Heidät me menetimme vuonna 2023 – nämä tunnetut ihmiset menehtyivät tänä vuonna

Vuonna 2023 monet tunnetut ihmiset siirtyivät ajasta ikuisuuteen.

Vuoden 2023 aikana koettiin jälleen monia menetyksiä, jotka järkyttivät ja toivat mukanaan surua niin Suomessa kuin ulkomailla. Jotkut heistä elivät pitkän elämän, mutta toiset lähtivät tästä maailmasta aivan liian varhain.

Kokosimme yhteen listan tunnetuista henkilöistä, jotka menehtyivät vuoden aikana. 

Kotimaa

Jasmin Voutilainen

Salatut elämät -sarjassa näytelleen Jasmin Voutilaisen  äkillinen kuolema järkytti laajasti maaliskuussa. 27-vuotiaana menehtynyt Voutilainen näytteli Salkkareissa Aino Kaukovaaran roolia vuosina 2018-2022. Elämänsä aikana Voutilainen puhui avoimesti masennuksestaan ja kokemistaan ulkonäköpaineista sekä nettikiusaamisesta. 

Jasmin Voutilainen 1995–2023 0:10

Kaija Saariaho

Säveltäjä ja taiteen akateemikko Kaija Saariaho menehtyi kesäkuussa pitkäaikaiseen sairauteen 70-vuotiaana. Saariaholla oli todettu pahanlaatuinen aivokasvain, glioblastooma, helmikuussa 2021. 

Hän sai urallaan lukuisia tunnustuksia sekä palkintoja ja hän sävelsi urallaan monia näyttämöteoksia, orkesterisävellyksiä, kamarimusiikkia sekä sooloteoksia. Saariahon musiikkia tilasivat muun muassa New Yorkin ja Lontoon filharmonikot, BBC sekä Suomen kansallisooppera.

Sari Peltoniemi

Lasten- ja nuortenkirjoistaan tunnettu Sari Peltoniemi menehtyi heinäkuussa pitkäaikaiseen sairauteen 60-vuotiaana. 

Peltoniemi palkittiin kirjailijanurallaan useita kertoja. Vuonna 2014 hän esimerkiksi sai Laivakello-palkinnon tunnustuksena koko kirjallisesta tuotannostaan.

Miki Liukkonen

Kirjailija Miki Liukkonen  menehtyi niin ikään äkillisesti ja yllättäen 4. heinäkuuta 33-vuotiaana. Asiasta tiedotti Liukkosen kustantaja WSOY. 

Liukkonen ehti kirjailijaurallaan kirjoittaa viisi romaania, joista viimeiseksi jäänyt Vierastila julkaistiin postuumisti syyskuussa. Vierastila oli kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana ja nousi suosikiksi yleisöäänestyksessä. Vuonna 2017 ilmestynyt romaani O niin ikään oli aikanaan Finlandia-palkintoehdokkaana. 

Vuoden 2022 Liukkonen kihlautui laulaja Behmin kanssa, mutta pari erosi keväällä 2023. 

Elämänsä aikana Liukkonen puhui avoimesti päihdeongelmistaan sekä masennuksesta ja ahdistuksesta. 

Videolla: Miki Liukkonen esitti kustannustoimittajalleen erikoisen toiveen – näin Samuli Knuuti kommentoi

Miki Liukkonen esitti kustannustoimittajalleen erikoisen toiveen – näin Samuli Knuuti kommentoi 2:21

Aapo Vilhunen

Muun muassa Uuno Turhapuro -elokuvissa näytellyt Aapo Vilhunen menehtyi 30. elokuuta 87-vuotiaana. Vilhunen sairasti pitkään ennen kuolemaansa. 

Näyttelijäurallaan Vilhunen työskenteli muun muassa Suomen Kansallisteatterissa sekä useissa elokuvissa ja televisiosarjoissa.

Vilhunen oli mukana muun muassa elokuvissa Jäniksen vuosi sekä Simpauttaja. Lisäksi hän näytteli poliisia viidessä Uuno Turhapuro-elokuvassa.

Näyttelijä antoi myös äänensä Vili Vilperi -piirretyn Herra Vompatille sekä useille Kaukometsän pakolaiset -sarjan hahmoille. Hänet nähtiin lisäksi muun muassa televisiosarjoissa Salatut elämät sekä Kotikatu.

Raita Karpo

Laulaja Raita Karpo menehtyi lokakuussa 82-vuotiaana. Sibelius-Akatemiassa opiskellut Karpo teki debyyttinsä Kansallisoopperan lavalla vuonna 1975.

Etelä-Karjalan Taipalsaarella syntynyt Karpo tunnettiin myös karjalaisten kansanlaulujen tulkitsijana.

Karpo oli naimisissa toimittaja Hannu Karpon kanssa vuoteen 1997 saakka. Pariskunta sai kaksi lasta.

Martti Ahtisaari

Presidentti Martti Ahtisaari  menehtyi 16. lokakuuta 86-vuotiaana. Ahtisaari vietti viimeiset vuotensa poissa julkisuudesta, sillä hän sairasti Alzheimerin tautia. 

Ahtisaari toimi Suomen tasavallan presidenttinä vuosina 1994–2000. Hän oli Suomen kymmenes presidentti. 

Presidenttikautensa jälkeen Ahtisaari perusti arvostetun rauhanvälitysjärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin ja toimi kansainvälisissä rauhanneuvottelun ja sovittelun tehtävissä. 

Tunnustuksena pitkäjänteisestä työstään rauhan puolesta presidentti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008. Ahtisaaren Nobel-palkinnon taustalla oli vuosikymmenien rauhantyö.

Videolla: Presidentti Sauli Niinistö muistelee Martti Ahtisaarta

Videolla: Presidentti Sauli Niinistö muistelee Martti Ahtisaarta

Presidentti Niinistö muistelee edesmennyttä Martti Ahtisaarta 14:11

Aira Samulin

Taiteilija, yrittäjä ja tanssilegenda Aira Samulinmenehtyi 23. lokakuuta 96 vuoden iässä. Samulin teki pitkän ja hyvin arvostetun uran tanssin parissa. 

Tanssin lisäksi Samulinin sydäntä lähellä olivat nuorten mielenterveysongelmat ja vanhusten hyvinvointi. 

1960-luvulla Aira Samulin perusti muotitanssikoulun Rytmikkäät mannekiinit. Elämästään kertovassa elokuvassa Tango Kabaree hän esitti itseään.

Omien ikävuosien karttuessa vanhusten liikuttamisesta tuli tärkeä tehtävä. 

– Ei ole tarvinnut käydä kouluja. Kuunnelkaa musiikkia, eläytykää siihen ja menkää täysillä. Älkää välittäkö, miltä se näyttää, vaan miltä se tuntuu, hän painotti syksyllä viimeiseksi jääneessä haastattelussaan MTV Uutisille. 

Videolla: Aira Samulin ihastutti tanssimalla Macarenaa televisiossa vain viikko ennen kuolemaansa

Aira Samulin ihastutti tanssimalla Macarenaa televisiossa vain viikko ennen kuolemaansa 1:12

Esa Kotilainen

Pitkän uran Suomen pop- ja rockmusiikissa tehnyt kosketinsoittaja Esa Kotilainen menehtyi marraskuun alussa 77-vuotiaana.

Muun muassa Wigwamissa ja Tasavallan Presidentissä soittaneen Kotilaisen musiikkiura kesti yli 50 vuotta. Hän oli mukana myös esimerkiksi Kirkan, Dannyn, Hectorin ja  J.Karjalaisen yhtyeissä levyllä tai konserteissa. Kouvolalainen muusikko niin ikään julkaisi uransa aikana useita sooloalbumeja.

Kotilaiselle myönnettiin rytmimuusikoille harvinainen director musices -arvonimi.

Pedro Hietanen

Muusikko Pedro Hietanen menehtyi74-vuotiaana itsenäisyyspäivänä pitkäaikaiseen sairauteen.  

Hietasen laaja musiikillinen lajikirjo ulottui Wigwamin vakavamielisestä progressiivisesta rockista lystikkäisiin sävelmiin, joita hän esitti ja sovitti Mauri Antero Nummisen ja Pirkka-Pekka Peteliuksen aisaparina. Hän oli paitsi muusikko myös sovittaja, säveltäjä, tuottaja ja esiintyjä.

Kosketinsoittajana hän pääsi 1970-luvulla Wigwamin kanssa yrittämään kansainvälistä läpimurtoa brittilevy-yhtiö Virginin huomassa ja konsertoi bändin jäsenenä muun muassa Lontoon Hyde Parkissa.

Ulkomaat

Harry Belafonte

Yhdysvaltalainen muusikko-aktivisti Harold "Harry" Belafonte menehtyi 25. huhtikuuta 96-vuotiaana. Hänen kuolinsyynsä oli sydämen vajaatoiminta.  

Belafonte löi läpi 1950-luvulla hyvin henkilökohtaisella kansanmusiikillaan. Belafonten suosituimpiin lauluihin lukeutuvat Midnight SongThe Bananan Boat Song (Day-O) sekä Mr. Bojangles. Belafonte muistetaan myös muutamista rooleistaan, esimerkiksi elokuvissa Carmen JonesIsland in the Sun sekä Odds Against Tomorrow. 

Belafonte oli eläessään myös tunnettu ihmisoikeustaistelija. Hän oli nuorena näkyvä kansalaisoikeusliikkeen kannattaja sekä Martin Luther Kingin tukija ja läheinen ystävä.

Jerry Springer

Kärjekkäästä talk show -ohjelmastaan tunnetuksi tullut yhdysvaltalainen televisiojuontaja Jerry Springerkuoli huhtikuussa 79-vuotiaana. Televisiotähti kuoli syöpään. Springer tuli tunnetuksi vuosina 1991–2018 tehdystä The Jerry Springer Show'sta, jota esitettiin myös Suomessa.

Vuonna 1991 poliittisena keskusteluohjelmana aloittanut ohjelma tuli lopulta tunnetuksi törkyisiksi ja sensaatiohakuiksikin luonnehdittavista aiheistaan.

Tina Turner

Yhdysvaltalaislaulaja Tina Turner kuoli 24. toukokuuta 83-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen kotonaan Sveitsin Küsnachtissa lähellä Zürichiä.

Rock'n' rollin kuningattareksi kutsuttu Turner oli yksi rakastetuimmista naispuolisista rocklaulajista, joka tunnettiin lavaesiintymisestään ja lukuisista hiteistään, kuten The Best, Proud Mary, Private Dancer, What's Love Got to Do With It ja ja We Don't Need Another Hero.

Turner voitti urallaan kahdeksan Grammy-palkintoa. Hänen Rio de Janeirossa vuonna 1988 järjestetty keikkansa keräsi 180 000 katsojaa, mikä on edelleen yksi suurimmista yksittäisen esiintyjän konserttiyleisöistä.

Videolla: Tina Turner MTV:n haastattelussa elokuussa 2000

Tina Turner MTV:n haastattelussa elokuussa 2000 – katso uutisjuttu! 2:14

Silvio Berlusconi

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconimenehtyi 12. kesäkuuta 86-vuotiaana. Berlusconin kerrottiin sairastaneen leukemiaa, ja hän saapui sairaalaan siihen liittyvien testien vuoksi, jossa myöhemmin menehtyi.

Berlusconi kärsi viimeiset vuotensa terveysongelmista. Hän oli aiemmin keväällä hoidossa sydänvaivojen vuoksi. Häntä hoidettiin milanolaisessa sairaalassa.

Poliitikon urallaan Berlusconi oli pääministeri neljästi. Hän aloitti politiikassa 1990-luvulla, ja jo tuolloin oikeusjuttuja vältellyt Berlusconi vaistosi Italian kaIpaavan uusia tuulia ja perusti kansallishenkinen puolueen Forza Italian. Sen selvä voitto vuoden 1994 vaaleissa vei Berlusconin pääministeriksi. 

Berlusconin uraa värittivät lavea elämäntapa, provosoiva politiikka, ystävyys Venäjän Vladimir Putinin kanssa sekä useat lahjusepäilyt ja skandaalit. Berlusconin kerrotaan viettäneen enemmän aikaa lakiongelmissa kuin politiikassa.

Videolla: Tästä kaikesta Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi muistetaan

Silvio Berlusconi on kuollut – tästä kaikesta Italian entinen pääministeri muistetaan 2:06

Alan Arkin

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Alan Arkin menehtyi 29. kesäkuuta 89-vuotiaana

Arkin oli monipuolinen ja tuottelias näyttelijä, joka menestyi niin koomisissa kuin dramaattisissakin rooleissa. Hänet tunnettiin myös muusikkona, kirjoittajana ja ohjaajana.

Arkin voitti parhaan miessivuosan Oscarin heroiinia käyttävän isoisän roolista Jonathan Daytonin ja Valerie Farisin ohjaamassa elokuvassa Little Miss Sunshine. Hän sai siitä myös Bafta-palkinnon.

Muita menestyselokuvia, joissa hän oli mukana, olivat muun muassa Mike Nicholsin Me sotasankarit ja Tim Burtonin Saksikäsi Edward.

Meg Johnson

Emmerdale-sarjasta tunnettu brittinäyttelijä Meg Johnson menehtyi 1. heinäkuuta. Hän oli kuollessaan 86-vuotias. 

Johnsonin perheen mukaan näyttelijä sairasti elämänsä viimeisten vuosien aikana dementiaa. Näyttelijän puoliso Charles Foster menehtyi neljä kuukautta aiemmin helmikuussa 2023. 

Johnson esitti Emmerdale-sarjassa Pearl Ladderbanksia. Hahmo nähtiin sarjassa ensimmäistä kertaa heinäkuussa 2023. Johnson esiintyi Emmerdalessa vuoteen 2020 lähtien. 

Ennen Emmerdale-rooliaan Johnson tähditti muun muassa Coronation Street -sarjaa. 

Tony Bennet

Yhdysvaltalainen jazz- ja poplaulaja Tony Bennet, oikealta nimeltään Anthony Dominick Benedetto, menehtyi 96-vuotiaana New Yorkissa 21. heinäkuuta. 

Bennettin ura ehti kestää aina vuodesta 1952 vuoteen 2021 asti. Bennett levytti vielä kaksi vuotta sitten yhdysvaltalaislaulaja Lady Gagan kanssa albumin Love for Sale, mikä teki Bennettistä maailman vanhimman uutta materiaalia julkaisseen artistin. Ennätyksen tunnusti myös Guinnes Worlds Records. 

Artistin tunnetuimpana tulkintana pidetään kappaletta I Left My Heart in San Francisco.

Angus Cloud

Euphoria-sarjasta tunnettu näyttelijä Angus Cloud menehtyi yllättäen 31. heinäkuuta. Hän oli kuollessaan vain 25-vuotias. Cloud näytteli moninkertaisesti Emmy-palkitussa Euphoriassa lakonista huumekauppiasta Fezco "Fez" O'Neilliä

Alamedan piirikunnan kuolemansyyntutkija vahvisti Varietylle 21. syyskuuta, että Cloud kuoli tahattomaan fentanyylin, kokaiinin, metamfetamiinin ja bentsodiatsepiinien yliannostukseen. Kuolinsyynä oli edellä mainittujen yhteisvaikutus.

William Friedkin

Manaaja-elokuvan yhdysvaltalainen ohjaaja William Friedkin menehtyi 7. elokuuta 87-vuotiaana. 

Ron Cephas Jones

This Is Us -draamasarjasta tunnettu yhdysvaltalaisnäyttelijä Ron Cephas Jones kuoli 19. elokuuta pitkäaikaiseen keuhkosairauteen. Hän oli kuollessaan 66-vuotias. 

Hersha Parady

Pieni talo preerialla -sarjasta tuttu näyttelijä Hersha Parady kuoli 23. elokuuta 78-vuotiaana. Hänellä oli aivonkalvonkasvain. 

Mohamed al-Fayed

Lontoolaisen Harrods-tavaratalon sekä jalkapalloseura Fulham FC:n aikanaan omistanut egyptiläinen liikemies Mohamed al-Fayedmenehtyi 94 vuoden iässä 30 elokuuta.

Al-Fayedin poika Dodi al-Fayedseurusteli 1990-luvulla prinsessa Dianankanssa, ja pariskunta menehtyi samassa auto-onnettomuudessa Pariisissa elokuussa 1997.

Michael Gambon

Harry Potter -elokuvasaagassa Albus Dumbledorea esittänyt brittinäyttelijä Michael Gambon siirtyi ajasta ikuisuuteen 27. syyskuuta. Hän oli kuollessaan 82-vuotias ja näyttelijän perhe kertoi tämän menehtyneen rauhallisesti sairaalassa. 

Gambon peri Harry Potter -elokuvasarjan rakastetun Albus Dumbledoren roolin vuonna 2004, kun hahmoa aikaisemmin esittänyt näyttelijä Richard Harris menehtyi vuonna 2002.

Bobby Charlton

Englantilainen jalkapallolegenda Bobby Charlton siirtyi vehreämmille pelikentille menehdyttyään 88-vuotiaana 21. lokakuuta.

Keskikentällä ja hyökkäyksessä pelannut Charlton oli yksi Englannin vuoden 1966 maailmanmestarijoukkueen tärkeimmistä pelaajista, jollei peräti tärkein. Hän pelasi 106 maaottelua ja viimeisteli 49 maalia, kumpikin lukema oli ennätys hänen lopettaessaan uransa.

Manchester Unitedissa hän voitti 17 vuoden aikana kolme Englannin mestaruutta, Euroopan cupin ja Englannin FA-cupin. Hän pelasi Unitedissa 606 liigaottelua ja teki niissä 199 maalia. Charlton päätti peliuransa Prestonin pelaajavalmentajana ja toimi sen jälkeen Unitedissa johtotehtävissä. Ritarin arvon hän sai 1974.

Matthew Perry

Frendit-sarjasta tunnetun kanadalaisnäyttelijä Matthew Perrynäkillinen kuolema 28. lokakuuta oli laaja kansainvälinen järkytys. 

54-vuotias Perry löydettiin kuolleena kotinsa poreammeesta. Näyttelijä oli kamppaillut päihderiippuvuuden kanssa lähes koko aikuisikänsä, mutta oli läheistensä mukaan "hyvässä paikassa" kuolemansa aikoihin. 

– Hän oli onnellinen. Hän oli terve. Hän oli lopettanut tupakoinnin. Hän oli pääsemässä kuntoon. Hän oli onnellinen, muuta en tiedä, kertoi Perryn Frendit-kollega Jennifer AnistonVariety-lehdelle. 

Perry haudattiin marraskuussa Forest Lawn Memorial Parkin hautausmaalle Hollywood Hillsiin. Hänen kuolinsyytään ei ole vielä tiedotettu julkisuuteen. 

Videolla: Näin Frendit-tähti Matthew Perryn kuolemasta uutisoitiin lokakuussa

Frendeistä tuttu näyttelijä Matthew Perry on kuollut 54-vuotiaana – löytyi lähteiden mukaan porealtaasta 1:35

Kevin Turen

Euphoria- ja The Idol -sarjojen tuottaja Kevin Turen kuoli 12. marraskuuta äkillisesti 44-vuotiaana. Tuottajan viralliseksi kuolinsyyksi kerrottiin joulukuun alussa sydämen akuutti vajaatoiminta ja sydänlihassairaus

Prinssi Constantin

Liechtensteinin prinssi Constantin kuoli yllättäen 51-vuotiaana. Hovi tiedotti asiasta verkkosivuillaan. Hovin mukaan Constantin kuoli äkillisesti 5. joulukuuta

Kolmen lapsen isä oli hallitsevan prinssi Hans-Adam II:n kolmas poika ja perimisjärjestyksessä seitsemäs. 

André Braugher

Emmy-palkittu yhdysvaltalaisnäyttelijä André Braugher menehtyi 11.joulukuuta 61-vuotiaana lyhytaikaisen sairauden seurauksena.

Braugher tunnetaan parhaiten Raymond Holtin roolista Brooklyn Nine-Nine -televisiosarjassa sekä Frank Pembletonin roolista Homicide – pelon kadut -televisiosarjassa.

Braugher voitti urallaan kaksi Emmy-palkintoa. Hän oli Emmy-ehdokkaana yhteensä 11 kertaa ja Golden Globe -ehdokkaana kaksi kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat