Heli ei ole tavannut lapsenlapsiaan vuosiin: Tyttäreni sulkee minut ulkopuolelle

Heli* ei ole saanut tavata lapsenlapsiaan yli kolmeen vuoteen. Isoäidillä ei ole Suomessa oikeuksia, hän sanoo.

Vielä joitakin vuosia sitten Heli vietti paljon aikaa kolmen lapsenlapsensa kanssa. Lapset viihtyivät mummolassa, ja Heli iloitsi lasten seurasta.

– Luulen, että tyttäreni oli vähän kateellinenkin, kun lapsenlapset eivät halunneet aina lähteä pois luotani kyläilyn päätteeksi, Heli arvelee.

Vaikka Helin ja tämän tyttären välit olivat olleet kireät jo pitkään, mummon ja lapsenlasten suhteisiin aikuisten kahnaukset eivät vaikuttaneet.

Väärinkäsitys johti välirikkoon

Kun reilu kolme vuotta sitten Heli löysi vahingossa tyttärensä laskuja, joita tämä oli pimittänyt aviomieheltään, äidin ja tyttären välit viilenivät entisestään.

– Tyttäreni suuttui minulle todella paljon, mutta lapsenlapset tulivat edelleen käymään luonani.

Ei kuitenkaan ehtinyt kulua kauaa aikaa, kunnes erään kyläilyreissun tapahtumat johtivat Helin ja tyttären täydelliseen välirikkoon.

– Lapsenlapseni ja heidän velipuolensa olivat olleet yökylässä luonani ja istuivat aamupalapöydässä, kun nuorin, vasta puhumaan oppinut, alkoi huutaa rumia sanoja. Napsautin sormiani hänen korvansa vieressä ja sanoin, ettei mummille puhuta noin.

Kun lapset menivät kotiinsa, lapsenlasten velipuoli kertoi äidilleen mummin lyöneen nuorinta sisarustaan.

– Lapsi oli käsittänyt tilanteen väärin. Yritin selittää tapahtunutta tyttärelleni, ja sanoin, etten koskaan löisi hänen lapsiaan, mutta hän ei uskonut minua. Kun sitten eräänä päivänä vein yhdelle lapselle nimipäivälahjan, tyttäreni huusi minulle, etten saisi enää koskaan astua heidän pihalleen.

Lapsenlapset vaihtoivat koulua

Välirikosta on kulunut nyt yli kolme vuotta. Sinä aikana Heli on nähnyt lapsenlapsiaan vain sattumalta heidän ajaessa pyörillään kouluun mummolan ohi.

– Lapset ovat huutaneet ohi mennessään, etteivät saa tulla enää käymään.

Nykyään Heli ei näe lapsenlapsiaan enää lainkaan, sillä tytär on siirtänyt lapsensa toiseen kouluun, eikä uusi reitti kulje enää mummolan ohi.

– Hän on kieltänyt lapsiaan tulemasta minun luokseni ja ostanut lapsilleen prepaid-liittymät, jotta en saa lasten puhelinnumeroita selville. Tyttäreni on myös väittänyt, että minulla on lähestymiskielto hänen lapsiinsa, mikä ei pidä paikkaansa.

Heli on yrittänyt soitella tyttärelleen sovitellakseen heidän välejään, mutta sopua ei ole syntynyt.

– Tämä on hirveän vaikeaa minulle, koska tyttäreni on ainoa elossa oleva lapseni. Vanhempi poikani on kuollut, ja nyt tyttäreni jättää minut raa'alla tavalla ulos hänen elämästään. Toivon, että lapsenlapseni löytävät takaisin mummon luokse viimeistään sitten, kun he ovat täysi-ikäisiä.

*) nimi muutettu

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja