Ekku Peltomäki avautuu ensimmäistä kertaa ex-puolisonsa Aira Samulinin kuolemasta: "Olen pelännyt sitä, mitä sanoisin"

Ekku Peltomäen jäähyväisteos kohoaa Hietaniemen sankarihaudoille 10:00
Valotaiteilija Ekku Peltomäen jäähyväisteos kohoaa Hietaniemen hautausmaan sankarihaudoille.

Valotaiteilija Ekku Peltomäki oli edesmenneen tanssilegendan Aira Samulinin kanssa naimisissa 31 vuotta. 

Valotaiteilija Ekku Peltomäki, 77, on asunut vuodesta 2016 kokonaan maailman toisella puolella Balilla, Indonesiassa. Hän lensi Suomeen 4. joulukuuta, eikä näin ollen ollut ex-puolisonsa tanssi-ikoni Aira Samulinin  hautajaisissa 1. joulukuuta. Samulin kuoli 23. lokakuuta.

– Olin sen lentolipun jo hankkinut, eikä oikein ollut varaa lähteä sitä muuttelemaan. Olen ollut niin suruissani. Etenkin Airan kuoleman jälkeen tajusin vielä laajemmin hänen merkityksensä. Ei siitä surusta varmaan koskaan pääse, mutta nyt olen pikkuisen palautunut, Peltomäki kertoi MTV Uutisille 5. joulukuuta. 

Peltomäelle on tullut Samulinin kuoleman jälkeen haastattelupyyntöjä Suomesta, mutta hän ei ole niihin pystynyt reagoimaan. 

– Olen pelännyt sitä, että mitä oikein sanoisin, kun ajatukset ovat olleet niin hajallaan. Nyt on ollut pikkuisen helpompaa. Matkalla, kun lensin Suomeen 24 tuntia, tuli mietittyä paljon. Sen jälkeen jollain tavalla helpotti. Elämäänhän kuuluu tämä kaikki – joskus on luovuttava, Peltomäki sanoi. 

Samulin ja Peltomäki olivat naimisissa 31 vuotta, kunnes erosivat vuonna 2004. Kaksikko pysyi kuitenkin ystävinä. 

– Ei siihen hirveitä muutoksia tullut: Aira keitti minulle aamulla puurot ja kananmunat, ja minä tein Hyrsylän Mutkassa ulkotöitä. Luojan kiitos täällä sataa lunta ja jäätyy paikat talvella, niin ei tarvitse puutarhaa hoitaa. Tein aivan hullun lailla puutarhahommia, kun 2,5 hehtaaria oli pelkkää nurmikkoa. Olen istuttanut Hyrsylän Mutkaan satoja ja satoja puita ja kasveja. Sitä minä hoidin, saattoi olla 16–18 tuntisia päiviäkin. Autoin Airaa kaikella tavalla. Aira oli minulle valo, Peltomäki kertoi. 

Peltomäki kuvailee Samulinia reiluksi, suoraksi ja avoimeksi ystäväksi. 

– Ei koskaan tarvinnut arvuutella, missä mennään tai mikä on homman nimi. Airalla oli sellainen kyky, että hän löysi jokaisesta ihmisestä ne positiiviset kehityskohdat. Hän auttoi monia uralla puuttumalla ja tukemalla oikeita asioita. Hän oli mentori, joka oli myös valmentaja isolla V:llä. 

– Silloin, kun Aira oli mukana disco-tanssin maailmanmestaruuskilpailuissa, niin sinä aikana tuli paljon maailmanmestareita, koska hän osasi puuttua oikeisiin tyyppeihin. Jos ajattelee vaikka Jukka Jalosta, niin hänellä on varmaankin samantyyppisiä kykyjä kuin Airalla. Hän näkee synergian ja kokonaisuuden, poimii vahvuudet ihmisistä ja laittaa ne yhteen, Peltomäki kertoi. 

Peltomäki kertoi Huomenta Suomessa 5. joulukuuta elävänsä auvoisaa elämää Balilla. Hän on tätä nykyä mennyt uudestaan naimisiin. Valotöitä maailman toisella puolella on kuitenkin vaikeaa tehdä. 

– Kun ajattelee elämäänsä ja kun on jo tämän ikäinen, niin olisi kiva nauttiakin elämästä ja levätä, vaikka olenkin ollut aina sitoutunut työhöni. Valoja tuskin tekisin edes ilman Airaa. Häneltä sain rehellistä ja positiivista palautetta, joka johti aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Olen todella kiitollinen hänelle, Peltomäki kertoi Huomenta Suomessa. 

Lue myös:

    Uusimmat