Suun vaaralliset infektiot usein oireettomia tai vähäoireisia – vaarantavat hengen ja terveyden

Miten hampaiden huono kunto vaikuttaa yleisterveyteen? 17:00

Moni kantaa huolta nimenomaan hampaiden reikiintymisestä, mutta suussa voi olla paljon isompiakin ongelmia. Vaaralliset infektiot ovat usein oireettomia tai vähäoireisia.

– Varsinkin pienet reiät hampaissa ovat ikään kuin ”kosmetiikkaa” ja niiden hoito sellaista kolojen tilkitsemistä. Oikeat ongelmat ovat paljon syvemmällä, suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Tanja Ketola-Kinnula kertoi Studio55.fi-lähetyksessä.

Oikeilla ongelmilla Ketola-Kinnula tarkoittaa hampaissa olevia infektiopesäkkeitä. Niitä ovat syvälle ulottuneiden reikien aiheuttamat tulehdukset hampaan juuren kärkeä ympäröivässä luukudoksessa sekä parodontiitti, hampaiden kiinnityskudoksen sairaus.

Parodontiitissa bakteeripeitteistä lähtöisin oleva ientulehdus johtaa vähitellen ien-hammasliitoksen avautumiseen ja hampaan kiinnityskudoksen tuhoutumiseen.

– Kun suussa on tulehtunutta ientä ja paljon syventyneitä ientaskuja, niin märkivän alueen pinta-ala voi olla jopa 20 neliösenttiä – jopa isompi kuin oma kämmen. Jos sellainen olisi vaikka reidessä, menisimme äkkiä lääkäriin. Mutta kun se on suussa, kukaan ei huomaakaan.

– Ongelma on juuri siinä, että tämän tyyppiset krooniset suun infektiot ovat aika vähäoireisia ja jopa ihan kokonaan oireettomia. Jos menee hammaslääkäriin vain silloin, kun kolottaa, ne jäävät todennäköisesti hoitamatta.

Mikäli oireita on, ne saattavat olla hampaan ajoittaista koputtelu- tai puruarkuutta, vihlomista tai jomotusta. Parodontiitissa hengitys voi muuttua pahanhajuiseksi ja ikenet vuotaa verta.

– Hampaat voivat alkaa ihan heiluakin, kun luutuki heikkenee, Ketola-Kinnula lisää.

Vaarantavat kokonaisterveyden

Suun alueen kroonisista infektioista on merkittävää haittaa myös yleisterveydelle. Kaikki seuraukset eivät näy päällepäin.

– On tiedetty jo kauan, että huonot hampaat lisäävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Ahtautuneiden verisuonten ateroomaplakeista on löydetty parodontiittiin liittyviä bakteereita tai niiden osia. Valtimonkovettumatauti ja parodontiitti siis liittyvät toisiinsa, Ketola-Kinnula sanoo.

– Tiedetään myös, että parodontiitti altistaa tyypin 2 diabetekselle. Ja kun on diabetes, parodontiitti on vaikeammin hoidettavissa. Jos parodontiitti on vaikea-asteinen, se vaikuttaa huomattavasti heikentävästi sokeritasapainoon.

Suussa pesivä tulehdus pystyy aiheuttamaan ongelmia muuallakin kehossa, koska bakteerit leviävät suusta verenkiertoon.

– Hampaathan istuvat luussa, ja luu on hyvin verisuonitettua. Myös ikenissä ja hampaassa itsessään ydinontelossa kiertää veri. Sama veri kiertää meillä sydämessä, aivoissa, munuaisissa, joka paikassa. Kun nämä bakteerit sitten joutuvat verenkiertoon, niin erityisesti ihminen, jonka immuniteetti on jollakin tavalla alentunut, on herkkä hammasperäisten infektioiden seurauksena tuleville etäinfektioille. Saattaa tulla nikamatulehdus, paiseita elimiin tai sepsis (hengenvaarallinen verenmyrkytys).

– Voisin melkein väittää, että aika monessa tapauksessa, jossa vanhus on saanut sepsiksen, jonka syy ei selviä, taustalla on jokin hampaasta lähtöisin oleva bakteeri, Ketola-Kinnula sanoo.

Millaisia seurauksia tulehdus suussa voi aiheuttaa leikkauspotilaille? Entä miten se vaikuttaa psoriaatikon lääkitykseen? Miten ongelmia voi ehkäistä? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja