Helmikuun lakko pysäyttää muun muassa teollisuusalueet Porvoossa ja Kokkolassa – nämä toimipaikat kuuluvat lakon piiriin

Teollisuusliitto kertoi uusista työtaistelutoimista 5:38
Näin Teollisuusliitto kertoi lakosta tiedotustilaisuudessa torstaina.

Teollisuusliitto ajaa Porvoon Kilpilahden ja Kokkolan suurten teollisuusalueiden tuotannon alas helmikuun alussa kahdeksi päiväksi.

Teollisuusliitto kertoi lakosta tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kahden vuorokauden mittainen poliittinen lakko järjestetään helmikuun 1. ja 2. päivänä. Ammattiliitto Pro on mukana lakossa ja järjestää kahden päivän lakon samoilla työpaikoilla Teollisuusliiton kanssa. Pro kertoi asiasta tiedotteessaan niin ikään torstaina.

Pron lakko koskee kemian alan toimihenkilösopimuksen ja teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia tehtäviä.

Liitot vastustavat toimillaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen ajamia työmarkkinatiukennuksia ja sosiaaliturvaleikkauksia.

"Alasajo on vastareaktio"

Lakkojen piirissä on kaikkiaan 23 työpaikkaa, jotka sijaitsevat pääosin Porvoon Kilpilahden ja Kokkolan teollisuusalueilla.

Porvoon Kilpilahdessa toimii muun muassa Nesteen öljynjalostamo, jonka toiminta ajetaan lakon aikana kokonaan alas.

–  Päätös öljynjalostamon alasajosta on vastareaktio hallituksen haluttomuuteen neuvotella työntekijäpuolen kanssa, Porvoon öljynjalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

– Toivomme, että öljynjalostuksen keskeyttäminen saa hallituksen ymmärtämään, ettei se voi asettaa koko julkisen talouden taakkaa työntekijöiden harteille.

Nesteeltä kerrottiin STT:lle torstaina, että lakon vaikutusten ja varautumistoimien arviointi on vielä kesken. Tiedot vaikutuksista tarkentuvat todennäköisesti ensi viikolla.

Suuri sinkkitehdas

Kokkolan suurteollisuusalueella puolestaan toimii yhteensä 16 yritystä kaikkiaan 21 tuotantolaitoksessa. 

Alueella valmistetaan muun muassa akkukemikaaleja, ja siellä sijaitsee Euroopan toiseksi suurin sinkkitehdas. Myös Kokkolan Energialla on alueella kaksi voimalaitosta.

Voimalaitokset eivät tosin ole Teollisuusliiton ja Pron ilmoittamien lakkokohteiden joukossa. 

STT ei torstaina tavoittanut Kokkolan Energiaa kommentoimaan, onko lakoilla ja alueen tuotannon alasajolla silti vaikutuksia voimalaitosten toimintaan.

Kilpilahden ja Kokkolan teollisuusalueiden lisäksi lakkojen piirissä on myös muutamia muita toimipaikkoja. Näitä ovat esimerkiksi Nesteen terminaali Kemissä ja kaasualan yritys Viafin GASin toimipaikat muun muassa Helsingissä ja Imatralla.

"Työntekijöitä ei kuunnella"

Ilmoitetut lakot koskevat yhteensä noin 2 000:ta Teollisuusliittoon kuuluvaa työntekijää. Pron lakkoon puolestaan osallistuu noin tuhat liiton jäsentä. Kaikkiaan Porvoon Kilpilahden ja Kokkolan teollisuusalueilla työskentelee noin 7  00 ihmistä.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan liiton tavoitteena on painostaa hallitusta aloittamaan aidot kolmikantaiset neuvottelut työelämäuudistuksista.

–  Kun ollaan valmistelemassa näin merkittäviä työelämään liittyviä muutoksia, siinä pitäisi olla mukana aito kolmikantainen valmistelu. Nyt sitä ei ole, Aalto sanoi torstaina.

Hänen mukaansa suuria työntekijöiden arkeen liittyviä asioita ei voida tehdä kuulematta aidosti niitä ihmisiä, joita uudistukset koskevat.

–  Kolmikantatyöryhmät ovat osoittautuneet teatteriksi, jossa hallitus sanelee ja elinkeinoelämä hymyilee, Aalto kuvaili.

–  Lisää työtaistelutoimia on luvassa, ellei hallitus aloita aitoa keskustelua työelämäkysymyksistä.

Lue myös:

    Uusimmat