Laulaja Tina Turner on kuollut

Tina Turner on kuollut 0:24
Rock-musiikin kuningatar Tina Turner on kuollut 83-vuotiaana

Laulaja Tina Turner on kuollut, kertovat muun muassa Sky News ja Aftonbladet.

Tina Turner kuoli 83-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen kotonaan Sveitsin Küsnachtissa lähellä Zürichiä.

Rock'n' rollin kuningattareksi kutsuttu Turner oli yksi rakastetuimmista naispuolisista rocklaulajista, joka tunnettiin lavaesiintymisestään ja lukuisista hiteistään, kuten The Best, Proud Mary, Private Dancer, What's Love Got to Do With It ja ja We Don't Need Another Hero.

Turner oli syntynyt vuonna 1939 Nutbushissa Yhdysvaltain Tennesseessä. Hän aloitti uransa 1950-luvulla rock'n' rollin alkuvuosina ja nousi yhdeksi kaikkien aikojen parhaista levyttävistä artisteista.

Turner voitti kahdeksasta Grammy-palkinnostaan kuusi 1980-luvulla. Vuosikymmenen aikana hän sai kymmenkunta kappaletta Top 40 -listalle. 

Hänen Rio de Janeirossa vuonna 1988 järjestetty keikkansa keräsi 180 000 katsojaa, mikä on edelleen yksi suurimmista yksittäisen esiintyjän konserttiyleisöistä.

Puhui avoimesti väkivaltaisesta avioliitosta

Turner oli syntymänimeltään Anna Mae Bullock ja sai taiteilijanimensä Tina Turner entiseltä aviomieheltään Ike Turnerilta ennen kuin he menivät naimisiin Tijuanassa, Meksikossa. Ike teki nimenmuutoksen kertomatta tästä Tinalle.

Vuonna 1939 syntyneen Turnerin elämää varjostivat monet vastoinkäymiset kuten väkivaltainen avioliitto Ike Turnerin kanssa.

Turner puhui väkivaltaisesta avioliitostaan avoimesti. Hän jätti aviomiehensä vuonna 1976 kiertuepysähdyksellä Dallasissa.

Jätettyään aviomiehensä Turner kamppaili vuosikausia pääsystä takaisin parrasvaloihin julkaisemalla soololevyjä ja -singlejä, jotka floppasivat, ja keikkailemalla yrityskonferensseissa.

Vuonna 1980 Turner tapasi australialaisen musiikkijohtajan Roger Daviesin, joka oli hänen managerinsa kolmen vuosikymmenen ajan. Turnerin soololevy "What's Love Got to Do With It" nousi listaykköseksi ja vuonna 1984 hänen albuminsa "Private Dancer" nosti hänet listojen kärkeen.

"Private Dancer" oli Turnerin menestynein albumi, ja se oli huipennus uralle jonka aikana hän myi yhteensä yli 200 miljoonaa levyä.

Kamppaili useiden terveysongelmien kanssa

Vuonna 1985 Turner tapasi saksalaisen musiikkijohtajan Erwin Bachin, josta tuli hänen pitkäaikainen kumppaninsa. Vuonna 1988 hän muutti Lontooseen.

Turner julkaisi 1990-luvulla kaksi studioalbumia, jotka menestyivät erityisesti Euroopassa. Lisäksi Turner levytti tunnussävelmän vuoden 1995 Bond-elokuvaan "GoldenEye" ja järjesti menestyksekkään maailmankiertueen vuosina 2008 ja 2009.

Tämän jälkeen Turner vetäytyi showbisneksestä ja meni vuonna 2013 naimisiin Bachin kanssa. Hän myös luopui Yhdysvaltain kansalaisuudesta ja otti Sveitsin kansalaisuuden.

Eläkkeelle jäätyään Turner kamppaili useiden terveysongelmien kanssa. Vuonna 2018 Turner joutui kohtamaan myös perhetragedian, kun hänen vanhin poikansa Craig teki itsemurhan 59-vuotiaana Los Angelesissa. Hänen nuorempi poikansa Ronnie kuoli joulukuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat