Heikosta suun terveydestä paljastumassa uusi hengenvaarallinen haittapuoli – yhdistettiin salakavalaan syöpään

Syöpä ja ravinto 5:18
Videolla syöpälääkäri ja ravitsemusterapeutti keskustelevat syövän ja ravinnon yhteydestä.

Irlantilaisen Belfastin yliopiston tuore tutkimus yhdistää huonon suun terveyden hepatosellulaariseen karsinoomaan, joka on yleisin maksasyöpä.

Huonolla suuhygienialla on yhteys vaarallisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin. Hampaiden kiinnityskudoksen sairaus parodontiitti altistaa lisäksi tyypin 2 diabetekselle ja mahdollisesti myös etäinfektioille, kuten nikamatulehdukselle tai verenmyrkytykselle.

Nyt irlantilaistutkijat ovat yhdistäneet heikon suun terveyden vaaralliseen maksasyöpään, jota tutkijat nimittävät tiedotteessaan kuudenneksi suurimmaksi tappajaksi Euroopan Unionin alueella. Suomessa löydetään vuosittain vajaat 500 uutta maksasyöpää, kertoo Kaikki syövästä -sivusto.

Maksasyövän ennuste on huono, koska se todetaan usein niin myöhään, ettei parantava leikkaus ole enää mahdollinen. Ainoastaan 15 prosenttia maksasyöpäpotilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairauden toteamishetkestä.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimustaan varten irlantilaistutkijat analysoivat biopankkiin yli 469 000 britistä kerättyjä tietoja. Näistä henkilöistä reilut 4000 sairastui vatsan alueen syöpiin keskimäärin kuuden vuoden seurannan aikana. Tapauksista 13 prosentissa potilas oli raportoinut heikosta suun terveydestä, kuten kipeistä tai vuotavista ikenistä, suun sairauksista tai aikuisiällä lähteneistä hampaista.

Huonosta suun terveydestä kärsivät oli todennäköisemmin nuorempia, naisia, köyhillä alueilla eläviä ja söivät vähemmän kuin kaksi annosta hedelmiä ja kasviksia päivässä.

Tutkijat laskivat, että suun terveyden ongelmat olivat yhteydessä 75 prosenttia suurentuneeseen riskiin sairastua hepatosellulaariseen karsinomaan, yleisimpään maksasyöpään. Huono suun terveys ei tutkimuksen perusteella ole yhteydessä muihin vatsan alueen syöpiin.

Kaksi mahdollista teoriaa

Tutkijoilla on muutama mahdollinen selitys huonon suun terveyden ja maksasyövän voimakkaalle yhteydelle.

Yksi mahdollisuus liittyy suun ja suoliston mikrobien vaikutukseen sairauden kehittymisessä. Maksa tuhoaa elimistöön verenkierron mukana tulevia bakteereja. Kun maksa altistuu sairauksille, kuten maksakirroosille tai syövälle, elimen toiminta heikkenee ja bakteerit selviävät pidempään, jolloin niistä voi olla ihmiselle enemmän haittaa, selittää tutkimusta johtanut tohtori Haydée Jordão.

Toinen mahdollinen kohonnutta maksasyöpäriskiä selittävä teoria on ravinto. Suun terveyden ongelmista kärsivät ihmiset saattavat muuttaa ruokavaliotaan pehmeämmäksi ja vähemmän ravinteikkaaksi. Ruokavaliomuutos voi vaikuttaa maksasyövän riskiin.

Löydökset ilmestyivät United Europen Gastroenterology Journal -julkaisussa.

Samankaltaisia havaintoja ennenkin

Tutkimus ei ole ensimmäinen, joka yhdistää suun terveysongelmat syöpään. Vuonna 2017 ilmestyneessä yhdysvaltalaistutkimuksessaiensairauksista kärsivien naisten huomattiin sairastuvan syöpään 14 prosenttia todennäköisemmin kuin naisten, joiden hampaat ja ikenet olivat terveet.

Tällöin yhteyttä selitettiin tupakoinnilla, mutta myös suussa lymyilevillä bakteereilla.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat