Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on kuollut

Silvio Berlusconi on kuollut – tästä kaikesta Italian entinen pääministeri muistetaan 2:06
Katso video: Silvio Berlusconi on kuollut – tästä kaikesta Italian entinen pääministeri muistetaan

Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi on kuollut, kertovat muun muassa italialaismedia Corriere della Sera ja Reuters.

Silvio Berlusconi oli kuollessaan 86-vuotias. Hän joutui viime perjantaina sairaalahoitoon. Berlusconin on kerrottu aiemmin sairastaneen leukemiaa, ja hän saapui sairaalaan siihen liittyvien testien vuoksi.

Berlusconi kärsi viimeiset vuotensa terveysongelmista. Hän oli aiemmin keväällä hoidossa sydänvaivojen vuoksi. Häntä hoidettiin milanolaisessa sairaalassa.

Korona vei Berlusconin sairaalaan syyskuussa 2020. Seuraavana vuonna hän joutui sairaalakierteeseen infektion aiheuttamien jälkitautien vuoksi.

Vuonna 2016 Berlusconille tehtiin avosydänleikkaus ja kolme vuotta myöhemmin suolistoleikkaus.

Perusti Forze Italian

Viime vuosikymmenien Italian politiikan näkyvimpiin hahmoihin kuuluvnut Berlusconi oli paitsi juristi, myös nuorena muusikko, basisti ja risteilyaluksilla tunnelmalaulaja. 

Liike-elämässä Berlusconi nousi maineeseen rakennuttamalla Milanoon modernin asuinalueen 60-luvulla. 70-luvulla samassa kaupungissa hän perusti paikallistelevisioyhtiön, josta kehkeytyi Italian suurin mediaimperiumi. Berlusconi myös osti jalkapalloseura AC Milanin ja sävelsi sille tunnuslaulun.

Kaikki tämä tapahtui ennen tuloa politiikkaan 90-luvulla. Jo tuolloin oikeusjuttuja vältellyt Berlusconi vaistosi Italian kaIpaavan uusia tuulia ja perusti kansallishenkinen puolueen Forza Italian. Sen selvä voitto vuoden 1994 vaaleissa vei Berlusconin pääministeriksi. 

Italialaiset pitivät Berlusconista – hän olikin pääministeri neljä kertaa.

Skandaaleja ja kohuja

Berlusconin uraa värittivät lavea elämäntapa, provosoiva politiikka, ystävyys Venäjän Vladimir Putinin kanssa sekä useat lahjusepäilyt ja skandaalit. Berlusconin kerrotaan viettäneen enemmän aikaa lakiongelmissa kuin politiikassa.

Kun viimeisin kohu liittyi alaikäisiin tyttöihin tilanteessa, jossa velkainen Italia oli vuonna 2011 finanssikriisissä, Berlusconi taivutettiin eroamaan.

Viime vuodet Berlusconi tyytyi pysymään senaatin jäsenenä mutta politiikan vaikuttajana. 

Politiikan tarkkailijat eivät ole oikein koskaan päässeet selvyyteen, millaista politiikkaa oikeisto-vasemmistolainen populisti Berlusconi ajoi, mutta väriläiskä hän kyllä oli.

 

Lue myös:

    Uusimmat