Helmikuun makeat herkut

Hiihtolenkin jälkeen maistuu tuore laskiaispulla ja kuuma kaakao. Helmikuun toinen makea suosikki on punssilla tai rommilla maustettu runebergintorttu.

Runebergin makea aamiainen

Torttu on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan Johan Ludvig Runebergin mukaan. Tarinan mukaan Runeberg nautti leivoksia aamiaisella punssiryypyn kera. Laskiaispullien ja tippaleipien ohella runebergintortut ovat yksi Suomen suosituimmista leivonnaisista.

Runebergintorttu on punssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Tortuista tulee meheviä, kun ne kostutetaan kypsinä vesi-punssi- tai vesi-rommiseoksella. Herkkupala viimeistellään vadelmahillolla, joka ympyröidään sokerikuorrutuksella.

Jos torttujen leipominen tuntuu työläältä, tee yksi iso mehevä .

Runebergintortut

Noin 12 kpl

200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria tai fariinisokeria
2 munaa
2 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
2 dl Myllyn Paras Korppujauhoja
2 dl mantelilastuja tai piparimuruja
½ tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä
2 tl kardemummaa
2 dl smetanaa, ranskankermaa tai kermaa, voi olla laktoositon
1 tl soodaa

Täytteeksi:
noin 2 dl paistonkestävää vadelmahilloa

Kostutukseen:
noin 1 dl vettä
1 rkl sokeria
1 tl manteliuutetta tai 2 rkl mantelilikööriä, punssia tai vahvaa vadelmamehua

Päälle:
paistonkestävää vadelmahilloa
sokeri-vesikuorrutetta

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat vaahtoon vatkaten yksitellen. Lisää kuivat aineet.

Mikäli kotoa/kaupasta ei löydy manteliuutetta tai et pidä sen melko voimakkaasta mausta, voit käyttää torttujen mausteena hyvin myös mantelilikööriä ja / tai kardemummaa. Sekoita taikinaan lopuksi kermavalmiste.

Käytä torttumuotteja tai muffinivuokia. Voitele ja korppujauhota vuoat. Jaa tasaiseksi sekoitettu taikina niihin. Paina teelusikalla jokaisen tortun keskelle nokare hilloa. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa 15-20 minuuttia kauniin keltaisiksi leivonnaisten koosta riippuen.

Kostuta kypsät runebergintortut sivelemällä niille maustettua sokerivettä. Laita vielä jokaisen tortun keskelle nokare vadelmahilloa. Koristele sokerivesikuorrutuksella pursottamalla kuorrutteesta rengas hillon ympäri.

Mantelimassalla vai hillolla?

Laskiaispullan täydellisestä täytteestä käydään joka helmikuu kiivasta väittelyä. Löytyy myös niitä, jotka kannattavat molempia.

Laskiaispullat alkoivat yleistyä Suomessa 1800-luvulla. Nykyään kermalla täytettyjä pullia ilmestyy kaupan hyllyille jo hyvissä ajoin ennen laskiaista. Parhaat laskiaispullat saat kuitenkin leipomalla herkut itse.

Jos kaipaat perinteisiin pulliin vaihtelua, lisää taikinaan kaakaojauhoa. Mansikkahillon voi korvata esimerkiksi kanelilla maustetulla omenahillolla tai banaaniviipaleilla. Mantelimassan tilalle voi kokeilla marsipaania. Maija Silvennoisenmodernit pullat täytetään kermavaahdolla, banaanilla, hillolla ja marsipaanilla.

Koristele täytetyt pullat raesokerilla tai paahdetuilla manteleilla ja ripottele päälle tomusokeria.

Helpot laskiaispullat

1 ps (14 kpl) Pirkka vehnäpullia, esipaistettu (pakaste)
Pirkka vispikermaa
vanilliinisokeria
Pirkka vadelma- tai mansikkahilloa

Valmista pullat pakkauksen ohjeen mukaan. Jäähdytä.

Vaahdota kerma ja mausta se vanilliinisokerilla. Halkaise pullat. Täytä ne hillolla ja kermavaahdolla.

MTV3

Kuvat: Myllyn Paras, MTV3 ja Ruokakesko

Lue myös:

    Uusimmat