Heidät me menetimme – nämä tunnetut ihmiset menehtyivät vuonna 2022

Vuoden 2022 aikana surtiin monen tunnetun ihmisen yllättävää sekä äkillistä kuolemaa.

Vuosi 2022 jää monella tapaa historiaan. Vuoden aikana sekä Suomessa että ulkomailla surtiin monen tunnetun henkilön kuolemaa, joista jotkut olivat myös hyvin äkillisiä ja yllättäviä.

Kokosimme yhteen listan sekä tunnetuista suomalaisista että kansainvälisesti kuuluisista henkilöistä, jotka siirtyivät tänä vuonna ajasta ikuisuuteen.

Kotimaiset

Vesa-Matti Loiri

Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri menehtyi 10. elokuuta 77-vuotiaana. Loiri menehtyi syöpään, josta oli saanut diagnoosin alkuvuodesta. Uransa aikana Loiri tuli tunnetuksi niin näyttelijänä, muusikkona kuin urheilijanakin. 

1:06
Katso videolta: uutusdokumentti paljastaa: Vesa-Matti Loiri joutui rahoittamaan rakastamaansa taidetta ja hulppeaa elintasoaan tekemällä viihdettä.

Jussi Hakulinen

Laulaja-lauluntekijä ja Yö-yhtyeen alkuperäisjäseniin kuulunut Jussi Hakulinen kuoli 9. elokuuta 57-vuotiaana. Vuonna 2017 Hakulinen kertoi sairastaneensa eturauhassyöpää, joka leikattiin samana vuonna. 

12:00
Katso videolta: Iku Tukiainen harasi lähes vastaan, kun Jussi Hakulinen päätti lähteä Yö-yhtyeestä

Antti Litja

Näyttelijä Antti Litja menehtyi 84-vuotiaana äkilliseen vakavaan sairauteen helsinkiläisessä hoitokodissa 12. heinäkuuta. 1970-luvulla Litjan yhteistyö elokuvaohjaaja Risto Jarvan kanssa poiki kolme pääroolia suosituissa komedioissa Mies, joka ei osannut sanoa ei, Loma sekä Jäniksen vuosi. Hänen viimeiseksi elokuvatyökseen jäi Mielensäpahoittaja-elokuvan nimirooli vuonna 2014.

7:40
Katso videolta:  Ohjaaja Dome Karukoski muistelee näyttelijä Antti Litjaa

Jaakko Kuusisto

Muusikko-kapellimestari-viulisti Jaakko Kuusisto menehtyi 23. helmikuuta 48-vuotiaana. Hän oli saanut diagnoosin aivokasvaimesta kesällä 2020. 

Jarkko Sipilä

MTV Uutisten pitkän linjan rikos- ja oikeustoimittaja sekä Rikospaikka-ohjelmasta tunnettu Jarkko Sipilä menehtyi 7. maaliskuuta sairaskohtaukseen. Sipilä oli kuollessaan 58-vuotias. 

Sipilä oli myös kirjailija, ja hänen rikosromaaninsa ilmestyi 1996. Hän ehti julkaista eläessään 21 dekkaria, joissa kaikissa on päähenkilönä rikoskomisario Takamäki. 22. teos oli jo pitkälle valmis. Kirjoja on kiitelty poliisin työn todenmukaisesta ja asiantuntevasta kuvauksesta.

9:59
Katso videolta: Jarkko Sipilän kollegat muistelivat hänen uraansa ja ystävyyttään – Pekka Lehtinen: "Viimeinen kohtaaminen oli lämminhenkinen, kuten Jaran kanssa aina"

Janne Heiskanen

The Rasmus -yhtyeen alkuperäinen rumpali Janne Heiskanen menehtyi lokakuussa 43-vuotiaana. Heiskanen menehtyi Thaimaassa. Hän vaikutti The Rasmus -yhtyeen rumpalina vuosina 1994-1999. 

1:33
Katso videolta: The Rasmus -yhtyeen alkuperäinen rumpali Janne Heiskanen on kuollut 43-vuotiaana

Ulkomaiset

Kuningatar Elisabet

Brittien pitkäaikaisin monarkki kuningatar Elisabet menehtyi 8. syyskuuta 96-vuotiaana. Elisabet nukkui pois hänelle rakkaassa Balmoralin linnassa Skotlannissa. Kuningattaren lapsista ainakin Charles, josta tuli Elisabetin kuoleman myötä kuningas, ja prinsessa Anne olivat äitinsä luona tämän elämän viimeisinä tunteina. 

Elisabet ehti viettää kesäkuussa 70-vuotisen valtakautensa platinajuhlaa, jota juhlistettiin näyttävästä Lontoossa. 

4:17
Katso videolta: Näin Iso-Britannia hiljentyi seuraamaan kuningatar Elisabetin hautajaisia

Robbie Coltrane

Harry Potter -elokuvien Hagridina tunnettu brittinäyttelijä Robbie Coltrane menehtyi 14. lokakuuta 72-vuotiaana. Myöhemmin uutisoitiin, että näyttelijän kuolinsyy olisi ollut useiden sisäelinten pettäminen. Coltranen kuolintodistuksen mukaan hänellä oli samanaikaisesti myös muun muassa verenmyrkytys, alahengitystieinfektio sekä sydänongelmia.

1:00
Katso videolta: Edesmennyt näyttelijä Robbie Coltrane muistetaan erityisesti rakastetusta roolistaan yli muiden. 

Taylor Hawkins

Yhdysvaltalaisyhtye Foo Fightersin rumpalin Taylor Hawkinsin yllättävä kuolema järkytti maailmaa maaliskuussa. Yhtye vahvisti Hawkinsin menehtyneen 50-vuotiaana 25. maaliskuuta. Hänet löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Bogotassa, Kolumbiassa. Foo Fighters oli rumpalin kuollessa kiertueella Etelä-Amerikassa.

Kolumbialaisviranomaisten alustavissa toksikologisissa testeissä Hawkinsin ruumiista löydettiin muun muassa jäämiä marihuanasta, opioideista ja masennuslääkkeistä. Häntä yritettiin tiettävästi myös elvyttää.

0:33
Katso videolta: Foo Fightersin Dave Grohl murtui kyyneliin Taylor Hawkinsin muistokonsertissa.

Anne Heche

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Anne Heche törmäsi elokuussa Los Angelesissa autotalliin, jonka seurauksena hän sai massiivisen aivovamman ja vaipui koomaan. Hänen elintoimintojaan ylläpitäneet laitteet sammutettiin seuraavalla viikolla, jonka myötä hän menehtyi 53-vuotiaana. 

Onnettomuudessa Hechen auto suistui kovassa vauhdissa tieltä, osui asuinrakennukseen ja syttyi tuleen. Heche saatiin lopulta ulos autosta ja hänet vietiin tehohoitoon kriittisessä tilassa.  

2:02
Katso videolta: Näyttelijä Anne Hechen ex-aviomieheltä koskettava viesti

Angela Lansbury

Brittiläissyntyinen näyttelijä Angela Lansbury kuoli 11. lokakuuta 96-vuotiaana. Lansbury tunnettiin etenkin 1980–90-luvulla pyörineen Murhasta tuli totta -televisiosarjan pääosaroolistaan dekkarikirjailija Jessica Fletcherinä.

Stephen "tWitch" Boss

Joukukuun puolivälissä Yhdysvalloista kiri jälleen yllättävä suru-uutinen, kun tieto Ellen DeGeneresin keskusteluohjelman dj:nä ja yhtenä vastaavana tuottajana tunnettu Stephen "tWitch" Bossin kuolemasta levisi. Boss oli kuollessaan 40-vuotias ja Los Angelesin piirikunnan lääketieteellinen tutkija vahvisti tämän kuoleman olleen itsemurha. 

Aaron Carter

Yhdysvaltalaislaulaja Aaron Carter menehtyi niin ikään yllättäen 34-vuotiaana 5. marraskuuta. Laulaja löydettiin kotoaan kylpyammeeseen hukkuneena. Hän kamppaili eläessään päihdeongelman kanssa ja poliisi löysi kuolemansyyntutkinnan yhteydessä tämän kotoa aerosolipulloja sekä lääkkeitä.

Coolio

Gangsta's Paradise -klassikkokappaleesta erityisesti tunnettu yhdysvaltalaisräppäri Coolio eli Artis Leon Ivey Jr. menehtyi 28. syyskuuta 59-vuotiaana. Artisti oli ollut vierailemassa ystävänsä luona, joka löysi vessaan lähteneen ystävänsä elottoman oloisena. Häntä yritettiin elvyttää 45 minuutin ajan. Coolion kuolinsyyn on epäilty olleen sydänkohtaus. 

Olivia Newton-John

Australialainen laulaja-näyttelijä Olivia Newton-John menehtyi 8. elokuuta. Hän oli kuollessaan 73-vuotias. Newton-Johnin aviomies vahvisti kuoleman ja kertoi näyttelijän "nukkuneen rauhallisesti pois". 

Newton-John tunnetaan erityisesti roolistaan Sandyna vuonna 1978 ilmestyneessä Grease-elokuvassa. 

Ivana Trump

Yhdysvaltalainen seurapiirirouva ja bisnesnainen Ivana Trump menehtyi 14. heinäkuuta 73-vuotiaana. Ivana Trump oli Donald Trumpin entinen vaimo ja hän muutti Yhdysvaltoihin entisestä Tšekkoslovakiasta 1970-luvulla. Hän nousi julkisuuteen mentyään naimisiin Donald Trumpin kanssa vuonna 1977.

Andy Fletcher

Brittiyhtye Depeche Moden alkuperäisjäsen, basisti-kosketinsoittaja Andy Fletcher menehtyi 26. toukokuuta ollessaan 60-vuotias. Fletcher soitti yhtyeessä alun perin bassoa, mutta siirtyi myöhemmin kosketinsoittajaksi. Fletcher toimi myös aika ajoin yhtyeen managerina ja tiedottajana. Fletcher tuli tunnetuksi myös DJ:nä. 

Meat Loaf

Yhdysvaltalainen näyttelijä-laulaja Marvin "Meat Loaf" Aday kuoli 20. tammikuuta. 74-vuotiaana menehtynyt taiteilija julkaisi uransa aikana 12 albumia sekä näytteli muun muassa Eddietä The Rocky Horror Picture Show -elokuvassa. 

Ray Liotta

Yhdysvaltalaisnäyttelijä Ray Liotta kuoli 26. toukokuuta ollessaan 67-vuotias. Hänen kerrottiin tuolloin menehtyneen nukkuessaan, kun hän oli kuvaamassa elokuvaa Dominikaanisessa tasavallassa. 

Liotta tunnetaan ehkä parhaiten roolistaan Henry Hill -nimisenä gangsterina Martin Scorsesen gangsterielokuvasta Mafiaveljet.

Mihail Gorbatshov

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov menehtyi 30. elokuuta Moskovassa. Kuollessaan hän oli 91-vuotias. Useat venäläismediat uutisoivat tuolloin moskovalaisen sairaalan ilmoittaneen, että Gorbatshow menehtyi vakavaan ja pitkäaikaiseen sairauteen. 

Kotimaassa Venäjällä Gorbatshovia on vieroksuttu, jopa vihattu, mutta lännessä taas arvostettu. Moni venäläinen on pitänyt Gorbatshovia syypäänä Neuvostoliiton hajoamiseen. Lännessä hänen ansiokseen on luettu aseriisunnan eteneminen, kylmän sodan päättyminen ja sosialistimaiden vapautuminen ilman mainittavaa verenvuodatusta.

11:06
Katso videolta: Mihail Gorbatshov tuki Putinin nousua, mutta käänsi kelkkansa

Bob Saget

Yhdysvaltalaiskoomikko Bob Saget kuoli yllättäen 65-vuotiaana 9. tammikuuta. Hänet löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Floridan Orlandosta. Orange Countyn sheriffin mukaan Saget menehtyi päähän kohdistuneen iskun seurauksena. Sheriffin julkaiseman lausunnon mukaan Saget olisi iskenyt vahingossa päänsä johonkin, antaneen sen olla ja menneen nukkumaan. Huumeilla ja alkoholilla ei ollut lausunnon mukaan osuutta asiaan, eikä tapauksessa epäilty rikosta. 

Saget tunnettiin muun muassa roolistaan Full House -sarjassa sekä kertojanäänestään sarjassa How I Met Your Mother eli Ensisilmäyksellä.

Paavi Benedictus XVI

Vuonna 2013 paavin virastaan eronnut Benedictus XVI menehtyi uuden vuoden aattona 95-vuotiaana. Hän eli viimeiset vuotensa Mater Ecclesiae -luostarissa Vatikaanissa. Paavi Franciscus kertoi jo keskiviikkona emerituspaavin olevan hyvin sairas, ja pyysi ihmisiä rukoilemaan tämän puolesta.

Benedictuksesta tuli helmikuussa 2013 ensimmäinen virastaan eronnut paavi noin 600 vuoteen. Virallinen syy eroon oli voimien ehtyminen niin henkisesti kuin fyysisesti.

2:23
Katso videolta, mistä edesmennyt paavi Benedictus XVI muistetaan.

Muokattu 2.1. kello 8:42: Lisätty tieto paavi Benedictus XVI:n kuolemasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja