F1

F1

Formulakausi käynnissä!

Koko kausi suorana C Moressa

Katso lisää

Heikki Kovalaisen sijoituksesta nousi kohu – F1-pomo puolustaa listausta kaikkien aikojen nopeimmista kuskeista: "Siellä oli yksi tai kaksi yllätystä"

6:09
Heikki Kovalainen kertoi toukokuussa C Moren Urheilusuora-ohjelmassa, että hänellä on F1-urastaan päällimmäisenä tunteena pettymys.

Algoritmien avulla F1-sarjan 20 nopeinta kuskia järjestykseen laittaneen F1-sarjan toimitusjohtaja Ross Brawn myöntää Heikki Kovalaisen ja Jarno Trullin nousun kärkikymmenikköön, mutta muistuttaa, että kyse on heidänkin kohdallaan äärimmäisen nopeista kuskeista.

Formula 1 julkaisi alkuviikosta sivuillaan listauksen, jossa kuljettajat oli saatu paremmuusjärjestykseen aika-ajosuoritustensa perusteella. Listauksen teossa oli hyödynnetty sarjan sponsorin Amazon Web Servicesin koneoppimisteknologiaa.

Suurimmat yllätykset olivat Heikki Kovalaisen nousu kahdeksanneksi ja Jarno Trullin yhdeksänneksi. Kumpikaan kuski ei kuulu sarjan viime vuosikymmenien menestyneimpiin. Esimerkiksi F1-sarjassa kaikkina aikona eniten startteja ajanut Rubens Barrichello nauroi sille, että Kovalainen nousi listalle hänen edelleen.

– Siellä oli yksi tai kaksi yllätystä, mutta sitten kun siihen paneutuu, siinä on jonkin verran järkeä, F1-sarjan toimitusjohtaja Ross Brawn puolustaa listausta.

– Yritimme tunnistaa, kuka meidän mielestämme oli nopein kuski. Kuski, joka osoitti nopeuttaan yhdellä kierroksella, muttei välttämättä urheana kisaajana tai tuloksiltaan.

Listaus on saanut osakseen varsin hämmästynyttä palautetta. Kärjessä olivat Ayrton Senna, Michael Schumacher ja Lewis Hamilton, jotka moni nostaa muutenkin kaikkien aikojen kärkipaikoille, mutta moni mestari koko tylymmän kohtalon. Alain Prost oli vasta 20:s eivätkä Nigel Mansell tai Mika Häkkinen yltäneen lainkaan 20 joukkoon.

– En usko, että ihmiset nauravat sille. Se on mielestäni aiheuttanut paljon keskustelua. Uskon, että ihmiset alkavat ymmärtää sitä, kun he tajuavat käytetyn metodin, Brawn selittää.

Esimerkiksi Jarno Trullin nousua yhdeksänneksi Brawn pitää tavallaan perusteltuna.

– Ne, jotka ovat tehneet töitä Jarnon kanssa, ovat sanoneet erittäin hyvin, että jos kisa olisi viiden kierroksen mittainen, hän voittaisi jokaisen kisan, koska hänen vauhtinsa oli ilmiömäistä lyhyellä jaksolla.

Samaa sanoo Trullin kanssa Jordan-tallissa työskennellyt Rob Smedley, joka oli yksi listaprojektin vetäjistä.

– Hän oli uskomattoman nopea. Ei kuitenkaan mitenkään mahtava sunnuntaisin, Smedley sanoo Trullin kisavauhdista.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja