He siirtyivät ajasta ikuisuuteen – nämä kuolemat järkyttivät sekä muuttivat maailmaa vuonna 2020

8:55
Heidät menetimme – kävimme läpi kuolemat, jotka järkyttivät vuonna 2020

Kuluvan vuoden 2020 aikana menetettiin useita tunnettuja henkilöitä sekä Suomessa että ulkomailla.

Vuonna 2020 maailma menetti lukuisia tunnettuja henkilöitä, niin kotimaassa kuin ulkomailla. Osa kuolemista sai aikaan jopa yhteiskunnallista liikehdintää.

Listasimme kuolemat, joita on surtu tänä vuonna laajalti. 

Kotimaa

Jörn Donner

Kirjailija, elokuvaohjaaja ja poliitikko Jörn Donner kuoli 30. tammikuuta 86-vuotiaana. Donner kuoli pitkäaikaiseen keuhkosairauteen perheensä läsnäollessa Helsingin Kolmiosairaalassa.

Donner kirjoitti yhteensä noin 60 teosta. Hän sai Finlandia-palkinnon Isä ja poika -romaanista vuonna 1985. Hän vastaanotti Ingmar Bergmanin Fanny ja Alexander -elokuvan (1982) tuottajana parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnon. Donner ehti toimia myös kansanedustajana ja Euroopan parlamentin jäsenenä.

Jope Ruonansuu

Muusikko-taiteilija Jope Ruonansuu menehtyi 18. heinäkuuta 56-vuotiaana. Ruonansuulta löydettiin vuonna 2018 kurkunpään syöpä, jonka Ruonansuun manageri Tapio Pieskä vahvisti liittyneen taiteilijan kuolemaan. 

16-vuotiaana uransa aloittanut Ruonansuu tunnettiin työstään koomikkona, näyttelijänä ja muusikkona. Hänet muistetaan lukuisista radio- ja tv-ohjelmista, muun muassa tv-ohjelmasta Jopet Show. Hänen imitaattoriuralleen mahtui erilaisia hahmoja jopa 150.

Ruonansuu palkittiin uransa aikana muun muassa Huumori-Emmalla vuonna 1996, vuoden viihdetaitelijan palkinnoilla vuosina 1998 ja 2001 sekä Venla-palkinnolla vuonna 2010 parhaana tv-esiintyjänä.

Janita Lukkarinen

Tositelevisio-ohjelmista tuttu Janita Lukkarinen menehtyi 27. marraskuuta pitkään syöpäsairauteen. Lukkarinen oli kuollessaan 27-vuotias. 

Lukkarinen ehti kamppailla syövän kanssa yli 1,5 vuoden ajan. Tuona aikana syöpä uusiutui kahdesti. Lukkarinen kertoi sairaudestaan ja sen hoidosta avoimesti sosiaalisessa mediassa alusta alkaen. 

Pentti Linkola

Luonnonsuojelija-ornitologi Pentti Linkola menehtyi 5. huhtikuuta 87-vuotiaana.

Linkolan tiettävästi viimeiseksi jäänyt haastattelu julkaistiin vain kolme päivää sitten Kulttuuritoimitus-verkkolehdessä. Haastattelussa Linkola kommentoi meneillään olevaa koronavirusepidemiaa.

Hän totesi, että koronavirus voi hieman jarruttaa maapallon tuhoa, mutta kun virus on saatu lannistettua, jatkuu sama elämäntapa. Linkola näki maapallon tulevaisuuden huonona. Hän sanoi haastattelussa, että ihminen on evoluution tuottamista lajeista kaikkein kamalin.

Kirsi Westerlund

Vuoden 1992 Miss Suomi Kirsi Westerlund o.s. Syrjänen kuoli toukokuussa 50-vuotiaana. Naisen aviomies Kurt "Kurre" Westerlund tiedotti asiasta tuolloin

– Rakas vaimoni Kirsi nukkui pois tänään tiistaina 26.5.2020 pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana.Kirsi ei antanut periksi, vaan taisteli urheasti loppuun saakka, tiedotteessa luki.

Me Naiset -lehden vuonna 2019 julkaisemassa artikkelissa Westerlund kertoi, että hänen vaimonsa sairasti syöpää. 

– Hoidot jatkuvat parhaillaan. En osaa sanoa, missä vaiheessa saamme lisätietoa, mutta nyt tilanne on tämä, Westerlund kertoi.

Perhe ei ole kertonut tarkemmin julkisuuteen, mistä syövästä oli kyse.

Veikko "Vexi" Salmi

Sanoittajalegenda Veikko "Vexi" Salmi menehtyi 8. syyskuuta 77-vuotiaana. Omaisten mukaan Salmi menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen helsinkiläisessä hoitokodissa. 

Uransa aikana ilmiömäisenä sanoittajana tunnettu Salmi laati sanoitukset tuhansiin iskelmäkappaleisiin. Kappaleista yli 3 200 on levytetty. Niitä tulkitsivat esimerkiksi Irwin GoodmanKirkaKatri Helena ja Vesa-Matti Loiri.

Salmi vaikutti suomalaisen musiikin historiassa myös levytuottajana useissa yhtiöissä. Hänelle myönnettiin uransa aikana useita kunnianosoituksia, muun muassa kaikkien aikojen ensimmäinen Reino Helismaa -palkinto vuonna 1989 sekä Juha Vainion sanoittajapalkinto vuonna 1993.

Tuomas Gerdt

Viimeinen elossa ollut Mannerheim-ristin ritari Tuomas Gerdt menehtyi 1. marraskuuta 98-vuotiaana.

Jalkaväkirykmentti 7:n taistelulähetti, alikersantti Gerdt nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 8. syyskuuta 1942. Hän oli ritari numero 95.

Nimitysperusteluissa hänen sanottiin sodan alkuvaiheista alkaen kunnostautuneen erityisesti taistelulähettitehtävissä ja joutuneen pitämään yhteyttä eri komentoportaitten välillä erittäin vaikeissa oloissa.

Gerdtin kerrottiin myös kantaneen kuolettavasti haavoittuneen kapteeni Tofferin suojaan ja jatkaneen sitten taistelua reippaana ja rohkeana aina haavoittumiseensa saakka.

Ritva Valkama

Näyttelijä Ritva Valkama menehtyi pitkäaikaisen sairauden seurauksena 8. toukokuuta. Valkama tunnetaan mittavan uran tehneenä näyttelijänä ja kansan rakastamana koomikkona. Vuonna 1980 Valkama valittiin television suosituimmaksi naisesiintyjäksi. Valkamalle myönnettiin teatteritaiteen valtionpalkinto vuonna 2000.

Hän tuli tunnetuksi Tampereen Teatterilla, Tampereen Teatterikesän lavoilla sekä Helsingin Kaupunginteatterilla. Vuonna 1985 hänet nimittettiin Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professoriksi.

Teatterilavojen lisäksi Valkama tuli tutuksi televisiokasvona useissa televisiotuotannoissa, kuten Immanuel Perperi ja hänen vaimonsa Sofia sekä Parempi myöhään.

Ulkomaat

Kobe Bryant

Maailma pysähtyi 26. tammikuuta, kun yhdysvaltalainen koripallolegenda Kobe Bryantin uutisoitiin menehtyneen helikopterionnettomuudessa. Bryant oli kuollessaan 41-vuotias. 

Samassa onnettomuudessa menehtyi Bryantin 13-vuotias tytär Gianna, joka oli isänsä jalanjälkiä seuraava lupaava koripalloilija. Onnettomuudessa menehtyivät kaikki turmakopterissa olleet 7 henkilöä. Helikopteri iskeytyi onnettomuudessa vuorenseinään Los Angelesin länsipuolella. Kopteri matkustajineen oli matkalla juniorien koripalloturnaukseen.

Bryant voitti Los Angeles Lakersin miehistössä NBA-mestaruuden viisi kertaa. Hänet valittiin NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi kahdesti, vuosina 2007 ja 2008.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Naya Rivera

33-vuotias yhdysvaltalaisnäyttelijä Naya Rivera katosi 8. heinäkuuta ollessaan retkellä veneilemässä Piru-järvellä 4-vuotiaan poikansa Josey Dorseyn kanssa. Näyttelijä ilmoitettiin kadonneeksi, kun hänen vuokraamansa vene ajelehti yksin järvellä nukkuva Dorsey kyydissään. Hänen ruumiinsa löytyi 13. heinäkuuta laajojen etsintöjen jälkeen.

People-lehden saaman tutkintaraportin mukaan Riveran poika kertoi, että ennen hukkumista he olivat hypänneet yhdessä ponttooniveneestä veteen laskien samalla "yksi, kaksi, kolme".  Vedessä ollessaan Rivera oli pyytänyt poikaansa palaamaan veneelle. 

– Hän oli auttanut poikaansa veneeseen ja huutanut samalla apua. Hän oli nostanut kätensä ylös, jonka jälkeen oli vajonnut veteen, tutkimusraportissa kerrottaan. 

Raportissa korostetaan, että Rivera oli hyvässä kunnossa sekä hyvä uimari. Raportissa kuitenkin kerrotaan, että Rivera oli kärsinyt huimauksesta, jota oli hoidettu sairaalassa. 

Sean Connery

James Bond -näyttelijänä muistettu skotlantilainen Sean Connery kuoli 31. lokakuuta 90-vuotiaana

Connery teki läpimurtonsa urallaan vuonna 1962, kun hän sai pääroolin James Bond ja tohtori No -elokuvasta.

Conneryn poika, Jason Connery kertoi BBC:lle, että isä nukkui pois rauhallisesti Bahamalla läheisten ympäröimänä.  

– Ei tahdo vielä oikein ymmärtää, että isäni nukkui pois, vaikka meillä onkin ollut tiedossa se, että hän voi välillä huonosti. 

Diego Maradona

25. marraskuuta urheilumaailma pysähtyi jälleen, kun uutinen argentiinalaisen jalkapallolegendan Diego Maradonan kuolemasta tuli julkiseksi. Hän oli kuollessaan 60-vuotias.

Maradona oli käynyt marraskuun alussa kiireellisessä aivoleikkauksessa, jonka kerrottiin onnistuneen hyvin. Maradona leikattiin aivoveritulpan vuoksi.

Maradona menehtyi sydänkohtauksen kotonaan Buenos Airesin esikaupunkialueella. Argentiinan presidentti Alberto Fernandez julisti maahan kolmen päivän suruajan legendan kuoleman johdosta. 

Maradonaa pidetään brasilialaisen Pelén ohella maailman kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana. Miehen uran kirkkain hetki osui Meksikon MM-kisoihin 1986. Maradona johdatti maansa maailmanmestaruuteen.

David Prowse

Tähtien sota -trilogiassa Darth Vaderin asun alla näytellyt englantilainen kehonrakentaja David Prowse menehtyi 28. marraskuuta 85-vuotiaana. Lähteiden mukaan Prowse menehtyi lyhyen sairauden seurauksena. 

Vaderin äänenä Tähtien sota -elokuvissa toimi näyttelijä James Earl Jones.

Yleisradioyhtiö BBC:n mukaan Star Wars -elokuvien ohjaaja George Lucas pyysi Prowsea hakemaan sekä Chewbaccan että Vaderin rooliin. Prowse valitsi roolinsa sillä perusteella, että "kaikki muistavat aina pahikset."

– Olkoon voima hänen kanssaan aina, Prowsen agentti Thomas Bowington sanoi BBC:lle.

Kehonrakentajana toiminut Prowse esiintyi myös monissa muissa elokuvissa ja sarjoissa, kuten Doctor Whossa. Itse hän oli kuitenkin ylpein liikenneturvallisuutta levittäneestä Green Cross Code Man -roolistaan.

Ruth Bader Gingsburg

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Gingsburg menehtyi 19. syyskuuta 87-vuotiaana. Gingsburg kuoli haimasyövän aiheuttamiin komplikaatioihin kotonaan Washingtonissa. 

Hän oli toiminut tehtävässään korkeimmassa oikeudessa 27 vuoden ajan. Uransa aikana Ginsburg ansaitsi lähes rocktähtimäisen aseman, ja häntä kutsuttiin uutiskanavan mukaan muun muassa lempinimellä Notorius R.B.G. Lempinimellä viitattiin The Notorious B.I.G. -nimellä tunnettuun edesmenneeseen yhdysvaltalaiseen rapmuusikkoon.

Ginsburg oli maan korkeimman oikeuden toinen naistuomari, ja Bloombergin mukaan hänen kautensa oli huipennus pitkälle oikeustieteelliselle uralle, jonka aikana hän edisti naisten oikeuksia.

Chadwick Boseman

Muun muassa Da 5 Bloods- elokuvasta ja Black Panther -supersankariroolista tunnettu yhdysvaltalainen Chadwick Boseman menehtyi 28. elokuuta.

Boseman menehtyi paksusuolen syöpään. Hän oli kuollessaan vain 43-vuotias. Bosemanin kuolemasta kertonut twiitti nousi kaikkien aikojen suosituimmaksi.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

George Floyd

Yhdysvaltalainen George Floyd tuli koko maailman tuntemaksi kuollessaan 25. toukokuuta Minneapolisissa. Tummaihoinen 46-vuotias Floyd menehtyi kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi tätä polvellaan kuristusotteessa niskasta katuun noin yhdeksän minuutin ajan. Floyd huusi tilanteen aikana tuskissaan yli kaksikymmentä kertaa, ettei pysty hengittämään. Hän huusi myös toistamiseen äitiään sekä lapsiaan. 

Kun Floyd pidätettiin väärennetyn setelin käytöstä, mies aneli ettei häntä laitettaisi poliisiautoon, sillä hänellä on ahtaanpaikan kammo. Kun Floydia yritettiin pakottaa autoon, hän huusi, ettei pysty hengittämään ja että kuolisi sinne. Lopulta tilanne päättyi kadulle poliisiauton vierelle. 

Poliisit pyysivät Floydia rauhoittumaan ja sanoivat tämän olevan kunnossa ja puhuvan hyvin.

– Lopeta sitten puhuminen, lopeta huutaminen, puhuminen vie hiton paljon happea, huusi Floydia kuristusotteessa pitänyt Derek Chauvin, kun Floyd jossain vaiheessa sanoi poliisien tappavan hänet. 

– He tappavat minut. He tappavat minut. En saa henkeä, sanoi Floyd yhden tilanteessa olleen poliisin vartalokameran tallenteesat tehdyn transkription mukaan viimeisinä sanoinaan.

Tilanteesta levisi pian tapahtuman jälkeen netissä sivullisen kuvaama video. Floydin kuolema laukaisi Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa laajat mielenosoitukset rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan.

Muokattu 4. tammikuuta kello 9:10: Janita Lukkarinen menehtyi 27. marraskuuta, ei 4. joulukuuta, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja