi kauttaaltaan kylmällä vedellä. Sen jälkeen voit kokeilla mäntysuopaliuosta tai nokkosliuosta. Suihkuta kasveja muutaman päivän välein, kunnes kirvat ovat poissa.

Mäntysuopaliuos

Kirvojen torjuntaan sopii noin kahden prosentin vahvuinen liuos. Kaada kymmenen litran ämpäriin noin kaksi desiä nestemäistä mäntysuopaa ja täytä sitten ämpäri lämpimällä vedellä.

Nokkosvesi

Nokkosvettä tehdään liottamalla noin kilo tuoreita nokkosia kymmenen litran ämpärissä, joka on täynnä vettä. Poista lehdet liotettuasi niitä noin vuorokauden ajan. Nokkosvesi on näin käyttövalmis joko sumutettavaksi tai kasteltavaksi.

Lue myös:

    Uusimmat